Sharita tekent testament vanaf ziekbed
Het begint met een heel droog kuchje. En niet lang daarna ligt de 52-jarige Sharita Horyon in het ziekenhuis. Moeder van een gezin, samen met haar man een eigen bedrijf, en mantelzorger aan huis voor haar oude vader. Opeens kan alles helemaal mis gaan. En dan is er die vraag. Hebben we alles wel goed geregeld als het noodlot echt toeslaat? Lees over eerste hulp van de notaris bij corona.
Hoofdrol in een horrorfilm
Sharita Horyon zit nog steeds met een mondkapje om in haar achtertuin. Ze is herstellende van een hoofdrol in een horrorfilm. Vanuit het niets verslechterde haar gezondheid. Opeens had ze 40,4 graden koorts en zat ze in ademnood. ‘Het voelt alsof er een kussen op je gezicht wordt gedrukt’, zegt ze, terugkijkend op anderhalve week ellende.
Ongeloof en wanhoop
Haar man Jan was de wanhoop nabij. Niet lang nadat de ambulance zijn vrouw met spoed had opgehaald, moest hij rekening houden met het ergste. ‘Dan krijg je de vraag of je, indien je op de IC belandt, je beademd en gereanimeerd wilt worden’, vertelt hij in zijn tuin in Brabant, nog steeds met ongeloof in de ogen. Ook voor de kinderen van Jan en Sharita is de coronastorm waar ze in belanden bizar. Ze hebben hun vader nog nooit zien huilen. Maar in deze moeilijke dagen meermaals, elke ochtend en avond. Ze steunen hun vader waar ze maar kunnen, dwars door alle turbulentie heen.
Angst voor familie en bedrijf
Maar Jan heeft angst. Dat zijn vrouw ‘er nooit meer uit zal komen’. Angst voor zijn schoonpa, die ook corona blijkt te hebben. Angst voor zichzelf, de kinderen en hun bedrijf. De onderneming in asbestverwijdering met dertig man personeel. Jan heeft 10 dagen naast zijn vrouw geslapen. Stel dat ook hij corona krijgt en het gaat mis. Wat dan?Wanneer het alsmaar slechter gaat met Sharita, roepen ze de hulp in van hun vaste notaris. De Horyons hebben een testament, in 2008 opgemaakt. Maar is dat nog wel passend? Stel dat Jan en Sharita beide wegvallen? Hoe kunnen ze dan zorgen dat familie en personeel fatsoenlijk achterblijven?
Onnodig hoge tol
Notaris Aniel Autar loopt snel het testament door. Het document blijkt wel een update te kunnen gebruiken. Er is heel wat gebeurd de afgelopen jaren in familie, gezin en bedrijf. Zonder aanpassingen zouden de achterblijvers daar een onnodig hoge tol voor betalen. Jan: ‘Ik heb een verantwoordelijkheid. Ik moet alles netjes achterlaten.’
Skypen over testament
De notaris is bereid onmiddellijk het testament aan te passen. Overleg daarover gaat via telefoon en beeldverbinding (Skype). Hij rijdt vervolgens met aangepaste akte vanuit Rotterdam naar Brabant. Hij moet vanuit zijn functie immers bij het tekenen van de akte de identiteit van betrokkenen vaststellen. Normaal gesproken moet dat in persoon.
Tekenen vanuit het ziekbed
De notaris rijdt van zijn werk in Rotterdam naar Brabant met de papieren. Daardoor kan Sharita op haar ziekbed, in belabberde toestand, toch het aangepaste testament tekenen. En kan de notaris vaststellen dat zij het is die getekend heeft. Echtgenoot Jan filmt de ondertekening. ‘Daarna weet ik niet meer wat er is gebeurd’, zegt Sharita. Maar één ding wist ze wel: ‘Het is godzijdank geregeld.’ Toch een geruststelling te midden van alle angst en ellende. Die keerde uiteindelijk ten goede. Sharita herstelt na een week in het ziekenhuis te hebben gelegen, nu thuis en is aan de beterende hand. Ze loopt nog met een rekje. Met haar vader gaat het ook beter en Jan en de kinderen zijn gezond. De Horyons zijn nog steeds blij dat ze zo snel met hun notaris hebben geschakeld. Sharita: ‘Dit kan iedereen overkomen. Mensen: regel het.’
Noodwet, notaris via Skype of Facetime
Er is nu een noodwet in de maak. Die regelt dat notarissen in geval van corona op afstand aktes zoals testamenten mogen opstellen en bijwerken. En dat met terugwerkende kracht tot 16 maart. Cliënten hoeven dan niet meer per se in het bijzijn van de notaris stukken te tekenen. Dat kan op afstand, bijvoorbeeld via skype, een videoverbinding via WhatsApp of Facetime. ‘Tweezijdige audiovisuele communicatiemiddelen’ heten die in deze tijdelijke wet. Meer over deze wet (artikel 26) vindt u hier. Notarisvereniging EPN heeft met Meldpunt een peiling onder leden uitgevoerd. Veel notarissen zijn blij met de mogelijkheid van een skypetestament. Maar ze waarschuwen ook voor een grotere kans op financieel misbruik. Dat leest u hier.
Heb ik ook testament nodig?
Wie heeft zo’n testament echt nodig en voor wie regelt de wet de nalatenschap al in voldoende mate? In de uitzending van Meldpunt van 17 april 2020 leggen Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB en Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen en hier meer over uit. Van der Geld adviseert mensen met vragen om online de testamentcheck te doen.