Registeren Inloggen

Roken wordt duurder, maar het plan voor tabaksontmoediging is nog niet af

Afgelopen week berichtten de media dat een pakje sigaretten in 2040 40 euro moet gaan kosten. Niets is nog officieel. Maar dat er iets staat te gebeuren, staat wel vast, zo meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat geven de rookverboden van de laatste jaren ook wel aan.

Past in een trend

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen maakt serieus werk van preventie als het om de gezondheid gaat. Dat is bekend. Het past in een trend. Zo is hij op dringend verzoek van de grote steden en scholen een anti-fastfoodwet aan het voorbereiden. Die moet nieuwe vestigingen van fastfoodketens gaan verbieden op bepaalde locaties. Maar nu trekt hij het nieuws met zijn ontmoedigingsbeleid voor rokers. Want roken is de oorzaak van veel ziektes en legt extra druk op de zorg.

Rookverbod

Het rookverbod dat al jaren geldt in openbare ruimten en de horeca bestrijkt steeds meer plekken. Zelfs de buitenruimte is niet meer heilig. In die sfeer pas ook een verder ontmoedigingsbeleid dat al is ingezet onder Van Ooijens voorganger Paul Blokhuis. Preventie alleen is kennelijk niet meer genoeg. Daarom is het jaar 2040 geoormerkt als het jaar dat er maximaal nog 5 procent van de Nederlandse bevolking rookt. Maar sommige experts vinden dat daar best nog 5 jaar vanaf mag. 2035 is hun streefdoel.

40 euro voor een pakje in 2040?

De ophef van de voorbije week richt zich nu op de prijs voor een pakje sigaretten, dat in 2040 40 euro zou moeten bedragen. Stapsgewijs zou een pakje elk jaar duurder moeten worden. In 2025 moet het 12 euro kosten. En vanaf dan elk jaar 2 euro boven op de prijs, met de uiteindelijke 40 euro in 2040 tot gevolg.

Nog voor de zomer wil de staatsecretaris de knoop hierover doorhakken. Wat is waar? Wat precies staat er te gebeuren? “Al deze verhalen komen niet van ons vandaan,” reageert Mischa Stubenitsky, woordvoerder bij VWS. “De waarheid is dat het plan nog niet klaar is. Mogelijk volgt de officiële brief aan de Tweede Kamer pas over 6 weken tot 2 maanden. Daarbij gaat tabaksontmoediging over meer zaken dan alleen prijsverhogingen. Wat al bekend is, is dat de prijs van een pakje sigaretten in 2025 10 euro zal zijn en niet 12 euro. Dat is namelijk al zo besloten door het vorige kabinet.” Afwachten dus nog even.

Experts

Experts op het gebied van anti-roken geven aan dat flinke prijsstijgingen een zeer effectief wapen zijn in de strijd tegen het roken. Vooral jong volwassenen (18-29 jaar), die de grootste groep rokers vormen, zijn daar gevoelig voor. Maar dan moet het niet met van die kleine stapjes gaan zoals in de voorbije jaren. Nee, dan moet het met grotere prijsstijgingen gepaard gaan. Want dan pas voelen de rokers het in hun portemonnee. Dat werkt beter dan een praatje van de longarts. Op dit moment rookt nog 20 procent van de volwassenen. Er is dus nog een lange weg te gaan naar de beoogde 5 procent in 2040.

Nieuwe wet moet uitbreiding fastfoodketens afremmen

Geef een reactie

Reacties (8)

    Zelf rook ik niet, maar toch ben ik tegen extreme prijsverhogingen.
    Het gevolg zal zijn dat criminelen hier op inspelen, en de zwarte handel welig zal tieren.
    Ook de overheid zal profiteren van de inkomsten.
    Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn.

    Tja, als “grensbewoner” ben je nu al flink in het voordeel. Niet alleen de benzine is (nu) 30-40 cent per liter goedkoper “over de grens”. Tabak (losse) is ook (nu) 60% goedkoper dan in Nederland. Wat dacht u van drank (40 – 50% goedkoper). Ik kan doorgaan met schoonmaakmiddelen, persoonlijke hygiene spullen, kleding, schoeisel enz. Met dit soort “Randstad regelgeving” en plannen maak je in ieder geval de grensstreken (Nederland / Belgie) onbewoonbaar doordat alle winkels het opgeven. En zoals Dragon terecht opmerkt, er komt weer een mooie zwarte handel bij. En met 1 agent op 40 Km2…. (rest is naar randstad verplaatst) wie doet je wat? Ik zeg… DOEN Maarten van Ooijen! (ben een roker 🙂

    Als niet roker, kan de prijs niet hoog genoeg zijn, maar er is een maar!! De accijnsen zullen toch moeten binnenkomen, dus wat gaat de benzine en alle andere dingen zoals drank gaan kosten??? Want dit moet altijd binnenkomen!!

    Ik vind het hypocrisie ten top, al vaker heb ik bij diverse lobby clubs hierop gereageerd, zoals op de site van Stoptober, KWF en het Longfonds etc. etc. Ook zijn er van allerlei tv reclames over dit onderwerp zoals bv. een reclame waarin gezegd wordt dat er meer tabaksverkooppunten zijn dan groentewinkels en winkels waar je gezonde producten kunt kopen. Ook heb ik destijds eens bij zo’n lobby club gereageerd over een politieserie op tv waar in BN-ers een hoofdrol spelen die ook te zien zijn in het programma Draadstaal in waar flink gerookt werd. Op mijn vraag over het roken dat er op de werkplek gerookt werd en dat zien roken ook een stimulans voor anderen kan zijn om zelf te gaan roken, kreeg ik als antwoord, dat er alleen maar E-sigaretten gerookt werden en op de andere vragen bleef men het antwoordt schuldig. In mijn reactie hierop stelde ik dat ik nog nooit iemand een E-sigaret met een aansteker tot ontbranding had zien brengen en dat er duidelijk rook te zien was aan de voorzijde van de sigaret, wat bij een E-sigaret alleen zichtbaar is na het inhaleren, bleef men het antwoordt ook schuldig en werd er domweg niet meer gereageerd. Conclusie de tabaksindustrie heeft nog steeds veel invloed met sponsoring voor het maken van films etc., dus is de prijsverhoging het paard achter de wagen spannen, zolang hier niets aan gedaan wordt. Overigens geldt dit ook voor het nuttigen van alcohol.

      Overigens om reacties te voorkomen, het roken van E-sigaretten is naar mijn mening ook slecht!

    Door de sigaretten in NL steeds duurder te maken, zal men steeds vaker en steeds meer via het buitenland de sigaretten gaan halen .

    Hetzelfde hebben we kunnen constateren met het verbod op bepaalde soorten vuurwerk….. het wordt nu gewoon uit het buitenalnd gehaald en ook nog eens tegen veel lagere tarieven.

    Voor drank en drugs geldt precies hetzelfde …..zodra het , bij wijze van spreken, linksom moeilijk of zelfs onmogelijk gemaakt wordt, gaat men het gewoon rechtsom doen……

    En los daarvan …… er hangen veel te veel financiele belangen aan vast (qua accijns heffing etc) overheid gaat echt hun melkkoe niet (volledig) opgeven.

      Hallo Frater, PRECIES!! Los van de discussie of je nu wel of niet rookt (is ieders eigen keuze net als drugs op een festival, alcohol drinken of vegetarisch eten). Mooi verwoord waarvoor dank

    nee hoor deze melkkoe geven ze niet op rutte en co