Record aan medicijntekorten: wat betekent dit voor u?
De rek is er uit. Het medicijntekort zal volgend jaar recordhoogtes bereiken. Maar liefst 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers hebben er nu al last van. Apothekers geven patiënten alleen de meest cruciale hoeveelheden mee om de voorraad eerlijk te verdelen. Dat zorgt voor veel stress bij zowel apothekers als patiënten.
Waarom is er een tekort aan medicijnen?
Waarom is er eigenlijk een medicijntekort? Het korte antwoord is: omdat het zo goedkoop mogelijk moet en daarom is er te weinig aanbod. De meeste grondstoffen, maar ook de medicijnfabrieken, komen uit India en China: lagelonenland om de kosten laag te houden. De grondstoffen voor medicijnen zijn echter flink duurder geworden. De reden dat de medicijnen voornamelijk uit fabrieken in het buitenland komen, is omdat er nauwelijks meer medicijnen in Nederland geproduceerd worden. Dat is te duur. Sinds 2010, de invoering van het Nederlandse preferentiebeleid, zijn medicijnfabrieken van eigen bodem aan het verdwijnen. Meldpunt besteedde hier eerder aandacht aan.
Ook is er weinig concurrentie. Wanneer een fabriek een productie probleem heeft, kunnen er maandenlange vertragingen ontstaan. Bovendien is Nederland een kleine markt en betalen we te weinig door een door de overheid ingegeven prijsstelling: het preferentiebeleid. Hierdoor bieden veel producenten hun medicatie (liever) niet aan Nederland aan en zo ontstaat er een scheve verhouding tussen vraag en aanbod. Het gevolg: er ontstaan tekorten waardoor medicatie tegen hogere kosten van andere markten moet worden ingekocht.
Hoe voorkomt u een tekort aan uw eigen medicatie?
Natuurlijk wilt u een tekort aan uw eigen medicatie voorkomen. Maar wat heeft u eigenlijk zelf in de hand? U kunt in ieder geval het volgende doen:
- Bestel uw medicijnen niet te laat. Trek het liefst 3 weken van te voren aan de bel.
- Sta open voor een alternatief merk van uw medicijn, anders loopt u vrijwel zeker tegen een tekort aan.
- Als de apotheek meldt een tekort te hebben, neem dan in geval van nood een weekrantsoen in plaats van bijv. de gebruikelijke maanddosis. Zo wordt u eerder geholpen.
Uitwijken naar het buitenland
Misschien denkt u nu: ”als ik mijn medicijnen in Nederland niet meer kan krijgen, dan haal ik mijn medicijnen in het buitenland.” Kan dat eigenlijk wel? En wordt dat vergoed?
Met een recept is het toegestaan om medicijnen over de te grens halen. Wel moet u (in eerste instantie) zelf de complete rekening betalen. Volgens de Europese regelgeving moeten zorgverzekeraars het Nederlandse tarief terugbetalen. Kost het medicijn in het buitenland meer, dan betaalt u als patiënt het verschil. Sommige Nederlandse verzekeraars houden zich echter niet altijd aan deze regels en vergoeden niets.
Wat moet ik doen als mijn apotheek dicht is door staking?
In de week van 23 december 2024 is er een landelijke apotheekstaking. Kijk daarom op de website van uw eigen apotheek of bel naar hun telefoonnummer om erachter te komen waar u naartoe kunt in geval van nood, zoals bijvoorbeeld voor antibiotica of pijnstillers. In uw regio zal altijd een apotheek aangewezen worden voor spoedgevallen.
Heeft u een opmerking of klacht over een medicijn?
Bent u ontevreden over een medicijn? Heeft u bijvoorbeeld last van bijwerkingen of is er iets anders wat u graag wilt melden? U kunt bij deze onafhankelijke instanties terecht:
- Meldpunt Medicijnen: hier kunt u terecht over alle opmerkingen rondom medicijnen. Merkt u bijvoorbeeld een tekort, heeft u een klacht over een bepaald merk of bijwerkingen? U kunt bij Meldpunt Medicijnen alles kwijt.
- Bij Lareb kunt u alleen terecht voor meldingen over bijwerkingen.
Uitzending Meldpunt over medicijntekort
Wilt u meer weten? In de uitzending van Meldpunt op 20 december wordt het medicijntekort uitgebreid besproken. Er wordt dieper ingegaan op de oorzaak van het tekort en op de gevolgen voor patiënten en apothekers. U kunt de uitzending hier (terug)kijken.