Registeren Inloggen

Rechter verbiedt aangekondigde apothekersstaking rond de kerst

De rechter heeft een staking van apotheekmedewerkers rond de kerstdagen verboden. De bonden FNV en CNV hadden de staking aangekondigd als protest tegen vastgelopen cao-onderhandelingen. Een van de zaken die meespeelden bij de afgeblazen staking was stress om de grote medicijntekorten. Daar besteedt Meldpunt uitgebreid aandacht aan in de uitzending van 20 december 2024.

Wat is er precies aan de hand in de sector?

Waarom zou er een apothekersstaking plaatsvinden? De apotheekmedewerkers eisen een loonsverhoging met terugwerkende kracht van 6 procent vanaf juli en een verdere stijging in 2025. Dit moet de werkdruk verlichten en personeelstekorten tegengaan. Werkgevers bieden echter slechts 2 procent loonsverhoging en wijzen onder meer op te lage vergoedingen van zorgverzekeraars als belangrijke oorzaak.

Voor wanneer was de apothekersstaking gepland?

De staking zou op 23, 24 en 27 december plaatsvinden. Vanwege de kerstperiode zou dit in praktijk leiden tot 9 aaneengesloten dagen van maar heel beperkte zorg. De werkgevers waarschuwen al langer dat dit de patiëntveiligheid in gevaar zou brengen. Veel reguliere zorg kan bij langdurige sluiting spoedeisend worden, en de drukte bij apotheken is vooraf al enorm groot.

Wat zeggen de bonden?

De bonden stellen dat het risico voor patiënten beheersbaar is. Ze wijzen daarbij op een eerder afgesproken veiligheidsprotocol, waarbij spoedhulp gegarandeerd blijft en uitzendkrachten mogen worden ingezet. Evaluaties van eerdere acties vanaf september dit jaar laten volgens hen geen grote calamiteiten zien. Bovendien komen patiënten vaak zelf al in actie door eerder hun medicijnen op te halen. Daarnaast motiveren de bonden de timing van de staking als drukmiddel richting werkgevers, verzekeraars en de politiek. Die ‘leunen in hun ogen veel te graag achterover’.

Wat oordeelt de rechter over de staking van apotheekmedewerkers?

De rechtbank oordeelt nu dat de timing van de staking onverantwoord is vanwege de verwachte impact op patiënten tijdens een kwetsbare periode. Het veiligheidsprotocol wordt ondanks de aangevoerde argumenten onvoldoende geacht om risico’s volledig uit te sluiten. Daarom is de staking nu verboden. Hoewel de bonden vrezen dat werkgevers hierdoor minder bereid zijn tot concessies, blijft de roep om betere arbeidsvoorwaarden en een eerlijke cao onveranderd.

(Bron; Rechtspraak, ANP, archief. Foto: © MAX)

Vrijdag op tv: Medicijnen op rantsoen

Geef een reactie