Op tv: Verslaafd aan slaap- en kalmeringspillen
Het afgelopen jaar gingen ze maar liefst 8,3 miljoen keer over de toonbank van de apotheek: slaap- en kalmeringsmiddelen, zoals oxazepam en temazapam, ook wel pammetjes of benzo’s genoemd. Huisartsen schrijven soms jaren achtereen herhaalrecepten voor, terwijl deze medicijnen verslavend zijn en bij langdurig gebruik schadelijk voor de gezondheid. Hoe komen gebruikers van deze middelen af?
Verslaafd aan slaap- en kalmeringspillen
Jan Koops (78) gebruikt al 50 jaar kalmeringstabletten. Hij is er mee begonnen toen hij nog een druk bestaan leidde, maar die periode is voorbij. Koops: “Mijn huisarts zegt weleens: stop er mee, maar dat wil ik niet. Ik ben afhankelijk.” Als meneer Koops belt met de receptenlijn van de huisarts, bestelt hij iedere keer weer probleemloos zijn doosjes lorazepam.
Verslaafd en moeilijk om te stoppen
Hans Kloosterman (59) krijgt na relatieproblemen te maken met paniekaanvallen. Ook zijn huisarts schrijft hem lorazepam voor. Het middel is bedoeld voor een kortdurig gebruik, maar meneer Kloosterman slikt het meer dan 8 maanden. Hij heeft veel last van bijwerkingen en als hij met het gebruik wil stoppen, blijkt dat heel moeilijk te zijn. Uiteindelijk kickt hij zelf, met grote moeite, in 6 weken van het middel af. Meldpunt ondervraagt met een steekproef huisartsen over het voorschrijven van deze middelen. Elles de Bruin praat door over dit onderwerp met Nikki Claassen, beleidsadviseur van Nederlands Huisartsen Genootschap en met Ruud Coolen van Brakel, directeur van Instituut Verantwoord Medicijngebruik.
Hotel weigert man met geleidehond
En verder: Jacob Sijtsma (60) is zeer slechtziend en heeft daarom een hulphond, zijn 9-jarige labrador Indy. Zijn plan om zijn vrouw te verrassen met een hotelovernachting loopt uit op een grote teleurstelling. Zij worden geweigerd omdat honden niet welkom zijn in het hotel. Mag een hotel een hulphond weigeren? MAX Ombudsman Jeanine Janssen licht in de studio toe wat de rechten zijn van consumenten met een beperking in relatie tot hun hulpmiddelen.
Kijk Meldpunt op 31 maart om 19.50 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.
(Foto: MAX)