Nieuw onderzoek bevestigt: overgang versterkt psychische klachten
Nieuw onderzoek bevestigt dat de overgang bij vrouwen psychische klachten kan versterken. Gynaecoloog Dorenda van Dijken, de voormalig voorzitter van de Dutch Menopause Society, presenteert vanavond bij Meldpunt de eerste cijfers uit een lopend wetenschappelijk onderzoek van de overgangspoli van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis.
Overgang versterkt ook ADHD
Ook ADHD blijkt door de overgang te worden versterkt, blijkt uit het onderzoek. Hierdoor wordt bij 60 procent van de vrouwen de ADHD pas ontdekt tijdens de overgang. Vrouwen met ADHD hebben bovengemiddeld vaak last van hormonale stemmingswisselingen of een depressie, vooral in de periode rond de overgang.
Meldpunt toont vanavond het verhaal van Ine Kuijpers (49), die 2 jaar geleden mentale klachten krijgt. Ze voelt zich depressief worden en ze trekt zich steeds verder terug. In eerste instantie denkt ze dat het maken heeft met haar werk. Pas als ze ook opvliegers krijgt, wordt een verband gelegd met de overgang.
Daling van het oestrogeen
Dorenda van Dijken: “We wisten al langer dat psychiatrische stoornissen versterkt kunnen worden door de daling van het oestrogeen. Ook kunnen klachten optreden die er eerder ook waren. We wisten dit, maar we zijn dit nu ook aan het aantonen met cijfers.”
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat van de vrouwen met een depressie in de overgang 43 procent ook stemmingsklachten heeft gehad tijdens de zwangerschap of in het kraambed. Van de vrouwen met een depressie in de overgang heeft 57 procent ook cyclusgerelateerde stemmingsklachten gehad.
Verergering van andere stoornissen bij overgang
Het verergeren van psychiatrische klachten komt, naast ADHD en depressie, ook voor bij een bipolaire stoornis, de stemmingsstoornis PMDD, angst, paniekaanvallen en klachten in het autismespectrum.
De helft van de wereldbevolking krijgt met de overgang te maken. Van alle vrouwen tussen de 40 en 60 jaar heeft 80 procent klachten. Dit zijn in Nederland momenteel zo’n 1,6 miljoen vrouwen. Naast de bekende klachten, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, zijn er nog heel veel onbekende klachten. De overgang kan ook leiden tot verminderde concentratie, extreme vermoeidheid door slecht slapen, gewrichtsklachten, risico op burn-out, veel bloedverlies, blaasontstekingen en hartkloppingen.
Meer erkenning en herkenning van klachten
Veel huisartsen, gynaecologen, psychiaters en vrouwen zijn hiervan niet op de hoogte. Het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt. “Hiervoor moet meer aandacht komen. Meer erkenning en meer herkenning,” zegt Van Dijken. “De overgang moeten we niet medicaliseren, maar als de klachten ernstig zijn, dan hebben vrouwen recht op de juiste diagnose en een bijpassende behandeling.”
De uitzending van Meldpunt is te zien op vrijdag 19 januari om 19:50 uur bij MAX op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is heel jammer dat toen de dame van vuurvrouwen antwoordde op de vraag wat vrouwen kunnen doen om wèl gehoord te worden door hun huisarts … het antwoord (vrij vertaald) was: meer en beter geïnformeerd naar de huisarts gaan en zorgen dat je niet afgepoeierd wordt. Ik vind dat de omgekeerde wereld en zeker niet correct dat de patiënt er verantwoordelijk voor is dat ze gehoord wordt. Het lijkt tegenwoordige wel een tombola om naar de huisarts te gaan. Ze vragen wat je zelf denkt en oordelen met het zwaard van Damocles of je wel of niet een hypochonder bent. Heel teleurstellend dat de vertegenwoordiger van de belangenvereniging voor vrouwen met overgangsklachten hier in mee gaat.
Het is om te janken, de arrogantie van artsen. Zelfs die nu op tv komen. Ik zit inmiddels op de PAAZ afdeling omdat ik suïcidaal ben sinds de menopauze en nog luistert niemand. Ik zit hier 2 weken en heb geen psychiater gezien. Toen ik de verpleegkundige H3 netwerk doorgaf om door te geven aan de psychiater kreeg ik de volgende dag als antwoord van de arts dat het Googlen maar even overgeslagen moest worden en dat ze echt wel wist wat ze deed. Nu zit ik onder de kalmeringspillen en ben ongelukkiger dan ooit. Ik kan niet meer voor mijn kind zorgen en die gaat nu pleegzorg in. We hebben beiden autisme en worden volledig in de steek gelaten.