Nederland stopt uit voorzorg met vaccin van AstraZeneca
Nederland stopt voorlopig met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zondagavond weten. Het besluit wordt genomen uit voorzorg, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan.
Uit voorzorg
Het ministerie van VWS neemt dit besluit na een nieuw advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het was al bekend dat de vaccinatie van AstraZeneca bijwerkingen heeft zoals trombose. Maar dit weekend kwamen er ook zes meldingen van andere klachten uit Denemarken en Noorwegen, laat het ministerie. “Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend. Maar vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om tot en met zondag 28 maart niet te prikken met AstraZeneca.
Lees ook: We vragen experts om duidelijkheid over het AstraZeneca-vaccin
Verstandig besluit
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt het verstandig dat het kabinet de vaccinaties met het coronavaccin van AstraZeneca tijdelijk stillegt. “Het is goed om twee weken pauze te hebben. Huisartsen krijgen vragen van hun patiënten en willen een helder verhaal hebben”, reageert een woordvoerder van de vereniging op het besluit. In praktische zin heeft het stilleggen van de inentingen vooral gevolgen in Gelderland: in die provincie zouden huisartsen maandag beginnen met het toedienen van het vaccin.
Afspraken afgezegd
Het vaccin van AstraZeneca wordt op dit moment gebruikt voor het inenten van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg, ouderen tussen de 60 en 64 jaar en personen met morbide obesitat. Ook mensen met het syndroom van Down en patiënten in de geestelijke gezondheidszorg krijgen het vaccin. Mensen die al een afspraak hadden staan, krijgen een sms en worden afgebeld. Voor mensen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, zijn de gevolgen nog niet bekend, aangezien er twaalf weken tussen de eerste en tweede prik zit. De eerste prikken werden op 12 februari gezet. “Wij verwachten op het moment van de tweede prik duidelijkheid te hebben”, aldus het ministerie. Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gehad, en die onverwachte of onbekende klachten krijgen, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Als voorbeeld worden “kleinere blauwe plekjes” (puntbloedingen) in de huid genoemd.
Reactie AstraZeneca
Vandaag maakte AstraZeneca bekend dat er geen bewijs is voor een verhoogd risico op bloedproppen bij mensen die met het vaccin zijn ingeënt. Het bedrijf zei dat na het bestuderen van de gegevens van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Het Europese medicijnagentschap EMA liet eerder ook weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose. Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid stonden er de komende twee weken zo’n 290.000 prikken met het AstraZeneca-vaccin gepland. De maatregel heeft geen gevolgen voor geplande inentingen met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.
Reactie experts
De redactie van Meldpunt kreeg afgelopen weken vragen binnen over het vaccin. In dit artikel leest u de antwoorden op de vragen van vaccinexpert Ruud Coolen en AstraZeneca om verduidelijking.
Bron: ANP, NOS
We vragen experts om duidelijkheid over het AstraZeneca-vaccin