Registeren Inloggen

Naar buiten? Voorkom dat u extra risico loopt om te verbranden

In de zon zitten zorgt bij velen voor een lach op het gezicht. Maar dit kan al snel omslaan wanneer u verbrandt door de zon. En in een aantal gevallen loopt u extra risico.

Zonnen

Dat onbeschermd in de zon zitten niet goed is voor uw huid, zal ondertussen vast duidelijk zijn. Huidkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker in Nederland, en de verwachting is dat dit alleen maar zal toenemen. Om te voorkomen dat u verbrandt en uw huid beschadigt, is smeren met zonnebrandcrème een pre. Herhaal dit om de 2 uur en smeer met minimaal factor 30.

Hoge zonkracht = sneller verbranden

Toch kunt u beter niet vol in de zon zitten wanneer de zon op haar sterkst is. Dit is meestal tussen 12 en 3 uur in de middag. In april is de zonkracht dan normaal gesproken 3 tot 5 en dit loopt vanaf mei op naar 6 of 7 tot en met juli. Is de zonkracht 6 tot 8, dan kan een gevoelige huid al binnen een kwartier verbranden. Moet u toch naar buiten? Smeer u dan goed in en zoek regelmatig de schaduw op.

Verkeerde parasol

Zoekt u de schaduw op onder een parasol? Controleer dan of de stof geen UV-straling doorlaat. Natuurlijke materialen zoals katoen, zijde en wol beschermen minder goed tegen UV-straling dan synthetische en chemische stoffen. Dit geldt ook voor kleding. Let daarnaast goed op als u zich aan het strand of een meertje bevindt. Water en zand kunnen namelijk straling weerkaatsen, waardoor u onder een parasol alsnog kunt verbranden.

Medicijnen

Er is nog een aantal factoren waardoor u extra risico kunt lopen om te verbranden door de zon. Bijvoorbeeld wanneer u medicijnen of antibiotica gebruikt, kan het voorkomen dat uw huid extra gevoelig is voor de zon. Denk aan middelen tegen acne of een hoge bloeddruk. Lees voordat u de zon in gaat dus nog eens goed de bijsluiter.

Alcohol

Van een drankje genieten op een zonnig terras klinkt als de ideale zomeractiviteit. Maar pas wel op als u een alcoholische versnapering bestelt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat uw bloedvaten verder open gaan staan, zodat u sneller warmte verliest. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat de huid sneller uitdroogt. Hierdoor is uw huid kwetsbaarder voor de zon en is het risico op verbranden groter.

Verbrand, wat nu?

Bent u verbrand? Dan is uw huid beschadigd. Dit kunt u helaas niet meer ongedaan maken. Wel kunt u de pijn proberen te verminderen door aftersun te gebruiken. Dit geeft een verkoelend effect en kan de huid iets kalmeren. Zorg er echter wel voor dat u geen aftersun smeert waar parfum in zit, want dit kan uw huid juist irriteren. Bent u ernstig verbrand? Neem dan eventueel contact op met uw huisarts.

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bron: Archief, MAX Vandaag, Waar Zit Wat In?. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie