Registeren Inloggen

Mondkapjes: waar allemaal verplicht en waar koopt u ze?

Vanaf 1 juni bent u verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Maar om welke mondkapjes gaat het precies en waar kunt u die krijgen?

Verplicht in het OV

Het is misschien even wennen. Vanaf 1 juni 2020 moet iedereen in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes dragen. In bussen, treinen, trams en metro’s is het lastig om 1,5 meter afstand te bewaren. Het dragen van mondkapjes kan dan extra bescherming bieden om de verspreiding van corona tegen te gaan.  Wie geen mondkapje draagt, loopt kans op een boete. De hoogte daarvan is nog niet bekend. Een groot effect op de virusuitbraak heeft het helaas niet. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel houden de mondkapjes hooguit 5 tot 10 procent van de besmettingen tegen.

Vliegverkeer en internationale treinen

In het vliegverkeer zullen mondkapjes ook horen bij het ‘nieuwe normaal’. Veel vliegtuigmaatschappijen, waaronder KLM, stellen het gebruik van mondkapjes verplicht. KLM heeft 6 miljoen mondkapjes besteld voor als het vliegverkeer weer zal opstarten. Ook de Thalys, de internationale trein die tussen Amsterdam en Parijs rijdt, verplicht het gebruik van mondkapjes.

Welke mondkapjes

Er zijn over het algemeen 3 verschillende mondkapjes in omloop. Dit zijn FFP-maskers, medische gezichtsmaskers en niet-medische gezichtsmaskers. De mondkapjes die we in het openbaar vervoer moeten gebruiken, zijn niet-medische mondkapjes. De FFP-maskers, dat zijn de mondkapjes die in de zorg worden gebruikt, zijn nog steeds schaars en zorgpersoneel heeft die dan ook het hardst nodig. Daarnaast zijn er nog medische gezichtsmaskers. Deze worden momenteel ook gebruikt voor zorgpersoneel dat niet direct met coronabesmettingen te maken heeft.

Waar koopt u de mondkapjes

Rutte zei het al in de persconferentie: iedereen moet zelf voor een mondkapje zorgen wanneer u wilt reizen met het openbaar vervoer. Winkels springen massaal in op de vraag naar mondkapjes. De webshop Bol.com en drogisterijketens zoals Etos, Kruidvat, Trekpleister en de HEMA gaan mondkapjes verkopen. In alle gevallen gaat het om niet-medische mondkapjes. Een woordvoerder van de Etos laat weten dat ze naar verwachting a.s. zaterdag al mondkapjes in de filialen verkopen. Dit zullen maximaal drie pakjes per klant zijn zodat zoveel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen een mondkapje te kopen. Ook Supermarkt Albert Heijn is ermee bezig. Zij onderzoeken momenteel de mogelijkheden om op stations en Schiphol mondkapjes te verkopen.

Met een mondkapje de deur uit?

Als iedereen zich houdt aan de RIVM-maatregelen, is het buitenshuis niet nodig om een mondkapje te dragen. De niet-medische mondkapjes beschermen namelijk nauwelijks. U doet het vooral voor de ander. Het verkleint de kans dat u iemand anders besmet. Eerder waarschuwde het RIVM en de GGD voor zelfgemaakte mondkapjes er kleven namelijk ook risico’s aan vast. Wie het virus niet van een ander wil krijgen, zou ook de ogen moeten beschermen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat mensen met milde klachten het minder nauw nemen met de RIVM-richtlijnen. Tot slot is er nog het risico dat u een mondkapje verkeerd draagt of dat u met uw vingers het vochtige mondkapje afdoet waar vervolgens druppeltjes van het virus op zitten.

Waarom wel in de trein en niet bij de kapper?

Kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures, masseurs en andere contactberoepen kunnen vanaf 11 mei weer aan de slag. Alleen voor deze beroepen is het niet verplicht om een mondkapje te draaien. Dit heeft twee redenen. Allereerst zal aan iedereen die een bezoekje brengt aan de kapper gevraagd worden hoe die persoon zich voelt. Er wordt een ‘risicocheck’ gedaan. Daarnaast zullen de beroepsgroepen zelf zoveel mogelijk doen om afstand te bewaren en zich te houden aan de RIVM-maatregelen. Volgens het kabinet is het dragen van mondkapjes bij deze contactberoepen niet nodig, mits men zich houdt aan de voorwaarden.

Mondkapje zelf maken

Een zelfgemaakt mondkapje is ook toegestaan in het openbaar vervoer. Aan welke eisen u precies moet voldoen worden later bekend gemaakt op de website van Rijksoverheid. In dit artikel geven we voorbeelden van zelfmaakmethodes en vertellen experts meer over de werking hiervan.

Doe-het-zelven met mondkapjes, geinig of gevaarlijk?

Geef een reactie

Reacties (12)

    Noem mij slecht, noem mij doemdenker; ik heb al 4 weken mondkapjes in huis.
    Waarom?
    Ten eerste wil ik de woekerprijzen die er nu ongetwijfeld komen, en zelfs vandaag al zijn, niet betalen: als mantelzorger wil ik goed beschermd zijn, daar heb ik zélf voor gezorgd (omdat de Regering behoorlijk laks was/is).
    Ten tweede heb ik gezien dat er rond Nederland mondkapjes verplicht werden gesteld (soms zelfs kostenloos ter beschikking werden gesteld door de Overheid) terwijl onze regering zich in allerlei bochten draaide om er onder uit te kunnen.
    Nu mag “Jan met de Pet” zelf zorgen voor mondkapjes die hij/zij op sommige plaatsen door de Regering verplicht is om te dragen.
    Ten derde waren deze mondkapjes toen ik ze kocht gewoon beschikbaar voor eenieder bij de EHBO-producten verkoper (type Type IIR)en/of betere materialenwinkels (FFP2), tegen een redelijke prijs.
    Dus deze meid is al weken op deze ontwikkeling (van 6 mei) volledig voorbereid.

      Goed dat je er al eerder bij was. Ik was wel laat, zoals gewoonlijk, eigen schuld. Ben al bij de Hema, etos, kruidvat geweest maar ze zijn allemaal al weg bij mij in de buurt. En op internet zijn er zoo veel aanbieders. Maar wat moet je kiezen? Zit best grote verschillen in prijzen. Denk je dat het er echt grote verschillen zijn tussen wat hema verkoopt en wat ze op internet aanbieden?

    Schandalig dat eerst zo hard geroepen werd dat mondkapjes geen zin hadden en nu ineens worden ze in het openbaar vervoer verplicht. Nederland heeft de eigen voorraad gewoon verkocht aan het buitenland omdat men dacht dat het hier niet nodig zou zijn. Nu komen de woekerprijzen die voor mensen met een kleine portemonnee niet op te brengen zijn. Hema vraag bijna 50 euro voor 50 mondkapjes die je eenmalig kan gebruiken. En dat is nog maar het begin. Ik koop ze niet, ik ga gewoon niet meer met het openbaar vervoer, abonnement bij NS heb ik ook al opgezegd. Straks stapt iedereen in de auto, krijg je een enorm fileprobleem en luchtvervuiling. De regering moet ze gratis of tegen een redelijk tarief verstrekken, en dat met name de uitwasbare om het milieu te sparen en verbieden dat er woekerprijzen voor worden gevraagd.

      In Duitsland zijn de mondkapjes overal gratis te krijgen.

    Ik wil een afspraak maken bij kapper.,Er stond op de site : zij dragen een mondkapje. De klant kan er een kopen voor 2,95 bij de kapsalon. Mag dit.?

      In principe kan elke ondernemer (zolang het niet in strijd is met de wet) eigen voorwaarden stellen en eigen regels hanteren in hun eigen zaak. Dus JA, het mag.

      Je kunt er natuurlijk zélf voor kiezen om naar een ándere kapper te gaan, waar ze óf géén mondkapjes dragen (wat ook níét verplicht is) óf waar ze die gratis verstrekken aan de klanten.

      Ook kan je , als een kapper het gebruik van een mondkapje eist, een éigen mondkapje gebruiken. Daarmee voldoe je dan óók aan de eis maar kost het je niets extra’s.

    Te zot voor woorden.

    RIVM en consorte zeggen zélf dat de niet medische mondkapjes slechts schijnveiligheid bieden maar het wordt wél verplicht gesteld en we moeten ze ook nog eens zélf aanschaffen.

    Feitelijk worden we dus verplicht om mee te doen aan SCHIJNveiligheid en worden we ONnodig op kosten gejaagd. De gewone mondkapjes moeten na elk gebruik vervangen (of indien wasbaar) gewassen worden.
    Menig gezin of persoon verkeert al in financiele problemen en dan mogen ze ook nog eens gaan betalen om mee te doen aan VERPLICHTE SCHIJN veiligheid.

    Waar is dit kabinet in vredesnaam mee bezig ????

    Als ik ze moet dragenga ikde deur niet meer uit en laat alles bezorgen. GEEN mondkapjes onzin, never!!

    Hallo, mondkapjes bij de Deka supermarkt te verkrijgen. Bij de kassa, in ieder geval in Alkmaar (wc de Mare) 10 mondkapjes voor € 9,99. Wel prijzig, maar heb je ECHT nodig dmv reizen in het openbaar vervoer. Vanmiddag de 11 de mei nog voorraad genoeg. Blijf gezond!!!

    Dat bij kappers geen mkndkapje gebruit wordt is waanzin. ZEKERDE KAPPER ZELF MOET ER EEN DRAGEN. Dit ter bescherming van de cliënt natuurlijk. Hij/zij zit vlak boven het hoofd van de cliënt. Als de kapper dus onwetend corona draagt wordt zeker de cliënt besmet met praten e.d. wat een eenrichtings verkeer van het RIVM. Bah…dom

      Als je bang bent besmet te raken bij de kapper kun je er simpelweg voor kiezen om NIET naar de kapper te gaan.
      De niet- medische mondkapjes bieden slechts schijnveiligheid, en doordat die dingen gaan irriteren op je huid en het broeierig wordt achter zo’n kapje gaan mensen constant aan hun gezicht zitten en daarmee wordt de kans op besmetting alleen maar groter i.p.v kleiner. Dus strikt genomen is het veiliger zonder (niet medisch) mondkapje dan mét.

    Al eens stilgestaan bij de kosten van mondkapjes voor een gezin met 2 pubers. Met 2 per dag is 8 dagelijks, dus zo’n 3.000 per jaar. Ga er maar aan staan 60 dozen van 50 stuks. Het loopt al gauw op in de portemonnee. Dat terwijl de werking vrijwel nihil is. Een coronavirus is een tienduizendste van een millimeter. Houd dat maar eens tegen met een papieren of katoenen kapje. Houd dus gewoon afstand en houd alles hygiënisch schoon. En die kapjes…