Mondkapjesadvies in Nederland: praktische tips voor het dragen en bewaren
Sinds woensdag 30 september 2020 geldt er in Nederland een mondkapjesadvies. Dat betekent dat op alle plekken “waar je de hemel niet ziet” een mondkapje gedragen moet worden. Vrijdag 2 oktober heeft het kabinet op de website van de Rijksoverheid de exacte details bekend gemaakt van het “dringende advies” voor mondkapjes in publieke binnenruimtes. Voor wie opziet tegen het dragen ervan hebben wij hieronder praktische tips.
Zo draagt u uw mondkapje het best
Was uw handen met water en zeep voordat u het niet-medisch mondkapje opzet. Raak de binnenkant niet aan en gebruik de touwtjes of elastieken om het kapje op te zetten. Zorg dat het goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt.
Tijdens het dragen belanden er allerlei deeltjes op het mondkapje. Het is daarom ook verstandig om de voorkant van het kapje voor de zekerheid niet meer aan te raken tijdens het dragen.
Gebruik ook bij het afzetten de touwtjes of elastieken. Raak het mondkapje zelf en uw gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Was uw handen met water en zeep nadat u het mondkapje heeft afgezet.
Aangezien het nog onduidelijk is hoe lang virusdeeltjes op kunststof of stof in leven blijven is het veiliger om het kapje na 1 draagbeurt weg te gooien of te wassen. Gaat u wat langer op pad, neem dan meerdere exemplaren mee. Gooi de wegwerpmondkapjes niet bij het plastic afval, maar bij het restafval. In tegenstelling tot plastic afval wordt restafval niet gesorteerd door medewerkers, maar meteen verbrand. Daarmee is dit een veiligere optie.
Mondkapjes bewaren en wassen
Bij het bewaren van een niet-medisch mondkapje is er verschil tussen een wegwerpexemplaar en een herbruikbare. Een wegwerpexemplaar kunt u niet bewaren en moet u weggooien na gebruik. Een mondkapje dat u kunt wassen en hergebruiken bewaart u zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Een mondkapje van textiel kan na elk gebruik gewassen worden op 60 graden, op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Het is belangrijk om een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar te bewaren. Stop ze daarom niet los in uw jaszak, broekzak of tas. Anders kunnen virussen zich makkelijk verspreiden.
Benauwdheid tegengaan
Voor mensen die het dragen van een mondkapje niet gewend zijn en voor degenen met een longziekte kan dit ongemak geven. Het Longfonds heeft tips om benauwdheid zoveel mogelijk tegen te gaan:
- Zorg voor een mondkapje van dichtgewoven, maar dunne stof, of van ander niet te dik materiaal. Het is dan eenvoudiger hier doorheen te ademen, dan bij een mondkapje van een dikke stof het geval is.
- Oefen thuis alvast met het dragen van een mondkapje. Begin met het opzetten van een mondkapje als u rustig zit. Adem rustig in en uit. Loop vervolgens een stukje in huis en let erop dat u het tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uur het mondkapje op te houden terwijl u een boek leest.
- Zorg dat u niet gehaast bent als u op reis gaat, maar neem de tijd. Zorg dat u ruim van te voren op het perron of bushalte bent, zodat u op adem kunt komen en niet meer benauwd bent wanneer u instapt. Op dat moment – vlak vóór het instappen – moet u namelijk het mondkapje opzetten. U hoeft dan nog maar een klein stukje te lopen. Blijf steeds op 1,5 meter afstand van anderen. In het geval van vliegen moet u het kapje al op het vliegveld dragen.
- Heeft u van uw arts ‘rescue medicatie’ (een kort werkende luchtwegverwijder zoals salbutamol, terbutaline, ipratropium), dan kunt u – eventueel in overleg met uw arts – voordat u het mondkapje gebruikt een extra puf nemen.
Beslagen brillenglazen voorkomen
Een mondkapje kan ervoor zorgen dat uw bril beslaat. Dit is gelukkig wel (enigszins) te voorkomen. Het helpt bijvoorbeeld om te kiezen voor een goed passend kapje. Is dat niet effectief genoeg, dan kunt u de glazen minder vatbaar maken voor condens. Zo kunt u de glazen behandelen met afwasmiddel, babyshampoo of een anti-condens spray. In een eerder artikel bespreken we deze en nog meer tips.
Dringend advies tot het dragen van mondkapjes
De overheid geeft het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:
- winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
- restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
- bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.
Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies. In een aantal gevallen is het dragen van een mondkapje niet goed mogelijk, geeft de tekst op de website van de Rijksoverheid aan. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van een mondkapje meestal niet mogelijk. Het complete advies is terug te lezen op de website van de Rijksoverheid.
Bron: MAX Vandaag