Tweede Kamer voor blijven contant geld in apotheek
Steeds meer apothekers weigeren om contact geld te accepteren. Politieke partijen 50Plus en CDA vinden dit een slechte ontwikkeling hebber een motie ingediend om apothekers te dwingen cash te blijven aannemen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich hier op 5 maart bij aangesloten
Anno 2019 is het niet meer zo vanzelfsprekend dat medicijnen bij de apotheek afgerekend kunnen worden met munten of bankbiljetten. Steeds meer apothekers hanteren een zogenoemd pin-only beleid, wat betekent dat er hier alleen met de pinpas betaald kan worden. Mensen die dit niet willen of kunnen, zijn genoodzaakt om naar een andere apotheek te gaan. Dat is tegen het zere been van 50Plus en het CDA. De partijen dienen een motie in die apothekers verplicht om cash te blijven accepteren.
Steun voor de motie
De motie wordt gesteund door verschillende ouderenorganisaties, waaronder KBO-PCOB, en de Consumentenbond. Olof King, directeur belangenbehartiging bij de bond, noemt het weigeren van contanten ‘buitengewoon klantonvriendelijk’. De Consumentenbond vindt dat dit beleid klanten buitensluit, zo legt King uit in een reactie op de website van de organisatie. “Sommige mensen kiezen er bewust voor om cash af te rekenen. Bijvoorbeeld om zo meer grip op hun uitgaven te houden, of om privacy-redenen: er kijkt niemand over hun schouder mee bij betalen. Bovendien is pinnen voor sommige ouderen, kinderen en mensen met een beperking lastig. Door cash niet te accepteren, sluit je hen buiten. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.”
Nu de motie een meerderheid heeft gehaald, moet er een wetswijziging plaatsvinden. Winkeliers of apothekers mogen nu nog betaalmiddelen weigeren als hen dit beter uitkomt.
(BRON: KBO-PCOB, Consumentenbond, ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik hoop dat de nieuwe wetgeving ook overheidsdiensten zoals gemeenten verplicht cash geld, een wettig betaalmiddel, te accepteren. Belachelijk dat je als je een verplicht ID bewijs bij je gemeente moet/wil aanschaffen je dan in vele gevallen niet met een wettigbetaalmiddel kan afrekenen. Lopen we nu allemaal aan de leiband van de banken in Nederland!