Registeren Inloggen

Minister onwetend over verpleeghuistekort

Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft geen idee hoeveel verpleeghuizen worden gebouwd en hoeveel plekken er nodig zijn. Wel ziet hij dat de behoefte aan een plek in een verpleeghuis harder groeit dan verwacht. Hij belooft aan de Tweede Kamer te laten onderzoeken wat de tekorten nu zijn en wat de verwachting is voor de komende jaren.

‘Hoe lost u dit op?’

De minister reageert met deze uitspraken op vragen van 50PLUS, SP, GroenLinks, PvdA en PVV tijdens een commissievergadering over verpleeghuiszorg op dinsdag 25 juni. De Tweede Kamerfracties vragen de minister in dit overleg hoe hij het probleem van de lijst van 15.000 wachtenden denkt te gaan oplossen. Hierbij verwijzen diverse Kamerleden naar de uitzending van Meldpunt van 7 juni 2019.

Stijgende wachtlijsten

Deze uitzending maakt melding van de forse stijging (58 procent) van de wachtlijsten in 2018 en de hierdoor oplopende wachttijden. Mede door de komende explosieve groei van 75-plussers zijn in de komende tien jaar 40.000 extra verpleeghuisplekken nodig. “Wij vragen de minister of hij de urgentie van dit probleem voelt en ziet. En om deze tijdbom onschadelijk te maken”, zegt Simon Geleijnse van 50PLUS. De grootste groep ouderen wacht nu zes maanden tot een jaar op een plek in een verpleeghuis, tot ontsteltenis van Fleur Agema van de PVV. “De wachttijd is bijna langer dan de tijd dat mensen in een verpleeghuis verblijven. Zij overlijden nu thuis. Ik vind het schandalig dat die toestand in Nederland is ontstaan.”

Minister verrast

Minister De Jonge zegt dat hij verrast is door de snelheid waarmee de vraag om verpleeghuisplekken toeneemt. Hij denkt dat de verbetering van de verpleeghuiszorg “een aanzuigende werking heeft.” Gaan die 40.000 extra verpleeghuisplekken de komende jaren ook gebouwd worden? De Jonge: “Dat moet. Maar of er voldoende bouwplannen zijn om daarin te voorzien, dat kunnen we op dit moment niet zien.  En ook niet of daar voldoende financiële middelen voor zijn.”

‘Zo doorgaan betekent vastlopen’

De Jonge puzzelt met een dubbel probleem. “Ook al staan aannemers in de rij om verpleeghuizen bij te bouwen, dan moet je die verpleeghuizen ook nog bemensen.”  De minister denkt dat hiervoor de zorg anders georganiseerd moet worden. Hij verwacht tegen het einde van 2019 uitkomsten van de commissie Bos, die onder leiding van oud-politicus Wouter Bos onderzoekt hoe de toekomstige ouderzorg georganiseerd en betaald moet worden. De Jonge: “Als we het blijven doen zoals we dat nu hebben gedaan, weten we zeker dat we ergens gaan vastlopen.”

De Jonge: ‘Meld schrijnende situaties’

De minister roept in de vergadering op om voorbeelden van schrijnende situaties van mensen op de wachtlijst bij hem te melden. “Als mij wordt gevraagd te helpen, dan ga ik daar graag mee aan de slag”, zegt De Jonge. Dus staat u op een wachtlijst voor een verpleeghuis met de bijbehorende WLZ-indicatie en is langer thuiswonen onverantwoord? Of kent u mensen die in zo’n situatie zitten? Meld het de minister via: ministerdejonge@minvws.nl. Of laat een bericht achter op ons forum.

Geef een reactie