Registeren Inloggen

Medische noodzaak: Waarom krijg ik mijn medicijn niet mee?

Soms heeft u een specifiek merk medicijn nodig. Omdat een ander merk niet goed werkt of zelfs vervelende bijwerkingen geeft. Toch krijgen patiënten die vaak niet mee van hun apotheker. Apothekers en verzekeraars gaan op de stoel van de arts zitten en de patiënt is daar de dupe van, zeggen 14 patiëntenorganisaties die willen dat de politiek ingrijpt.

Kastje naar de muur

Grietje Wijnstra-Visser (69) uit het Friese Damwoude heeft diabetes en COPD. Voor de diabetes krijgt ze Metformine voorgeschreven, maar ze krijgt van de apotheker een goedkoper middel met dezelfde bestandsdelen. Alleen, de werking van dat vervangende middel is niet helemaal hetzelfde en ze krijgt steeds diarree. Ze durft niet meer naar buiten omdat ze voortdurend naar de WC moet. De huisarts schrijft Medische Noodzaak op het recept voor Metformine en Grietje probeert opnieuw dat voorgeschreven medicijn te krijgen. De apotheek zegt dat dit niet mag van verzekeraar De Friesland. Maar die vindt dat de apotheek gewoon moet verstrekken. Grietje snapt er niets meer van en voelt zich van het kastje naar de muur gestuurd. Omdat het medicijn niet heel erg duur is, besluit ze uiteindelijk het dan maar zelf te betalen.

Zelf betalen

Ook voor de longaandoening COPD krijgt Grietje het op medische noodzaak voorgeschreven medicijn Seretide niet meer en moet ze het doen met een veel goedkoper vervangend middel. Maar dat geeft vervelende bijwerkingen: ze wordt er benauwder van en krijgt hoofdpijn. Ze vraagt opnieuw aan haar apotheek naar het voorgeschreven medicijn. Die zegt dat graag te willen geven, maar het zelf niet vergoed te krijgen van de verzekeraar. En dus gaat het ten koste van zijn omzet. Grietje moet het stellen met het vervangende medicijn en de bijwerkingen op de koop toenemen. Want het dure Seretide zelf betalen, – zo’n 60 euro per maand – dat lukt niet van haar AOW-tje.

Medische noodzaak genegeerd

Het voorbeeld van Grietje staat niet op zichzelf. Volgens 14 patiëntenverenigingen die hier onderzoek naar hebben laten doen, krijgt 50 procent van de mensen die om medische noodzaak een specifiek merk medicijn is voorgeschreven dat medicijn niet mee. Dat zijn naar schatting jaarlijks 200.000 mensen. De apothekers en verzekeraars negeren het voorschrift van de arts en dat mag niet, zeggen de patiëntenorganisaties. Volgens de wet gaat de arts over het recept, en niet de apotheker of zorgverzekeraar.

Bezuinigingen

Maar waarom doen ze dat dan? Dit heeft te maken met de sterk stijgende kosten voor de zorg. Die bedragen inmiddels alleen voor medicijnen al zo’n 5 miljard per jaar. En die kosten betalen we uiteindelijk allemaal via de zorgpremies. Om die oplopende kosten te beperken kan niet alle zorg worden vergoed. De zorgverzekeraars hebben daar een belangrijke rol in. Als er kan worden bespaard op de kosten door dure medicijnen te vervangen met goedkopere alternatieven met dezelfde samenstelling, dan moet daarvoor worden gekozen, vinden de zorgverzekeraars. Maar de patiëntenverenigingen vinden dat de bezuinigingen doorschieten. De zorg verschraalt zo, vinden zij.

Reactie zorgverzekeraars

“De zorgverzekeraars gaan altijd uit van medische noodzaak voor het gebruik van medicijnen”, reageert Zorgverzekeraars Nederland. Als het gaat om een specifiek merk medicijn, spelen de zorgverzekeraars geen rol, zeggen zij.  Het is aan de (huis)arts om daarvoor te kiezen en dat te overleggen met de apotheker. Maar de apotheker zegt op zijn beurt door de zorgverzekeraar te worden gedwongen om de goedkopere alternatieven te verstrekken. Hij kan er voor kiezen het voorgeschreven en meestal duurdere middel wel mee te geven, maar dat zal ten koste van zijn eigen omzet gaan. Want het voorgeschreven middel wordt niet vergoed. Wij willen wel, maar we kunnen niet, zeggen de apothekers.

De patiëntenorganisaties zijn dit afschuiven van verantwoordelijkheid zat. De patiënt is de dupe. Ze proberen er al jarenlang in overleg met de apothekers en de zorgverzekeraars uit te komen, maar er verandert niets. Ze willen dat de politiek duidelijker maakt wat de regels zijn. Want de apothekers en verzekeraars handelen volgens hen in strijd met de wet. Op donderdag 15 oktober wordt dit onderwerp besproken in de Tweede Kamer. Die moet de minister dwingen om duidelijkheid te geven, stellen de patiëntenorganisaties. Zodat de patiënt niet elke keer aan de balie van de apotheek hoeft te bedelen om het medicijn dat de arts hem heeft voorgeschreven.

Heeft u dit probleem ook? Laat het weten op ons forum.

Geef een reactie