Registeren Inloggen

Medicijnentekort dreigt na sluiting Leidse medicijnfabriek

InnoGenerics, de laatste grote medicijnfabriek in Nederland, sluit op 17 januari 2023. Het bedrijf was juist door de overheid overgenomen om de leveringszekerheid van medicijnen te garanderen tijdens de coronapandemie. Zo zou Nederland niet te afhankelijk worden van landen als China en India. De curator is er niet in geslaagd overnamekandidaten te vinden voor een doorstart.

Weg is het alternatief voor duurdere merkmedicijnen

Wie nu googelt op InnoGenerics krijgt te lezen: permanent gesloten. En ook de website is al afgesloten. Het failliet verklaarde Leidse bedrijf draaide in de slotweken nog maar op een kwart van zijn potentieel. Dat was nauwelijks rendabel meer. Oorspronkelijk had het bedrijf met 90 werknemers een productiecapaciteit van 3 miljard pillen per jaar. Met het verdwijnen ervan vervalt een Nederlandse productielijn van generieke geneesmiddelen, die een alternatief vormen voor duurdere merkmedicijnen. Dat kan op termijn zorgen voor leveringsproblemen.

Nadelig voor patiënten

De directie van InnoGenerics wijt het einde van het bedrijf aan het voorkeursbeleid dat zorgverzekeraars hanteren bij de inkoop van medicijnen. Grof gezegd gaat de deal altijd naar de goedkoopste aanbieder. Het verschil kan hem “in fracties van centen zitten.” Dat er een duurzame leverancier om de hoek zit, telt in de besluitneming niet mee, aldus Lucas Jan Wiarda, directeur/mede-eigenaar van de fabriek tegen het AD. “Het gaat allang niet meer om de patiënten.” Die kunnen nu dus gaan misgrijpen.

Opnieuw afhankelijk van China en India

Voortaan is Nederland bij de inkoop van dit soort medicijnen dus weer volledig afhankelijk van China en India. De oorspronkelijke eigenaar van het bedrijf was overigens het Indiase bedrijf Aurobindo Pharma. De afhankelijkheid van China kan met de huidige spanningen tussen dat land en de Westerse wereld tot nieuwe leveringsproblemen leiden. Precies om die reden was het bedrijf in 2020 in Nederlandse handen gekomen. In augustus 2022 hield Meldpunt nog een pleidooi om de productie van medicijnen meer in eigen hand te nemen.

Ministerie rechtstreeks verantwoordelijk

Het Financieel Dagblad (FD) bericht (13 januari 2023) dat het ministerie van VWS de afspraak niet is nagekomen om zich in te zetten voor meer inkoop van medicijnen in Nederland. Om die reden zou het ministerie rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het faillissement van InnoGenerics. In het artikel zegt directeur Wiarda dat de fabriek veel minder orders kreeg dan het bedrijf had verwacht op basis van toezeggingen van het ministerie.

Neem de productie van medicijnen meer in eigen hand

(Bron: InnoGenerics, AD, De Volkskrant, FD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Bij de banken crisis werden deze genationaliseerd omdat ze van groot belang zijn. De systeembankieren werden van nationaal belang geacht. Deze medicijnfabriek is ook van levensbelang voor veel mensen. Ik ben geen communist maar waarom deze fabriek niet laten overnemen door de overheid ?
    Wat weg is komt niet meer terug en het zelf kunnen fabriceren is van levensbelang voor velen van ons.