Registeren Inloggen

Mantelzorger? U kunt professionele beschermingsmiddelen krijgen

Als de naaste die u intensief verzorgt mogelijk corona heeft, biedt een mondkapje uit de winkel niet voldoende bescherming. Dan heeft u professionele beschermingsmiddelen nodig: een schort, handschoenen en een medisch mondneusmasker. Maar hoe komt u daaraan? Er zijn gratis beschermingsmiddelen beschikbaar. Alleen is dat nog veel te weinig bekend.

1.5 meter niet mogelijk

Nederland kent ruim 4 miljoen mantelzorgers die een naaste helpen. Ze doen boodschappen of andere huishoudelijke taken. Maar het gaat ook vaak om intensieve verzorging, zoals wassen, aankleden en het helpen bij eenvoudige medische handelingen. En dan is het onmogelijk om 1.5 meter afstand te houden. Wat moet je dan als de persoon die u verzorgt corona-achtige klachten heeft? Niets doen is dan meestal geen optie en dus moet u uzelf en de ander zo goed mogelijk beschermen. Een simpel mondkapje is dan niet voldoende. Wat kunt u dan doen?

Professionele beschermingsmiddelen

Allereerst een afspraak maken voor een test. Want als de naaste klachten heeft die mogelijk wijzen op corona is het belangrijk dat die zo snel mogelijk wordt getest. Bel 0800 – 1202 of doe dit online via www.coronatest.nl  In ieder geval tot de testuitslag bekend is, blijft het belangrijk om afstand te houden. En waar dat niet kan omdat de verzorging nabijheid vereist, moeten professionele beschermingsmiddelen worden gebruikt. Diezelfde beschermingsmiddelen waar maandenlang een tekort aan was? Inderdaad, die moeten inmiddels voldoende op voorraad zijn.

Gratis beschermingspakket

En ook mantelzorgers die intensief verplegen of verzorgen– meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden – hebben daar recht op. Mantelzorgers kunnen via de huisarts of de GGD een recept krijgen. Bij de apotheek kunnen ze daarmee een gratis korte-termijn-beschermingspakket ophalen. Dat bevat handschoenen, chirurgische mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfecterend middel. Dat is voldoende voor een week. Als dan de uitslag positief is, kunnen ze ook een pakket voor de langere termijn meekrijgen of thuis laten bezorgen. Ook gratis, met dezelfde inhoud maar dan voor langere tijd. Als de uitslag negatief is zijn deze beschermingsmiddelen niet meer nodig.

Onvoldoende bekend

Al in mei maakte de overheid bekend dat deze beschermingsmiddelen voor mantelzorgers – die intensieve zorg leveren – beschikbaar moeten zijn. Maar nog steeds is dat onvoldoende bekend bij mantelzorgers, maar ook bij huisartsen en apothekers. MantelzorgNL krijgt via de Mantelzorglijn (030 760 60 55) nog regelmatig meldingen door van mantelzorgers die aangeven dat hun huisarts of apotheker niet van de regeling weet en medewerking weigert. Dat moet veranderen, stelt MantelzorgNL die hier opnieuw aandacht voor vraagt.

Wat moet je doen bij weigering?

Maar wat moet je dan doen als je de beschermingsmiddelen niet meekrijgt? Fleur Kusters van MantelzorgNL:  “Als je naaste klachten heeft die passen bij corona of als corona is geconstateerd, heb je recht op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Als je dat niet geregeld krijgt, komt dat meestal omdat de huisarts en apotheek de regeling niet kennen. In dat geval adviseren we je de richtlijnen van de overheid en de informatie van de huisartsenvereniging met de huisarts en apotheek te delen. Meestal lukt het dan wel de materialen mee te krijgen.”

Informatie over de regeling

Maar waar haalt u die informatie vandaan? Op de site van Rijksoverheid staat informatie over de richtlijn over beschermende materialen voor mantelzorgers. Op de webpagina van de Landelijke Huisartsen Vereniging staat onderaan een factsheet. Hierin staat uitgelegd hoe huisartsen de beschermende materialen voor mantelzorgers kunnen aanvragen bij de apotheek. En hoe apotheken de materialen kunnen bestellen bij de groothandel. Wie er dan nog niet uitkomt, kan tijdens kantooruren bellen met de Mantelzorglijn: 030 760 60 55. Of kijk op de website van MantelzorgNL.

Geef een reactie

Reactie

    Alleen al in dit stuk staan vijf verwijzingen – ‘voor als u de middelen niet krijgt’. Inmiddels heb ik als vrijwilliger een mantelzorger voorzien van voldoende handschoenen omdat alle hulpverleners aan huis die niet krijgen van hun baas. ook dragen ze geen mondkapjes. Een vrouw uit de zorg verstelde me afgelopen week dat haar werkgever een paar handschoenen en twee gaasjes maximaal (..) per dag verstrekt omdat er geen voorraad is. Onze anti-crisismanager kletst al acht maanden zijn uitglijders aan elkaar zonder ook maar één merkbare vooruitgang te boeken. Iedereen weet en ziet het, alle organisaties staan zogenaamd op scherp, maar sinds de minister van volksgezondheid – die het woord ‘regie’ eens zou moeten opzoeken – alle voorraden heeft gecentraliseerd zijn zelfs de mantelzorgers de pineut.