Longfonds roept gemeenten op om luchtkwaliteit te verbeteren
Het Longfonds doet een dringende oproep aan gemeenten om nu eindelijk eens door te pakken voor schone lucht. De timing direct na de gemeenteraadsverkiezingen is bewust zo gekozen. Met nieuwe collegeakkoorden op komst is hét moment aangebroken. Bijna 1 miljoen longpatiënten hebben namelijk last van luchtvervuiling. Dat laat een onderzoek van Nivel zien. Houtstook is een van de boosdoeners.
Alarmerende cijfers
Het onderzoek naar de invloed van luchtvervuiling is in juli en augustus 2021 uitgevoerd onder leden van de Longmonitor van Nivel. Hieraan namen mensen deel met een medische diagnose astma en/of COPD. Verder rapporteerden mensen met een zeldzame longziekte. De cijfers laten het Longfonds de alarmklok te luiden.
- Bijna 1 miljoen mensen met een longziekte hebben soms tot heel vaak last van luchtvervuiling. Dat komt voornamelijk door houtstook, industrie, wegverkeer en landbouw.
- Meer dan 50.000 mensen belandden hierdoor het afgelopen jaar zelfs in het ziekenhuis. Soms meerdere keren.
- Jaarlijks overlijden minimaal 12.000 mensen vroegtijdig door fijnstof of stikstofdioxide.
- Bijna 6.000 Nederlandse kinderen kregen in 2019 astma door luchtvervuiling. En daarmee is Nederland trieste koploper in Europa.
- 7 op de 10 mensen met een longziekte (68%) vindt dat de eigen gemeente daarom meer moet doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
- Ruim 750.000 mensen met een longziekte geven aan soms tot heel vaak last te hebben van houtstook.
- Houtstook door houtkachels leidt bij een kwart van de mensen met een longziekte tot een longaanval. 1 op de 3 heeft dusdanig veel klachten dat hij of zij extra medicijnen moet slikken.
Warm pleidooi voor schone lucht
“Luchtvervuiling heeft grote invloed op onze gezondheid. En in het bijzonder op die van onze kinderen”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “Daarom roepen we gemeenten op werk te maken van de luchtkwaliteit. Zo vlak na de gemeenteraadsverkiezingen is dit daarvoor hét moment. Samen met al die mensen, doen we een oproep aan de gemeenten. Stel gezondheid centraal in jullie beleid over luchtvervuiling. Want daarmee voorkom je dat mensen ziek worden door ongezonde lucht. En laat onze kinderen vrij ademen. Nu en in de toekomst.”
Bron: Longfonds