Registeren Inloggen

Let op met pur bij vloerisolatie en voorkom gezondheidsklachten

Deskundigen pleiten voor een vermindering van het gebruik van pur bij vloerisolatie. Bij het spuiten van pur-isolatie worden fouten gemaakt waardoor schadelijke stoffen vrijkomen. Deze kunnen gezondheidsklachten tot gevolg hebben.

Gezondheidsklachten

De klachten die bewoners melden na het gebruik van pur-isolatie variëren. Zo geven mensen aan geïrriteerde ogen tot (zware) benauwdheidsklachten te hebben. Dat blijkt uit een rapport in handen van RTL Nieuws. Ook klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid, huidirritatie en geïrriteerde slijmvliezen kunnen voorkomen.

Purschuim

Maar wat is pur precies en waarvoor wordt dit gebruikt? Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Ook het isoleren van vloeren, spouwmuren en daken kan met pur. Daarnaast kan pur in meubels, matrassen en kussens zitten. Een handig middel dus. Het nadeel is echter dat er bij het aanbrengen van purschuim schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Als pur goed uithardt komen deze stoffen niet meer vrij. Dit duurt meestal minder dan 2 uur, en maximaal 2 dagen.

Isoleren

Omdat pur een isolerend middel is, gebruiken veel mensen dit om hun woning te verduurzamen en energiezuiniger te maken. Maar in het rapport wordt nu geadviseerd om geen pur te gebruiken voor vloerisolatie. Paul Scheepers, toxicoloog bij de Radboud Universiteit, legt aan RTL Nieuws uit dat de schadelijke stoffen langer kunnen blijven hangen in de woning. “In een fabriek kun je het chemische proces controleren. Bij mensen thuis wordt dat een stuk lastiger.” Als de pur niet goed uithardt, kunnen de stoffen zelfs langere tijd blijven vrijkomen. Dit kan voorkomen wanneer bij het aanbrengen iets verkeerd gaat of er anders wordt gewerkt dan de voorschriften aangeven.

Opnieuw onderzoek

Al eerder, in 2020, adviseert de Gezondheidsraad over het gebruik en de gezondheidsrisico’s van pur. Zij stellen dat de gevaren minimaal zijn zolang de voorschriften worden nageleefd. Onderzoeksbureau Royal Haskoning DHV doet daarna in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vervolgonderzoek naar de werkpraktijk. Hieruit blijkt dat er lang niet altijd volgens de voorschriften wordt gewerkt met het middel. Ook mogen bewoners niet aanwezig zijn wanneer er pur wordt gespoten. Ook dit is niet altijd het geval.

Stimulering

Toch wordt pur veel, ook door de overheid, gepromoot. U kunt zelfs subsidie krijgen van de overheid als u het middel gebruikt om uw woning te isoleren. Maar deskundigen willen het liefst dat dit niet wordt gestimuleerd. Scheepers geeft aan de nieuwswebsite een aantal redenen om hiermee te stoppen. “Los van de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid is het gebruik ervan slecht voor het milieu. Het is niet of nauwelijks te recyclen. Dat past niet meer in deze tijd.” Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de minister aan het einde van de zomer een voorstel voor beleidsmaatregelen aan de Tweede Kamer zal aanbieden. Dit zal deels gebaseerd zijn op basis van het onderzoek en in afstemming met belanghebbende partijen.

Pur gebruiken

Bent u van plan om binnenkort pur te (laten) gebruiken? Neem dan met het bedrijf alle voorzorgsmaatregelen door en let erop dat het bedrijf de gemaakte afspraken nakomt. De GGD geeft tips:

  • Maak vooraf gaten en naden in de vloer dicht met bijvoorbeeld kit. Zo voorkomt u dat schadelijke dampen het huis binnenkomen.
  • Zorg voor een sterke afzuiging van lucht uit de kruipruimte tijdens het aanbrengen van pur vloerisolatie.
  • Wees niet thuis als het purschuim wordt aangebracht en wacht tenminste 2 uur tot na het aanbrengen. Heeft u astma? Wacht dan minstens 24 uur.
  • Zet ramen en deuren tegenover elkaar 1 uur lang wijd open. Zorg voor voldoende ventilatie de 2 dagen daarna. U kunt hiervoor de afzuiging op de hoogste stand zetten en luchtroosters of ramen openzetten.
  • Ruikt u een scherpe of onaangename geur? Ga de woning dan niet in.

Bron: GGD Groningen, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Reactie

    Bij ons is over de oude laag pur een nieuwe laag gespoten, dus andere samenstelling. Nu zit de nieuwe laag los, veel vocht, veel lichamelijke problemen omdat niemand ons waarschuwde dat we niet thuis mochten zijn. Niemand heeft er verstand van wat twee verschillende producten op elkaar voor chemisch effect geven en de bewoners zijn zwaar de dupe.