Let op bij het overstappen op een ander merk insuline
Sinds 1 januari 2021 verloopt de vergoeding van kortwerkende insuline voor alle mensen met diabetes anders dan voorheen. Zorgverzekeraars mogen sindsdien insuline vervangen voor een ander merk met dezelfde werkzame stof dat goedkoper is. Dit nieuwe beleid zorgt in de praktijk alleen voor veel zorgen en problemen.
Klachten stromen binnen
Mevrouw Feenema neemt contact op met Meldpunt. De insuline die zij jarenlang kreeg, wordt nu vervangen voor een andere merk ,,Ik maak mij hier grote zorgen over. Voor insulinepatiënten luistert het nauw welk merk je gebruikt.’’ Ook bij de Diabetesvereniging Nederland (DVN) leven deze zorgen. De telefoon staat roodgloeiend en er zijn ruim 180 klachten binnengekomen.
Stap over onder begeleiding
,,Gebruikers van insuline aspart (Novoparid) en lispro (Humalog) kunnen sinds dit jaar te maken krijgen met een overstap”, zegt directeur Edith Mulder. “Ieders persoonlijke situatie is anders. Daarom is het belangrijk dat een overstap altijd met de zorgverlener wordt besproken. En dat in de gaten wordt gehouden of een nieuw merk aanslaat. Ook al is de werking van de insuline op papier hetzelfde.”
Vanwege de hoeveelheid zorgen die bij de DVN binnenkomen is er een meldpunt geopend. Ook heeft de DVN een stappenplan ontwikkeld waarin je in één oogopslag kan zien wat het ‘preferentiebeleid kortwerkende insuline’ voor jou betekent.
Waarom deze nieuwe regeling
De afgelopen jaren was het aanbod van insuline voor alle diabetespatiënten beperkt. Er waren maar een paar soorten insuline, onderverdeeld in langwerkende en kortwerkende insuline. De aanbieders hiervan hadden patent op de samenstelling van hun insuline.
Goedkoper nagemaakt
Een aantal van deze patenten is inmiddels verlopen en dat maakt het voor anderen mogelijk om deze insuline na te maken. Zogenoemde biosimilars. De prijs van zo’n biosimilar is vaak lager dan van de originele insuline en dat is gunstig voor zorgverzekeraars. Zij willen de zorg, waaronder insuline, zo goedkoop mogelijk houden. De ‘nagemaakte’ insuline is voor hen dan ook een logische keuze.
Nieuwe insuline niet voor iedereen toepasbaar
Zo heeft de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) aandachtspunten opgesteld voor het overstappen naar biosimilar insuline. Ze adviseren om kinderen onder de 18 jaar en zwangere vrouwen geen andere insuline te geven. Ook moet een overstap altijd overlegd worden met de behandelaar en moeten patiënten na de overstap in de gaten gehouden worden.
Opeens een ander merk
In de praktijk blijkt dat dit niet overal goed gaat. Zowel voor zorgverzekeraars als voor apothekers, die de insuline leveren, blijken de afspraken niet altijd duidelijk. Sommige mensen met diabetes worden zonder overleg overgezet. ,,Zij komen thuis en zien ineens dat zij een ander merk hebben of dat ze geen insulinepen hebben meegekregen waardoor ze de nieuwe insuline niet kunnen spuiten.’’
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat overkwam mij eind maart. Ik ging mijn insuline humalog ophalen in de locker. Nu bleek ik ineens een andere te hebben en dit zonder overleg etc.
Ben bij de apotheker naar binnen gegaan en heb hun verteld dat er totaal geen overleg is geweest tussen mijn behandelaar en de apotheek. Ik heb de insuline terug gegeven en geëist dat ik de humalog weer kreeg. Die moest eerst besteld worden. Uiteindelijk heb ik deze de volgende dag kunnen ophalen.
Wat me het meeste steekt is dat je behandeld wordt als een onnozel persoon die alles maar slikt. Verkeerd adres dus. Maar er zijn talloze mensen die niet hun mond open trekken en dit maar slikken.
Schande , een beetje meer respect zou op zijn plaats zijn.
Ik heb onderstaande tekst naar het Lareb gestuurd. De wiite overhemden bij de verzekeraars hebben geen flauw idee wat voor schade ze hebben aangericht. Ik kan mij zelfs voorstellen dat er ouderen zijn die de transitie naar de nieuwe insuline niet hebben overleefd!
Het aantal eenheden is erg lastig te bepalen t.o.v. Novorapid ondanks dat er wordt beweerd dat Aspart identiek is. Aspart werkt minder snel en heeft juist na 4 uur een verhoogd effect terwijl de werking dan juist zou moeten afnemen. Het is erg moeilijk geweest om ingesteld te raken met deze insuline, 3-4 hypo’s per dag. Bovendien kan Aspart veel minder goed tegen warmte. Ik ben kort op reis geweest, ondanks dat ik de insuline in een koeltasje had verpakt werkte geen van de pennen meer. Dit heb ik in alle jaren dat ik insulines van Norddisk gebuikte niet meegemaakt. Ik schrijf dit ook namens mijn zoon die dezelfde ervaringen heeft. Hij heeft sinds Februari 2020 diabetes type 1, ikzelf sinds 1997.
Teken hier onze petitie tegen het ongewenst wisselen: https://petities.nl/petitions/niet-wisselen-van-insuline?locale=nl
Teken hier onze petitie tegen het wisselen van insuline: https://petities.nl/petitions/niet-wisselen-van-insuline?locale=nl