Kwetsbare patiënten in isolement na coronaversoepelingen
Zo’n 700.000 patiënten met verschillende ziekten zitten opgesloten in huis. Coronavaccins beschermen hen minder goed door hun medicatie. Nu Nederlanders meer bewegingsvrijheid krijgen, door versoepelde coronamaatregelen, vrezen deze mensen besmetting. Het isolement blijft maar voortduren. ‘Ik hoop op een snelle derde prik.’
Strikte maatregelen
Brenda de Coninck is 58 jaar. In 2017 kreeg ze een niertransplantatie. Sindsdien slikt ze weerstandverlagende medicatie. Ze heeft een kans van 25 procent om te overlijden, als ze besmet raakt met het coronavirus. Brenda hield zich tijdens de lockdown dan ook strikt aan de coronaprotocollen. Met haar vaccinatie in mei van dit jaar hoopte ze meer vrijheid te krijgen. Brenda: ‘Ik dacht: Heerlijk, nu ben ik ook beschermd tegen Covid-19.’
Geen antistoffen
Maar uit onderzoek blijkt dat ze geen antistoffen tegen het virus aanmaakt. Net als 700 duizend patiënten met verschillende ziekten, zijn de vaccins bij haar minder werkzaam. Dat komt door de wisselwerking met de weerstandverlagende medicatie. Meldpunt besteedt in mei 2021 al aandacht aan de problematiek van deze non-responders.
Minder voorzichtig
Brenda werkt als therapeut, met een praktijkruimte aan huis. Die moet ze grondig ontsmetten, steeds ventileren, en haar klanten moeten mondkapjes dragen. De versoepelingen van coronamaatregelen, de afgelopen maanden, hebben het leven van Brenda moeilijker gemaakt. ‘Mensen zijn minder voorzichtig. De risico’s liggen nu bij mij. De deuren gaan voor Nederland open, maar voor mij juist dicht.’
Verdrietig
De 77-jarige Toki van ’t Land zit in dezelfde situatie. Toki heeft een bloedstollingsziekte, ITP. Het is nog onbekend of ze voldoende antistoffen tegen corona heeft na haar vaccinatie. Daarom zit ze al anderhalf jaar in quarantaine. Toki: ‘Ik kan geen boodschappen meer doen. Mijn sociale leven is afgelopen. En één van de verdrietigste dingen vond ik dat ik een paar vrienden ben kwijtgeraakt, die zich niet goed genoeg aan de coronaregels hielden.’
Ongevaccineerd
Brenda en Toki hopen op een spoedige derde vaccinatie. Omdat ze dan mogelijk toch meer antistoffen tegen corona kunnen opbouwen. Immunoloog Marjolein van Egmond van Amsterdam UMC is voorstander van een derde prik voor deze kwetsbare groep. Ook omdat deze patiënten vaak naar het ziekenhuis toe moeten, waar niet altijd mondkapjes worden gedragen. Van Egmond: ‘Het gros van de mensen in het ziekenhuis is nog niet gevaccineerd. Dat levert natuurlijk risico’s op’.
Vergeet ons niet
Nierpatiënt Valerie van de Flier (41) zit met dezelfde problemen. Ook zij komt, door de versoepelingen, zo weinig mogelijk buiten, omdat ze dan in de buurt van ongevaccineerde mensen kan komen. Valerie heeft namens de groep van 700.000 onvoldoende beschermde patiënten, een actiegroep in het leven geroepen. Vergeet ons niet, Hugo zet zich in voor een spoedige derde prik, gratis FP2-maskers voor lotgenoten en een mondkapjesverplichting in de zorg. Ze heeft regelmatig overleg daarover met het ministerie van VWS.
Uitleg immunoloog
Ook verschillende patiëntenverenigingen, zoals de Nierstichting en ITP Nederland proberen de coronaproblemen voor hun patiënten op de agenda te krijgen. Brenda de Coninck en Toki van ’t Land vertellen over hun benarde situatie in bovenstaande video. Daarin geven immunoloog Marjolein van Egmond en Valerie van de Flier uitleg over dit onderwerp in de studio. Ook is er aandacht voor hoe het MAX Opinie Panel denkt over vaccinaties. En presentator Elles de Bruin bezoekt een GGD-prik locatie in Den Haag.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
vrijheid is een groot goed, hoe erg het ook is voor deze mensen, lijkt me toch niet dat je van andere kunt vragen iets in hun lichaam te laten spuiten als ze daar niet zelf achterstaan. Een vaccin moet je nemen voor jezelf omdat je denkt dat het voor je eigen gezondheid en niet voor de gezondheid van een ander. En als het nu een keer een prik was maar ze hebben het nu al over een derde prik en dan straks een vierde of vijfde. Wanneer houdt het op? Ik hoop van harte dat er voor deze groep mensen die niet reageren op een vaccin een andere oplossing komt, in de vorm een medicijn of wat anders. En verder dacht ik ook, oke corona is een risico maar dat is griep ook, dus moeten we straks ook allemaal verplicht aan het griepvaccin?
Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
Ik benadruk dat het absoluut triest is voor deze groep, maar gevaccineerden kunnen nog steeds anderen besmetten, dus wat is de winst?
Ook is er helemaal niet bekend wat het zogenaamde vaccin doet over bv 10 jaar bij de gevaccineerden.
Ik heb mij weloverwogen laten vaccineren: voor mezelf, voor degenen die o.b.v. medische gronden niet gevaccineerd kunnen worden, mijn omgeving en om mijn werk veilig te kunnen uitvoeren.
Met mijn keuze heb ík vrede.
Er zijn mensen die een andere keuze, niet op medische gronden gebaseerd, maken.
Hun keuze, alleen voor hen……
Ongelofelijk zielig verhaal maar misleidend verhaal.
Het COVID-19 virus is een luchtweg virus. Er is geen bewijs, dat je besmet wordt, anders dan door de lucht. Besmetting via oppervlakken komt niet voor.
Wat vergeten wordt, is dat je eerst geruime tijd in de buurt moet verblijven van iemand, die virus in zij ademhalingslucht heeft.
Als je virus inademt wordt je besmet. Door de besmetting komt een infectie op gang en begin je zelf virus uit te ademen.
Neutraliseert je afweersysteem de infectie niet, dan wordt je ziek.
Ben je gevaccineerd, dan wordt je misschien niet ziek. Dit is de enige taak en effect van vaccinatie. Ben je gevaccineerd, dan kun je nog steeds besmet worden, geïnfecteerd worden, virus verspreiden en ziek worden. Gevaccineerden zijn levensgevaarlijk voor andere gevaccineerden en ongevaccineerden. Schijnheiligheid!!!!