Hoe herkent u hulpvragen bij Indische en Molukse mensen met dementie?
“Niet klagen maar dragen” zegt de zwijgende generatie van Molukkers en Nederlands Indische senioren. Ze zullen meestal zeggen dat het goed gaat. Maar hoe komt u er achter wat deze senioren nu echt wensen of dwars zit als ze dement zijn?
Stel geen directe vragen
Om te beginnen is het goed om te weten dat het voor Molukse en Nederlands Indische senioren moeilijk kan zijn om om hulp te vragen. Hen hiermee confronteren door directe vragen te stellen, kunt u daarom beter niet doen. Probeer juist op ontspannen wijze te achterhalen waar iemand mee zit. Geef in het gesprek voorbeelden van een oplossing voor een probleem waar de persoon in kwestie mee kan zitten. Praat bijvoorbeeld over iemand die u kent die het heel gemakkelijk vindt om een regiotaxi te bestellen. Of dat een buurtbewoner zo blij is met een nieuwe rollator. Aan de hand van hun positieve reactie kunt u zo sneller achter de hulpvraag komen. Hoe u dit aanpakt, is te zien in deze video.
Activiteiten doen en herinneringen ophalen
Bedenk activiteiten om samen te doen die aansluiten bij hun cultuur. Mensen met dementie vallen vaak terug op normen, waarden en gewoonten van vroeger. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze ook behoefte aan spelletjes, muziek, boeken of uitjes uit hun kindertijd en jeugd. Op deze website vindt u voorbeelden hiervan uit de Molukse en Indische cultuur.
De activiteiten roepen ook vaak herinneringen op. En dat kan heel waardevol zijn wanneer het prettige herinneringen zijn. Dit is verder aan te wakkeren door bijvoorbeeld te praten over eten, of zelfs samen dingen uit een traditioneel gerecht te proeven en ruiken. Via deze herinneringen kunt u het gesprek verder sturen op hulpvragen.
Meer tips voor mantelzorgers, familie en zorgverleners
Bent u mantelzorger? Dan kan het u helpen om de korte video’s van de leerlijn ‘Begripvol zorgen’ te bekijken. Deze geven meer uitleg en tips voor mantelzorgers, de 2e en 3e generatie en zorgverleners.
Uitzending over cultuur sensitieve zorg voor Nederlanders met Indische of Molukse achtergrond
Op vrijdag 27 september is in de uitzending van Meldpunt te zien dat er een vraag is naar cultuur sensitieve zorg voor Nederlanders met een Molukse of Indische achtergrond. Veel zorgverleners zijn zich namelijk niet bewust van de geschiedenis van hun cliënten. En dat kan lastig zijn. Zeker voor ouderen met Indische of Molukse roots, omdat zij vaak een dubbel oorlogstrauma met zich meedragen. Bij ouderen met dementie kan dit tot extra uitdagingen leiden omdat er niet snel om hulp gevraagd wordt vanuit hun cultuur, oftewel het beroemde Indisch zwijgen. Culturele sensitieve zorg kan helpen dit te doorbreken. In de uitzending ziet u wat dit betekent voor ouderen met een Indische of Molukse achtergrond. De uitzending kunt u hier (terug)kijken.
(Foto: © MAX)