Registeren Inloggen

Zo blijft u mentaal fit tijdens corona

Door corona en doordat we in huis ‘opgesloten’ zitten krijgen veel mensen angstige, verdrietige of eenzame gevoelens. Dat is normaal, maar het is wel belangrijk dat deze gevoelens niet te sterk worden. Hoe blijft u mentaal fit in deze tijd? Neuropsychologe Margriet Sitskoorn geeft tips.

Bed opmaken

Het is belangrijk om een dagritme te houden. Sta op tijd op en blijf niet lang in bed liggen. Maak uw bed op en zorg dat u een planning hebt voor de dag. Al heeft u weinig te doen, deel uw dag in.

Planning

Een planning maken voor de dag is misschien lastig nu, maar het is wel verstandig. Als de structuur weg is gaan we ons onrustig voelen. Die stress kunnen we niet gebruiken. Van structuur krijgen we een goed gevoel, zie het maar als een lijstje van dingen die u moet doen van uzelf op een dag. Als u aan het einde van de dag de taken heeft uitgevoerd die op uw lijst stonden, geeft dat rust, we worden er blij van!

Douchen en aankleden

Normaal zouden we er niet eens over nadenken. Douchen en aankleden doet u iedere dag, het is vanzelfsprekend dat we dit doen. Nu we veel meer thuis zitten dan normaal kan die vanzelfsprekendheid wegvallen. Waarom zou ik me nog aankleden als ik toch niemand zie? Van de hele dag in uw joggingpak rondlopen wordt u ook niet vrolijker. Het geeft een prettig gevoel als u in de spiegel kijkt en u ziet dat u er verzorgd uitziet. Kortom, kleed u zelf (leuk!) aan!

Hoe ziet uw dag eruit?

Als u thuis werkt moet u oppassen om niet de hele dag achter uw telefoon of computer te zitten. Neem geregeld pauze. Maak een korte wandeling als dat kan of ga een half uurtje een boek lezen. Wilt u of kunt u niet naar buiten? Wees creatief, begin u dag bijvoorbeeld met de ochtendgymnastiek van Olga Commandeur of loop een paar rondjes in uw huis.

Televisie kijken

Het is ook verleidelijk om de hele dag televisie te kijken. Er is veel informatie over corona en het is begrijpelijk dat u op de hoogte wil blijven. Maar teveel informatie is niet goed. Steeds horen hoe dodelijk het virus is, hoeveel besmettingen er vandaag bijgekomen zijn en hoeveel mensen er zijn overleden kan u een angstig gevoel geven. Maak met uzelf een afspraak hoe vaak u naar het journaal of andere nieuwsprogramma’s mag kijken. Twee maal per dag is ruim voldoende.

Bellen of facetimen

Mensen zijn kuddedieren en hebben sociaal contact nodig. Zonder sociaal contact vereenzamen we en dat is niet goed voor onze gezondheid. Plan daarom bijvoorbeeld een vast moment op de dag dat u met vrienden of familie belt. Het is een moment om naar uit te kijken en na zo’n telefoontje voelt u zich even blij en gelukkig.

Wat kan ik, wat moet ik, wat wil ik?

Er zijn een aantal dingen die u moet doen op een dag zoals tandenpoetsen en eten. Maar denk er eens over na, wat kunt u nog meer doen? Of wat wilt u doen? Misschien is dit wel het moment om een online cursus Spaans te gaan volgen. Of start met uw vrienden een boekenclub.

Wat kan ik doen?

Als u een nieuwe jurk of broek koopt dan geeft dat een lekker gevoel. In deze tijd moeten we dit eigenlijk overstijgen en meer denken aan het groepsbelang. Er zijn voor je medemens geeft waarde aan ons leven. We leveren een bijdrage aan de samenleving. Steeds meer mensen doen iets voor elkaar. Zo worden er zelfgebakken taarten naar seniorenflats gebracht en doen buren boodschappen voor ouderen die hun huis niet uit kunnen. Iedereen kan iets doen. Van het maken van draadjesvlees voor een eenzame buurman, tot het luisteren naar mensen die het op dit moment moeilijk hebben.

Acceptatie

Corona lijkt ons leven in de greep te hebben. Het is niet alleen angstig, maar het geeft ons ook het gevoel dat we geen controle hebben. Daarbij is het heel lastig dat we niet weten hoe lang deze crisis duurt. De meeste mensen worden iedere dag wakker met een vervelend gevoel. Corona is er nog steeds, ben ik misschien besmet of iemand waar ik van hou? Hoe moeilijk het ook is, we zullen moeten accepteren dat dit virus nu in ons leven is. En dat dit misschien nog wel maanden duurt. We hebben allemaal wel eens een moeilijke periode meegemaakt. Na het overlijden van een dierbare of een ontslag. Om goed door een crisis te komen moet u die crisis eerst accepteren. Met de troostrijke gedachte dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Delen

Maak van u hart geen moordkuil. In Nederland zijn we nogal nuchter. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg! Juist in een moeilijke tijd als deze hoeft u zich niet alleen maar sterk te houden. Het is belangrijk om uw angst en onzekerheid te delen met mensen waar u van houdt. We zijn snel geneigd om te denken, ik wil niet zeuren, maar gedeelde smart is halve smart. De ander zit met dezelfde angst en onzekerheid. Sterker nog, juist in deze periode maken we allemaal hetzelfde door. Praat daarover met elkaar.

Humor

Als u de hele dag naar het nieuws kijkt en luistert dan is er weinig reden om te lachen. We kennen het van een begrafenis of crematie. Als een geliefd iemand overlijdt is het heerlijk om na te praten en te lachen om de leuke dingen die u gedeeld heeft met diegene. Lachen is gezond, het lijkt alsof een gespannen ballon leegloopt. Maak dus grappen, lach met elkaar, ja, misschien zelfs wel over corona.

Blij gevoel

Waar krijgt u altijd een blij gevoel van? Die heerlijke romantische film met Audrey Hepburn? Dat boek wat u al drie keer heeft gelezen? Juist nu veel van ons meer tijd hebben heeft u de luxe om de dingen te doen waar u misschien normaal niet aan toe komt. Ieder nadeel heb zijn voordeel, zei Johan Cruijff altijd. En dat is nu ook van toepassing.

Wat doet u om mentaal fit te blijven?

Wij zijn heel benieuwd wat u doet om deze crisis goed door te komen. Laat daarom uw tip achter op het forum van Meldpunt. Wij zetten uw tips binnenkort op een rijtje!

Geef een reactie