Registeren Inloggen

Hoe betrouwbaar is desinfecterende handgel?

Bij de ingang van bijna elke winkel en horecazaak staat desinfecterende handgel. De bedoeling is dat elke klant zijn handen daarmee ontsmet. Maar hoe betrouwbaar is deze handgel? Zit er genoeg alcohol in om een goede werking te garanderen, en wat gebeurt er als u uw handen insmeert met een gel die onder de maat is?

Steekproef

Het Algemeen Dagblad doet in juni een steekproef. De krant neemt 21 monsters gel af bij verschillende winkels en brengt ze naar een lab om te testen. Wat blijkt? 5 van de 21 handgels zijn niet desinfecterend. Het desinfectiemiddel moet om zijn werk te kunnen doen minimaal 70 procent alcohol bevatten, en dat is bij deze gels niet het geval.

Geen controle

Hoe kan dat? Wordt de kwaliteit van handgel niet gecontroleerd door de NVWA of een andere instantie? Normaal gesproken gebeurt dat wel. En met normaal bedoelen we: voor corona. Bedrijven moesten hun gel laten controleren door de ballotagecommissie van het College voor Gewasbescherming en Biociden. Dit proces duurt lang, soms een jaar. Als door corona de handgel op dreigt te raken, neemt de overheid daarom een besluit. Bedrijven die handgel maken voor het zorgpersoneel krijgen een uitzondering, ze hoeven niet naar de commissie. Dit betekent dat iedereen die wil handgel kan maken en verkopen, zonder dat duidelijk is of het voldoet aan de eisen.

Te weinig alcohol

En dat zorgt voor slechte producten. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voeren controles uit. Bij de helft van de honderd inspecties blijken bedrijven zich niet aan de richtlijnen te houden, meldt het AD. Er zit te weinig alcohol in de gel, of ze verkopen de gel aan winkels, waarvoor de uitzondering niet geldt.

Juist gebruik

Dat er voor in de winkel een fles desinfectiemiddel staat, betekent dus niet per definitie dat de handen van klanten schoon worden. Dit komt ook omdat een gel met genoeg alcohol alleen werkt als iemand die op de juiste manier gebruikt. Namelijk door minimaal 30 seconden te wrijven, de vingertoppen mee te nemen, en de handen vervolgens niet af te drogen.

Hoe doet u het goed?

U kunt het heft in eigen handen nemen door zelf te zorgen dat uw handen schoon zijn. Daarbij is het belangrijk om te letten op twee dingen. De eerste: desinfecterende handgel reinigt niet, het desinfecteert. Dit betekent dat virussen en bacteriën dood gaan, maar dat vuil en vet gewoon blijft zitten. In vuil en vet kunnen bacteriën makkelijker groeien. Kies dus altijd eerst voor handen wassen, met water en zeep, zoals iedereen in coronatijd heeft geleerd. Gebruik desinfectiemiddel als u geen mogelijkheid hebt om uw handen te wassen.

Controleer de werking

Als u alleen handgel kunt gebruiken, controleer dan of deze werkt. De NVWA legt uit hoe u dit kunt doen. Op de verpakking van de gel moet een toelatingsnummer staan van de club die handgels controleert. Dit is het Ctgb, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Er moet ook opstaan dat de gel werkt tegen virussen, met een verwijzing naar ‘niet professioneel gebruik’. Het toelatingsnummer herkent u als volgt. Het heeft 5 cijfers met daarachter een N. Of het nummer begint met NL, heeft dan 7 cijfers, een streepje en nog 4 cijfers. Kunt u dit niet onthouden? Controleer het nummer dan op de website van het Ctgb. Als u dit te veel gedoe vindt, bekijk dan in ieder geval het alcoholpercentage op de fles. Als er minder dan 70 procent aangegeven staat, weet u zeker dat de gel geen zin heeft.

Lees gebruiksaanwijzing

De laatste stap is het lezen van het gebruiksvoorschrift. Elke handgel is weer net anders, en moet u dus op een andere manier gebruiken. Volg het voorschrift op de verpakking dus trouw op.

Bron: AD, Rijksoverheid

Geef een reactie

Reactie

    Ik begrijp werkelijk niet waar mensen zich druk over maken. Zolang er geen bijtende zuren of andere gemene troep in die gels zit is je gezonde verstand toch genoeg? Zelfs alleen water maakt dingen schoner dan geen water. Ook dat gedoe in supermarkten en klachten over niet of zelf desinfecteren laat ik maar langs me heen gaan. Zo nodig sluit ik met de aanwezige fles wat spul op de handvatten van de kar en smeer ik het er onder het winkelen lekker over uit.
    Zorgvuldigheid begint bij jezelf.