Hier moet u aan denken als u een buitenlandse zorg-au pair in dienst neemt
Voldoende medewerkers vinden in de ouderenzorg is een grote uitdaging. Zorgmigranten uit het buitenland springen bij vanwege het grote personeelstekort in ons land. Er komen ook steeds vaker inwonende zorg-au pairs uit het buitenland. Hoe gaat dat in zijn werk? En waar moet u aan denken?
De komst van de inwonende zorg-au pair
Helemaal nieuw is het niet, de inwonende zorg-au pair. Meldpunt besteedt er in 2019 al een uitzending aan. Op dat moment staat vooral de uitbuiting van deze buitenlanders centraal. In dit artikel gaat het om de praktische kanten van de zaak. Hoe werkt het? Wat moet u doen?
Het regelen van een inwonende zorg-au pair voor uw ouders kan een belangrijke beslissing zijn, waarbij verschillende aspecten in overweging moeten worden genomen. Hieronder staan enkele punten om rekening mee te houden, voor u aangedragen door Jan Nellestijn van zorgbedrijf Uw Zorgcompaan.
1. Bereidheid tot het aannemen van buitenlandse medewerkers
Inwonende zorg-au pairs komen meestal uit Oost-Europese landen, Portugal of Spanje. Het is belangrijk om open te staan voor het hebben van een medewerker met een andere culturele achtergrond.
2. Taalvaardigheid
Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de taalvaardigheid van de au pair. Meestal spreken ze Duits of Engels, dus het is belangrijk dat u en uw ouders in staat zijn om effectief te communiceren.
3. Ruimte
Het hebben van een extra kamer is essentieel, zodat de zorg-au pair zich kan terugtrekken en privacy kan hebben. Dit is belangrijk voor zowel de au pair als voor u en uw ouders.
4. Privacy
Het hebben van een inwonende zorg-au pair betekent dat er 24 uur per dag iemand in uw huis aanwezig is. Dit kan een extra belasting zijn en spanningen opleveren, vooral als er nog een partner in huis leeft. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en te bespreken hoe u de privacy van alle betrokkenen kunt waarborgen.
5. Vrije dagen
Houd er rekening mee dat de au pair recht heeft op 2 vrije dagen per week. Dit betekent dat er iemand anders beschikbaar moet zijn om de zorgtaken over te nemen tijdens deze dagen.
6. Financiële aspecten
Het hebben van een inwonende zorg-au pair hoeft niet per se duur te zijn. In de meeste gevallen wordt het betaald door het Persoonsgebonden Budget (PGB), dat beschikbaar is voor iedereen, ongeacht vermogen of inkomen. Het is echter belangrijk om een medische indicatie te hebben om in aanmerking te komen voor het PGB. Het regelen van een inwonende zorg-au pair kan voordelen bieden, zoals persoonlijke zorg en gezelschap voor uw ouders. Het is echter belangrijk om zorgvuldig alle aspecten te overwegen en te bespreken om ervoor te zorgen dat het de juiste keuze is voor uw situatie.
(Foto: MAX)
Buitenlandse ‘zorg-au pairs’ uitgebuit bij Nederlandse ouderen