Het is pas april: maar het geld in de ggz lijkt al op te zijn
Door geldgebrek staan enkele instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) op het punt hun deuren te sluiten. De eerste petitie om zo’n instelling open te houden is al gesignaleerd. Maar het is pas begin april. Is het geld in de ggz dan nu al op? Meldpunt vraagt het aan branchevereniging de Nederlandse ggz.
Gedwongen sluitingen
De financiële situatie in de ggz momenteel is nijpend. Dat heeft grote gevolgen voor patiënten en zorgpersoneel. Verschillende ggz-centra worden bedreigd met sluiting. Een voorbeeld daarvan is de vestiging van PsyQ in Amsterdam. Het gaat in dit geval om maar liefst 1.200 patiënten. Het Centrum voor Psychotherapie (CvP) in Lunteren sluit zijn deuren op 1 juli. Er is al een petitie gestart om deze instelling van Pro Persona open te houden.
Hoe werkt de financiering van de ggz?
“De veronderstelling is als zou de ggz een zak geld krijgen en dat dat nu op is. Maar zo werkt de sector niet,” legt Caroline van der Veeken, woordvoerster van de Nederlandse ggz uit. “Zorgverzekeraars en aanbieders moeten met elkaar tot een overeenkomst komen. Die gaat over de (financiële) voorwaarden waaronder ze zorg leveren aan de patiënten. Zo werkt het marktmechanisme. Zorgverzekeraars hebben namelijk de opdracht om te sturen op doelmatigheid, kwaliteit en betaalbaarheid.”
Brancheorganisatie kan weinig doen
Is er iets wat de brancheorganisatie nu kan doen voor zijn leden? Concreet heel erg weinig, zo blijkt. “We hebben vernomen dat PsyQ Amsterdam, Centrum voor Psychotherapie in Lunteren en de Klinisch Intensieve Behandeling (KIB) afdeling in Amsterdam gaan sluiten. Of ze hebben het voornemen om dat te doen,” reageert Van der Veeken. “Dat is zeker vervelend voor patiënten en hun naasten. Maar ook is dat lastig voor de instellingen zelf en de professionals die daar werken.”
“Deze berichten volgden elkaar in een korte tijd op. Wij kunnen ons voorstellen dat dit tot onrust leidt. Het is overigens goed om te vermelden dat het hier gaat om afwegingen, die instellingen individueel maken. Daar heeft de Nederlandse ggz als branchevereniging geen zeggenschap in.”
Alle problemen van de ggz op een rijtje
Geld is niet het enige probleem in de ggz vertelt Van der Veeken. “Op dit moment spelen personeelskrapte, hoogte van de vergoeding van de zorg en wachtlijsten een grote rol. Dat is bij alle ggz-instellingen zo. Tegelijkertijd wil en moet iedereen de kwaliteit van de zorg hooghouden. Dat leidt soms tot moeilijke besluiten. Wij houden, als vereniging, de ontwikkelingen nauw in de gaten.”
Continuïteit van de zorg waarborgen
Van der Veeken legt uit hoe het vervolgtraject eruitziet: “Belangrijk is dat de patiënten hun behandeling kunnen vervolgen. De zorginstellingen moeten zorgen voor een goede overdracht van de zorg voor de patiënten, die al in behandeling zijn. Dat gaat in overleg met de patiënt zelf en andere zorginstellingen.”
“De continuïteit van de zorg moet gewaarborgd zijn en blijven. Het toezicht hierop is de verantwoordelijkheid van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Daarnaast moet er voldoende zorg tegen een dekkend tarief ingekocht zijn door de zorgverzekeraars. Iedereen die zorg nodig heeft, moet die kunnen krijgen. Daar speelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weer een belangrijke rol. Zij controleren of dit ook echt het geval is. En als dat niet het geval is gaan zij de gesprekken aan met de zorgverzekeraars en instellingen. Dit is hoe het zorgsysteem werkt.”
Foto: ANP
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] is slechts 39 procent van de contracten rond. Daar komt bij dat er al jarenlang wachtlijsten zijn, zoals we in een eerder artikel al beschrijven. Het afsluiten van een prijzige restitutiepolis is dus voor veel GGZ-patiënten […]