Registeren Inloggen

Handen niet kunnen optillen na IC-opname: “Ik weet nu hoe het is om 90 te zijn”

Tobias Schmitz is een hard werkende gezonde vijftiger. Begin 2018 wordt hij geveld door de griep. Met dramatische gevolgen. Tobias belandt op de intensive care en wordt in coma gebracht. Na zeven weken wordt hij wakker. Hij kan niet eens meer zijn hand optillen. Tobias weet wat de ernstig zieke coronapatiënten doormaken. Dit is zijn verhaal.

Gezonde vijftiger

Tobias werkt bij de Verenigde Naties en reist de hele wereld over. Hij werkt te hard, veel te hard. In de avonden, in de weekends, Tobias werkt gewoon door. Als Tobias griep krijgt maakt hij zich geen zorgen. Een weekje uitzieken en dan kan hij weer aan het werk. Maar het loopt heel anders.

Intensive care

Tobias wordt zieker en zieker. Hij krijgt het benauwd en gaat met de ambulance naar het ziekenhuis. Zijn toestand verslechtert en hij wordt opgenomen op de intensive care. Daar verblijft hij maar liefst zeven weken. Steeds meer functies vallen uit door het heftige griepvirus. Zijn nieren werken niet meer. De lever en darmen beginnen af te sterven door het gebrek aan zuurstof. Zelfs zijn hart begint te trillen en zwakker te worden. Tobias moet beademd worden en ligt al die tijd in een kunstmatige coma.

Psychische gevolgen

Nadat hij wakker wordt, heeft hij vreselijke nachtmerries. Hij is verward, de nachtmerries zijn voor hem werkelijkheid. Tobias krijgt allerlei medicijnen en denkt dat hij in een laboratorium beland is. Waar dokters op hem experimenteren. Mensen blijven maar naalden in hem steken en iets in zijn neus stoppen. Hij begrijpt er helemaal niets van. Pas na drie weken is hij weer aanspreekbaar. Hij vindt het erg dat hij hier niet in is begeleid. Hij heeft zelf moeten uitzoeken wat er psychisch met hem aan de hand was.

Revalidatie

Tobias kan niets meer als hij wakker wordt. Hij kan niet eens zijn hand optillen. Na een verblijf van zes weken op de longafdeling mag hij naar het revalidatiecentrum. Daar werkt hij maandenlang aan de opbouw van zijn spieren. Hij huilt als hij na drie maanden zware training eindelijk zijn armen boven zijn hoofd kan tillen. Eenmaal thuis gaat de revalidatie gewoon door. De benen van Tobias hebben weinig gevoel, een fysiotherapeut masseert meerdere keren per week zijn benen.

Trauma verwerken

Tobias heeft PTSS gehad. Iedere keer als hij een ambulance of longmachine hoort, flipt hij. Met EMDR-therapie verwerkt hij de trauma’s. Hij kan nu weer kalm kijken naar ziekenhuisbeelden. Tobias ontdekt pas later dat hij PICS heeft. PICS is een verzamelnaam voor alle psychische en lichamelijke gevolgen na een IC-opname. PICS krijgt sinds corona pas aandacht. Voor Tobias is het duidelijk. Het is heel belangrijk om een patiënt niet alleen fysiek maar ook mentaal goed te begeleiden na een IC-opname.

Corona

De symptomen die Tobias heeft lijken op corona. Het immuunsysteem ging op hol, de temperatuur omhoog. Zijn immuunsysteem werkt eigenlijk ‘te goed’. Door te hard te vechten tegen het virus beschadigen zijn longen. Dit gebeurt ook met coronapatiënten. Hij herkent veel van diens verhalen.

Herstel

Tobias is na twee jaar revalideren redelijk goed hersteld. Hij kan zelfs weer korte afstanden hardlopen. In juni gaat hij voorzichtig weer aan het werk. Het is een lange weg die hij heeft afgelegd, zowel fysiek als mentaal. Om zijn trauma’s beter te verwerken bezoekt Tobias zijn IC-arts. Die legt hem precies uit hoe de beademingsapparatuur werkt. Dat helpt Tobias met zijn verwerking.

Lees ook: Een IC-opname is traumatisch, dit ziekenhuis bedacht iets dat helpt

Veranderd door IC-opname

“Ik was een work-a-holic en altijd bezig met werk,” zegt Tobias. “Dat ga ik niet meer doen. De telefoon gaat gewoon uit, zeker in het weekend. Mijn rusttijd is rusttijd en werktijd is werktijd, dat moet goed gescheiden zijn. Nu ga ik voor rust en ontspanning.”

Levensles van een rollator

Zijn relatie met zijn vrouw en kinderen is ook veranderd. Ze doen meer dingen samen, maken lange strandwandelingen. Hij is meer in balans. “Ik heb een vooruitblik gehad hoe het is om 90 te zijn, ik heb maanden achter een rollator gelopen. Belangrijke banen, grote huizen, het doet er niet toe. Dat is veel minder belangrijk geworden voor mij.

Geef een reactie

Reactie

    Beste Tobias, het verhaal van jou zou ik zelf geschreven kunnen hebben ben ook door Corona 2 maanden op de IC beland. Ondervindt nog dagelijks problemen met mijn longen.
    Ook door Corona beschadigd.
    Ik las dat je longen weer redelijk hersteld waren klopt dit.
    vriendelijke groet.
    Peter