Gevaarlijke vermissingen van demente ouderen nemen toe
Ouderen met dementie verlaten hun huis of zorginstelling en raken verdwaald. De politie en stichting Alzheimer Nederland maken zich zorgen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de kans op een vermissing kleiner te maken.
Door de toename van het aantal 80-plussers dat nog thuis woont, gebeurt het ook vaker dat ouderen met dementie aan de wandel gaan. Politie is dan druk met opsporing en roept soms hulp in van het publiek via burgernetmeldingen. Vooral in de wintertijd zijn er grote zorgen om dwalende ouderen. Vanwege de korte donkere dagen raken deze ouderen sneller gedesoriënteerd en is er een groter risico op onderkoeling.
Harde cijfers zijn er niet omdat de jaarlijks 40.000 vermissingen niet naar leeftijd en omstandigheden geregistreerd worden. Duidelijk is wel dat het in toenemende mate gaat om ouderen, vaak met dementie. “Soms zijn we te laat”, zegt Axel Corten, van de Landelijke Eenheid Vermiste Personen van de politie. “Mensen met dementie hebben veelal een gebrek aan gevaarherkenning. Ze onderschatten dan de risico’s van drukke wegen, greppels en water en lopen ze een grotere kans op een ongeluk. Ook vormen uitputting, uitdroging en onderkoeling een groot gevaar voor dwalende dementen. De meeste mensen vinden we gelukkig snel, maar soms loopt het treurig af”.
In de eerste uitzending van Meldpunt onder meer het emotionele verhaal van Marianne Fritz. Haar man Charles had Alzheimer. Hij raakte vermist nadat hij net was opgenomen in een zorginstelling. Twee weken later werd hij dood teruggevonden.
[npo_player prid=”WO_MAX_15123966″]