Registeren Inloggen

Geteste zonnebrand belooft meer dan het waarmaakt

De Consumentenbond test ieder jaar zonnebrandspray en -lotion met een bescherming van factor 30 en 50(+). Zo ook dit jaar. Uit de test blijkt echter dat 2 zonnebrandmiddelen meer bescherming beloven dan ze daadwerkelijk geven.

Om welke zonnebrand gaat het?

Uit de test blijkt dat Naïf Mineral Suncream SPF 30 niet de beloofde factor haalt, maar slechts factor 20. En Vision SPF 30 Clear & Dry Protect Sun Spray biedt volgens de bond slechts een bescherming van SPF 18,7 in plaats van de bedoelde 30. Bovendien zou de zonnebrand meer bescherming moeten bieden tegen UVA-straling, “maar ook dat haalt Vision niet”. De hoogte van de Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoelang een zonnebrand beschermt tegen UVA- en UVB-straling van de zon, die allebei schadelijk zijn voor de huid.

Gevaarlijk dat product niet doet wat het belooft

Dat zonnebrandmiddelen soms niet de beloofde bescherming bieden, vindt directeur Sandra Molenaar niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. ”Te veel UVB-straling draagt bij aan het risico op huidkanker. Zeker bij zonnebrandmiddelen moeten consumenten ervan uit kunnen gaan dat de beschermingsfactor klopt.” De gids publiceert eind mei de volledige zonnebrandtest.

Slecht geteste zonnebrand nog steeds te koop

De Consumentenbond heeft een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Toch zijn 2 zonnebrandproducten die vorig jaar slecht uit de test kwamen nu nog steeds in de verkoop. Het gaat om Clinique mineral Sunscreen lotion for body en Suntribe All Natural Zinc Sun Stick. De producten beloven factor 30 te hebben, maar haalden slechts factor 11 en 12. “De samenstelling van die middelen is nog niet veranderd”, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. Daarom raadt de bond ook het gebruik van deze producten nog steeds af.

Zonnebrand kopen

Bent u van plan om zonnebrand in te slaan? Hou dan in gedachten dat een goedkopere variant niet meteen van slechtere kwaliteit is. “Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde”, schrijft KWF Kankerbestrijding op haar website. Een goedkope fles zonnebrandcrème beschermt u dus net zo goed tegen uv-straling als een duurdere variant. Let er wel op dat de crème zowel tegen UVB-straling als tegen UVA-straling bescherming biedt. UVB wordt tegengehouden door een dik pak wolken. UVA komt door de wolken heen en is er dus altijd, ook in de schaduw. UVA dringt diep door in de huid en tast de elastische vezels van uw huid aan. Daardoor zorgt het voor veroudering en rimpels. Uw immuunsysteem verzwakt en huidkankercellen gaan zich ontwikkelen. UVB-straling zorgt dat uw huid verbrandt en beschadigt die aan de oppervlakte. Ook deze straling zorgt voor huidkanker. UVB heeft echter ook een positief effect: het bevordert de aanmaak van vitamine D.

Op de site waarzitwatin.nl kunt u bekijken welke stoffen de zonnebrand die u overweegt bevat, om te controleren of deze veilig is. U kunt elk ingrediënt intypen in het zoekveld en uitleg vinden over wat het ingrediënt precies is en waarom het veilig of juist onveilig is. De meest gebruikte ingrediënten van zonnebrandcrème staan op de site overzichtelijk bij elkaar.

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bron: Archief, KWF, ANP, de Consumentenbond, Waarzitwatin.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    En zorg dat u op het heetst van de dag de schaduw op zoekt.
    Ook dan smeren!!!!