Registeren Inloggen

Elles maakt een podcast over de overgang: ‘Opvliegers’

Onze presentatrice Elles de Bruin (57) duikt vanaf maandag 26 oktober 2020 in de podcast Opvliegers in de wereld van de menopauze. Waarom heeft de overgang het leven van Elles de afgelopen jaren zo op z’n kop gezet? In de podcast haar eigen verhaal, maar ook artsen, psychologen, mede-ervaringsdeskundigen en mannen komen aan het woord.

Ga ik dood?

“Ik ben 47 jaar en wordt zwetend wakker. Met enorme hartkloppingen. Mijn man belt de ambulance. Van alles schiet er door mijn hoofd. Heb ik een hartaanval? Ga ik dood? In het ziekenhuis volgt de diagnose: u bent in de overgang. Ik schrik me rot. Is dít de overgang? En: nu al?”

Niet de enige

Elles is niet de enige. Nederland telt op dit moment 2 miljoen vrouwen in de leeftijd tussen de 45 en 60 jaar. De leeftijd waarin de overgang speelt en het een leven op zijn kop kan zetten. Zweten overdag, zweten ‘s nachts, slecht slapen, niet slapen, moe zijn, hartkloppingen, stemmingswisselingen, depressie, concentratieproblemen en vaginale droogheid: allemaal symptomen van een levensfase waar de helft van Nederland in meer of mindere mate mee te maken krijgt. Maar nog steeds heerst er een taboe op de overgang.

‘Het taboe menopauze’

Over ‘het taboe menopauze’ gaat de eerste aflevering van de podcast. Elles vertelt haar eigen verhaal, maar spreekt ook met experts en andere vrouwen. In andere afleveringen wordt het werken tijdens de overgang onder de loep genomen, spreekt Elles met vrouwen en artsen over seks tijdens de menopauze en duikt ze in de bloeiende markt van medicijnen tegen opvliegers en andere overgangsverschijnselen.

“We hebben het er niet over”

In de eerste aflevering komen onder andere overgangsconsulente Jos Teunis en Eveline Bakker van het platform Vuurvrouw aan het woord. “We willen er niet naar kijken en ontwijken het liever, we hebben het er niet over. Ik heb met mijn collega’s erover gesproken en die hebben dan nog over het o-woord”, aldus Bakker. Ook Lily Koopmans die zelf 10 jaar worstelde met overgangsklachten en prof. dr. Herman Depypere over waarom het taboe nog steeds bestaat, spreken met Elles.

De 8-delige podcast wordt gelanceerd tijdens de Week van de Podcast. Op 26 oktober is de eerste aflevering beschikbaar op MAX Vandaag de NPO Radio 1 website en app, de NPO Luister APP, Spotify en alle andere bekende streamingsdiensten.

Geef een reactie

Reactie

    Hallo,

    Deze 1 ste 2 afleveringen zijn een openbaring voor mij.
    Ik ben 58 jaar, ben pas geleden geopereerd aan borstkanker, woon met mijn puberkinderen (alleenstaand moeder 16,16,24), en heb best een druk,zorgelijk, hecties, werkzaam in zorg met wisseldiensten, lastige echtscheiding, mantelzorger, leven in mijn cv van leven.

    Pubers en in de overgang zijn is geen goede combinatie wat mij betreft, de vlam met regelmaat van de klok flink in de pan.

    Al jaren kamp ik met stemmingswisselingen wat ik voornamelijk weet aan het verleden en al wat niet meer naast, de opvliegers, de extra kilo’s, vermoeidheid,
    vergeetachtigheid etc etc.
    Altijd gedacht dat het aan mij als persoon lag, dat ik niet goed genoeg ben, dat ik geen goede moeder meer ben/was na thuiskomst van werk en ik uit mijn slof schoot etc etc.
    De lat lag altijd hoog om het te kunnen rondbreien maar het ging niet meer!

    Je spreekt er wel over met vriendinnen maar nooit zo uitebreidt, ja die opvliegers, en die kilo’s, en stemmingswisselingen maar dan houdt het zo ongeveer ook op.

    Mijn moeder die in de valerius had gewerkt vertelde over een vrouw die daar was opgenomen. Ze werd in een sluitlaken opgesloten omdat ze er doorheen zat.
    Mijn moeder vertelde dat ze niet gek was maar dat ze gewoon opgebrand was,
    Haar klachten werden niet onderkent en mijn moeder wist/voelde dat!

    Dankbaar voor deze podcast waarin nu al zoveel herkenning te horen is .
    Ik kijk uit naar de volgende aflevering. Dank hiervoor Ellis!

    Met vriendelijke groet,

    Manjana