Elles de Bruin: Gezonde keuzes nodig tegen hoge zorgkosten
Elles de Bruin schrijft wekelijks een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week: waarom doet de overheid zo weinig aan preventie als het gaat om de alsmaar stijgende zorgkosten?
Gezonde keuzes
De zorgkosten rijzen de pan uit en de premies voor de zorgverzekering stijgen mee. Ook volgend jaar. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat we door de vergrijzing meer zorg nodig hebben. Ik denk altijd dat het goed zou zijn als we gezonder zouden leven, want – het is heel simpel – dan worden er ook minder mensen ziek.
Stijging zorgkosten
Het feit dat zo veel mensen te dik zijn, zorgt voor een stijging van de zorgkosten. Kapotte knieën, diabetes, hartproblemen; het wordt door overgewicht mede veroorzaakt. Roken veroorzaakt longkanker, daar draait niemand meer omheen. Niet bewegen; het is slecht voor je gezondheid, we weten het allemaal. Waar ik me ernstige zorgen om maak is dat de overheid weinig doet aan preventie.
Campagne nodig
Het heeft even op de politieke agenda gestaan, er was zelfs een staatssecretaris voor Preventie en een Nationaal Preventieakkoord, maar ik hoor er de laatste tijd weinig over. De suikertaks en een laag tarief voor groente en fruit, zijn nog steeds geen feit. Waarom is er geen grote campagne om mensen gezondere keuzes te laten maken? En nee, dat is geen betutteling, dat zou in mijn ogen goed overheidsbeleid zijn. En het zou mede helpen de zorgkosten te beperken.
(Bron: MAX Magazine. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Meer doen aan preventie maakt de premies nóg hoger, we hebben al de nodige (gratis) preventieve onderzoeken zoals:
Borstkanker
Baarmoederhalskanker
Darmkanker
Dan hebben we de nodige
preventieve vaccinaties die al beginnen bij baby’s tot aan griepprikken, Pneumokokken vaccinaties en Covidvaccinaties nu.
Roken, te dik zijn etc. valt onder de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Misschien is het dus beter aan deze groep een hogere zorgpremie door te bereken, maar waar trek je de grens? Hoe zit dat met sporters die meer kans hebben op blessures….?
Of geef je gezond levende mensen juist korting op de zorgpremie? Maar ja, hoe controleer je dit?
Moeilijke kwesties……
Veel meer bewegen behoort het doel te zijn gecombineerd met gezonde voeding !
Daarbij hoort ook de afschaffing van de huidige Zorgverzekeraars welke alleen maar uit zijn op ons ]beetje] geld !!
Alleen dat geeft al bijna dagelijks tres !!
We moeten gewoon weer terug naar het oude ziekenfonds.
Buiten dat men gezonder zou moeten leven, waar ik het deels wel mee eens ben want waar trek je de grens, heb ik nog een heel andere reden die schijnbaar in dit land, ook door geen enkele politieke partij, niet genoemd mag worden.
Wat denkt men van al die, laat ik het noemen, ‘mensen van buitenaf’ die naar ons land komen. Veel van deze mensen lopen vrijwel direct naar de eerste hulp of anderszins.
Vorige week sprak ik een praktijk ondersteuner die ook op de eerste hulp werkt die mij vertelde hoeveel mensen direct, vaak onnodig, naar de eerste hulp gaan. Waarom worden deze mensen door de eerst beoordelende arts niet terug gestuurd, wat op de eerste hulp gebruikelijk is?
Deze zaken maken de zorg onbetaalbaar en NIET door vergrijzing (nu voel ik mij aangesproken want ik ben zelf 74 jaar en daarom reageer ik ook.)
Ben het helemaal met u eens.Die mensen komen hier en krijgen direkt een zorgverzekering en bij het kleinste feit gaan ze direkt naar de eerste hulp.
Mijn vriendin is ook te zwaar maar het is 11 jaar geleden toen zij voor het laatst een dokter zag en dat was om een hele andere reden.
Eerst was het roken,drank gebruik en nu zijn de mensen die te zwaar zijn de zondebok.
Die hoge prijzen van de zorg heeft mede te maken met de marktwerking,de mensen in de zorg krijgen meer loon,al die mensen die hier in komen en nog nooit een cent aan de zorg heeft betaald krijgt ook zorg etc.en dat moeten wij allemaal met elkaar betalen.
Maar het is erg makkelijk om nu alles op mensen te schuiven die te zwaar zijn.