Registeren Inloggen

Een second opinion: hoe vraagt u die aan?

Als u twijfels heeft over de diagnose die een arts of specialist bij u stelt, kunt u nadenken over een second opinion. Maar hoe pakt u dit aan?

Second opinion

Soms is de diagnose of het behandelplan dat u te horen krijgt niet wat u denkt en hoopt. Wanneer u serieuze twijfels heeft, kunt u overwegen om een second opinion, de beoordeling van een andere arts of specialist, aan te vragen. Hieronder leggen we uit hoe u dat aanpakt.

Bespreek uw twijfels en wensen

Als eerste is het van belang dat u met uw 1e arts in gesprek gaat. Bespreek uw eventuele twijfels en wensen. Tijdens een open gesprek kan de arts wellicht al een heleboel verduidelijken. Of de arts is het met u eens en stelt zelf voor om een 2e arts om aanvullend advies te vragen.

Doorverwijzing nodig

Naast dat het verstandig is om open en eerlijk te zijn naar uw behandelend arts, is een gesprek ook van belang voor uw portemonnee. Voor een second opinion heeft u in de meeste gevallen namelijk een doorverwijzing nodig. Anders kan het gebeuren dat uw zorgverzekeraar niet alle kosten (volledig) vergoedt. Soms staan er in uw polis ook nog andere aanvullende voorwaarden, bijvoorbeeld dat u een toestemmingsvereiste nodig heeft. Lees deze daarom goed door voordat u een second opinion wilt aanvragen. Voor bepaalde specialistische zorg heeft u overigens niet altijd een doorverwijzing nodig. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie en de diƫtist. Om dit zeker te weten, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Vindt u het geen probleem om de (hoge) kosten voor de second opinion en behandeling zelf te betalen? Dan kunt u de aanvraag zonder doorverwijzing in gang zetten.

Afspraak maken

Heeft u contact opgenomen met uw zorgverzekeraar en voldoet u aan de nodige eisen om uw zorg (deels) vergoed te krijgen? Dan kunt u een afspraak maken met uw gewenste 2e arts of specialist. Belangrijk is dat u vermeldt dat het om een second opinion gaat. De arts ontvangt dan een kopie van de diagnose en het behandelplan van de 1e arts. Dit is meestal voldoende voor de 2e arts om een eigen conclusie te kunnen trekken. Er worden dan dus niet opnieuw onderzoeken gedaan.

Bereid u voor

Tot slot is het verstandig om u voor te bereiden op de afspraak met de 2e arts. Schrijf de belangrijkste gegevens, uw twijfels en vragen op, zodat u deze niet vergeet in het moment en duidelijk kunt stellen. Daarnaast kan het prettig zijn om iemand mee te nemen naar de afspraak. Voor emotionele steun, maar diegene kan ook meeluisteren en denken. Krijgt u een ander advies bij de second opinion? In de meeste gevallen zullen beide artsen dan met elkaar overleggen om gezamenlijk een nieuw behandelplan op te stellen. Zo niet, dan kunt u de adviezen met elkaar vergelijken om te kijken welke behandeling het beste bij u past.

Besparen op uw zorgverzekering: met deze tips bespaart u uzelf kopzorgen en geld

(Bronnen: Rijksoverheid, Huisarts.nl, VGZ, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie