Een niet meer passend kunstgebit doet pijn. Vervang het op tijd
Wie te lang hetzelfde kunstgebit houdt, kan te maken krijgen met diverse gezondheidsklachten, die verder gaan dan de mond alleen. Bovendien kan uw gezicht er onbedoeld door veranderen. De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) waarschuwt daarom om niet te lang met een oud, niet meer passend kunstgebit rond te lopen. Vervanging kan noodzakelijk zijn, omdat uw kaken langzaamaan slinken.
Slecht passend kunstgebit schaadt de gezondheid
Voorzitter Marnix de Romph van de ONT, de beroepsorganisatie van kunstgebittenmakers, ziet dat mensen vaak te lang hetzelfde kunstgebit gebruiken: “In Nederland hebben zo’n 3 miljoen mensen een geheel of gedeeltelijk kunstgebit,” zegt hij. “Het merendeel van deze groep is 65 jaar of ouder. We komen in de praktijk tegen dat mensen te lang, soms 10 tot 20 jaar, met eenzelfde kunstgebit blijven rondlopen. Een kunstgebit dat inmiddels niet meer goed past of pijnplekken geeft. Dat geeft weer problemen met kauwen en dus met eten, waardoor de algehele gezondheid achteruit kan gaan.”
Andere mogelijke gevolgen
Behalve pijnplekken in de mond en kauwproblemen kan een verouderd kunstgebit ook leiden tot andere gezondheidsklachten. Wie goed kauwen opgeeft, gaat misschien minder eten, waardoor het lichaam te weinig voedzame stoffen binnenkrijgt. En dat kan weer verdere gevolgen hebben, zoals vallen omdat het lichaam verzwakt is door te weinig voeding. Ook kan een ontsteking in de mond longontsteking veroorzaken, die op hogere leeftijd zeer gevaarlijk kan zijn.
Uw gezicht verandert ook
Maar ook uw gezicht verandert bij te lang doorgaan met hetzelfde kunstgebit. Als uw kaken slinken zal tegelijkertijd ook uw gezicht enigszins invallen. Vooral rond de kin en rond de mond kunnen diepere lijnen ontstaan waardoor u een hardere en daardoor wat oudere uitstraling krijgt. Met een nieuw gebit ziet u er dan zo weer 10 jaar jonger uit, beweren sommige tandprothetici.
Vervanging van kunstgebit na 5 jaar
Tandprothetici gaan gemiddeld uit van een periode van 5 jaar waarin een kunstgebit goed past. Maar daarna is het aan vervanging toe. Als het al eerder wat los begint te zitten, moet ook het moment van vervanging eerder komen.
Hoe vaak moet u uw kunstgebit laten checken?
Moet u uw kunstgebit eenmaal per jaar laten checken op pasvorm? “Dat zou inderdaad verstandig kunnen zijn,” beaamt De Romph. “Onze boodschap is eigenlijk dat rondlopen met pijn door een kunstgebit echt niet nodig is. Een pijnplek is zo weggepoetst. Maar veel mensen uit de oudste generatie van kunstgebittendragers denken dat dat kunstgebit er voor het leven is. Met dat ene kunstgebit moeten ze het verder doen. Maar dat is niet zo. Dat bij het ouder worden de kaak slinkt is een natuurlijk proces. Dat er een moment komt dat het kunstgebit niet meer past, kun je op voorhand zien aankomen. En daarom is een regelmatige controle ook zo belangrijk.”
‘APK van kunstgebitten’ bij slechte adem, pijn en kauwproblemen
De Romph zegt dat er een zogenaamd ‘APK van kunstgebitten’ bestaat: “Als u last heeft van 1 van deze 3 gevallen: uw adem begint wat te ruiken, uw mond doet pijn, of u hebt kauwproblemen, dan moet u nodig eens op controle.” De eerste letters van deze 3 klachten vormen samen het woord APK.
Haal een gratis consult
De ONT organiseert op 25 mei 2023 de Dag van de Tandprotheticus. Het is een oproep om ouderen te helpen de weg naar de kunstgebittenmakers te vinden. Maar het is ook de bedoeling dat familieleden en buren, mantelzorgers en zorgverleners deze categorie bewustmaken van het bestaan van deze beroepsgroep die hun kunstgebit kan verbeteren. Op die dag is er de mogelijkheid van een gratis consult in een praktijk in uw buurt, waarvoor geen verwijsbriefje van uw tandarts nodig is.
Maar ook door het jaar heen kunt u daar terecht voor een snelle check of uw kunstgebit nog wel past. “Het gaat hier echt niet om de financiële prikkels voor de beroepsgroep, maar om de gezondheidswinst, want die pijn is niet nodig,” herhaalt De Romp. “Ook kunt u advies krijgen op het gebied van mondhygiëne en het poetsen van uw kunstgebit. Want ook onderhoud is belangrijk. Daarbij kunnen tandprothetici u ook helpen bij het kijken van de verzekeringstechnische problemen die eventueel kunnen ontstaan.” Doorgaans valt een kunstgebit onder de basiszorg.
Recent nog heeft MAX Meldpunt een uitzending besteed aan mondhygiënisten.
(Bron: ONT, ANP, Archief. Foto: Shutterstock)