Een gezonde leefstijl volhouden: zo doet u dat
Het is vaak lastig om die nieuwe, gezonde gewoontes vol te houden. Als u de beslissing heeft genomen om gezonde veranderingen door te voeren in uw leven, is in ieder geval wel de 1e stap gezet. Nu nog volhouden. Maar hoe doet u dat?
1. Creëer een nieuwe gewoonte
Het kost wat tijd om een nieuwe gewoonte aan te nemen. Onderzoek wijst uit dat het goed werkt om nieuwe gewoontes aan bestaande gewoontes te koppelen. Voedingsdeskundige en leefstijlcoach Lisa Huiskamp legt hier wat meer over uit. “We zijn energiebesparende wezens. Nieuw gedrag leren kost veel energie en dat wil ons lijf liever niet. Stel, uw doel is meer water drinken. U zet een glas water op uw bureau en misschien drinkt u dat eerste glas leeg, maar u vergeet het daarna compleet. Ga dan bij ieder kopje koffie een glas water drinken. Iets toevoegen is veel makkelijker dan heel nieuw gedrag ontwikkelen.”
2. Waarom?
Vraag uzelf af: waarom wil ik deze nieuwe gewoonte aanleren? “Als uw waarom helder en verankerd is, is het makkelijker om het gewenste gedrag te vertonen. Dan weet u waar u het voor doet,” vertelt Huiskamp.
3. Schema
Een goed begin is het halve werk. Bedenk dus aan het begin van de week hoe uw planning eruit ziet, zo komt u niet voor verrassingen te staan. Plan in wanneer u gaat sporten, zorg dat er gezonde boodschappen in huis zijn en bereid eventueel maaltijden voor. Wat u ook kan helpen om gezonder te leven, is juist reflecteren. Bijvoorbeeld door uw gewoontes en eetpatroon bij te houden.
4. Vertel het aan uw omgeving
Laat vrienden, familie en collega’s weten dat u gezonder wilt, of al bent, gaan leven. Deze mensen kunnen u helpen om de nieuwe gewoontes vol te houden. Wellicht zijn er mensen in uw omgeving die met u mee willen doen. Of bijvoorbeeld wat vaker willen wandelen of willen stoppen met roken.
5. Een terugval is normaal
Word niet boos op uzelf wanneer u een keer terugvalt in een oude gewoonte. Er zullen altijd momenten zijn waarop het lastig is om nieuwe gewoontes vol te houden: een feestje, een stressvolle situatie of een tegenvaller. Wanneer u in de verleiding komt om bijvoorbeeld toch iets ongezonds te eten of te gaan roken, zorg dan dat u een set afleiders klaar heeft staan om dit gedrag te omzeilen. Bedenk goed wat voor u werkt. Zulke afleidingen kunnen zijn:
- Een stukje wandelen
- Met een vriend bellen
- Een douche nemen
- Een pot thee zetten
6. Kleine stapjes
Lisa Huiskamp: “Aan het begin van het jaar zie je het altijd: iedereen wil radicaal hun leven omdraaien. Ineens 5 keer naar de sportschool en niet meer snoepen. Dat is natuurlijk heel goed allemaal, maar je lijf gaat compleet in de weerstand.” In plaats van dat u op verschillende facetten allemaal dingen gaat veranderen, kunt u dit beter in kleine stapjes doen. De 1e maand past u 1 klein dingetje aan en pas als u dit onder de knie heeft, gaat u door.
7. Vier uw successen!
Is het gelukt om een maand te stoppen met roken? Heeft u deze week iedere avond een maaltijd gekookt boordevol groente? Of bent u zelfs toen het regende gaan hardlopen? Vier dit! Bedenk vooraf een beloning zodat u ergens naartoe kunt werken. Koop die mooie tas, reserveer bij uw favoriete restaurant of koop kaartjes voor die ene voetbalwedstrijd.
(Bron: PsychologieMagazine, ThuisArts, Lisa Huiskamp, Archief. Foto: Shutterstock)