Deskundigen pleiten in Tweede Kamer voor verbod op houtstook
Experts in gezondheid en luchtkwaliteit zijn voor een verbod op houtstook op de grootste overlastmomenten. Nu kan het RIVM al een “stookalert” uitvaardigen bij een slechte luchtkwaliteit. Maar dat vinden de deskundigen niet ver genoeg gaan. Dat laten ze de Tweede Kamer weten.
Levensverwachting met 8 maanden verkort
Meldpunt zit boven op het houtstook-dossier. Er zijn al diverse uitzendingen aan gewijd. Bij het verbranden van hout in kachels komt onder meer fijnstof vrij. Dat kan hartproblemen, longklachten en kanker veroorzaken. Mensen met gevoelige luchtwegen hebben namelijk al snel last van houtstook. Ook door het verkeer en landbouw komt veel fijnstof vrij. En zo kan de levensverwachting aanzienlijk afnemen. Guus Velders, hoogleraar Luchtkwaliteit aan de Universiteit Utrecht, zegt dat de hoeveelheid fijnstof in ons land de levensduur wel met 8 maanden kan verkorten.
Einde houtstook door particulieren
Vooral de houtstook in de winter kan een flinke gezondheidsschade opleveren. Dat zegt hoogleraar Luchtkwaliteit Maarten Krol (Wageningen University & Research). Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, sluit zich aan bij zijn collega’s. Hij vindt namelijk dat er snel een einde moet komen aan houtstook door particulieren. Een andere expert, Christine Strous van het Longfonds, wil af van de “vrijwilligheid en vrijblijvendheid” als het om houtstook gaat.
Handhaving
Al met al pleiten deze experts voor een algemeen verbod op houtstook. Hoe zo’n verbod gehandhaafd moet worden? Dat moet de politiek maar oplossen. In de uitzendingen van Meldpunt over dit thema in het verleden kwamen ook andere oplossingen aan de orde. Zo zijn er speciale rookfilters op schoorstenen verkrijgbaar.
Bron: ANP