De Sproetenbus: laagdrempelige huidkanker preventie of hinderlijke zorgcowboys?
Een grote witte bus staat in diverse Noord Hollandse gemeentes. De bus is beplakt met het logo van De Star of Life, symbool voor dringende medische hulpverlening zoals een ambulance. Daaronder zijn grote foto’s met lachende artsen te zien. Een bekijkt met een vergrootglas de rug van een naakt persoon. Eronder de tekst: ‘Uw huidkanker onderzoek. Controle door dermatoloog.’
Commercieel bedrijf
Alles heeft de schijn van een legitiem overheids-gestuurd bevolkingsonderzoek, zoals de Sproetenbus die in 1990 langs de Nederlandse stranden reed. Maar er schuilt een commercieel bedrijf achter. Hun doel: zoveel mogelijk foto’s van verdachte vlekjes verkopen. Volgens de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd is het is niet toegestaan om als commercieel bedrijf de indruk te wekken onderdeel te zijn van een officieel bevolkingsonderzoek.
Eenmaal binnen in de bus staat er geen arts te wachten die uw hele huid op kankerplekjes onderzoekt. Wel staat er een werkstudent in een witte jas, maar klanten moeten zelf een verdacht plekje aanwijzen. Iedere foto kost 18 euro. De foto’s worden doorgestuurd en op afstand beoordeeld door dermatologen. Als de uitkomst op kanker kan wijzen, wordt er alsnog aanbevolen naar de huisarts te gaan. Wil de klant niet naar zijn eigen huisarts, dan heeft de Sproetenbus een huisartsen-service die u direct doorverwijst naar een dermatoloog.
Artsen ergeren zich
Zowel huisartsen als dermatologen zien een toename aan verwijzingen als de Sproetenbus in de buurt is. Maar ze ergeren zich er aan. De adviezen die de Sproetenbus geeft naar aanleiding van de foto’s, gaan namelijk in tegen de richtlijnen van de dermatologie. Plekjes die de reguliere huisarts ook gemakkelijk zelf kan behandelen, zoals bijvoorbeeld wegsnijden of stikstof behandelingen, komen onnodig terecht bij de specialist. Wachttijden voor noodzakelijke dermatologische behandelingen lopen daardoor steeds hoger op.
Als Meldpunt met Prevention Group BV, de eigenaar van de Sproetenbus, spreekt, noemt die de voordelen van de bus. Het zou laagdrempelig zijn, voor snelle afhandeling en doorverwijzing zorgen. Ze stellen dat 3 procent van alle bewezen kwaadaardige kankerplekjes in Noord Holland is ontdekt in de Sproetenbus.
Bevlekt verleden
Wanneer Meldpunt in het verleden van de eigenaren duikt, blijkt dat de eigenaar van de Sproetenbus verschillende malen is veroordeeld voor onbehoorlijk bestuur, bedrieglijke bankbreuk en faillissementsfraude. Met zijn voorgaande bedrijven handelt hij onder andere in gezondheidscans. Een van die (failliete) bedrijven is Nationale Bedrijven Check, dat de eigenaar samen met omstreden zakenman Dirk Scheringa voerde.
Als Meldpunt dit laat weten aan verschillende verzekeraars, blijkt dat bijna geen verzekering de declaraties van de Sproetenbus nog vergoedt. Bovendien wil geen enkele dermatoloog nog foto’s voor hen beoordelen. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie heeft een melding gedaan bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd. Die zegt op de hoogte te zijn en de situatie te volgen.
Gratis service van zorgverzekeraars
Wilt u graag een (preventieve) check voor uw huid? Sommige apps van verzekeraars bieden gratis een vergelijkbare service aan waar de plekjes door een algoritme worden beoordeeld. Zo gebruiken het Zilveren Kruis , Just Zorgverzekering, CZ, OHRA, Nationale Nederlanden, en FBTO bijvoorbeeld de applicatie SkinVision. Twijfelt u, of maakt u zich zorgen, neem dan contact op met uw huisarts. En u hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten, want een bezoek aan de huisarts wordt vergoed door de basiszorg.
Uitzending Meldpunt
Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van Meldpunt op 18 oktober 2024. Wilt u deze graag (terug)kijken? Dat kan hier.
(Foto: MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben heel erg blij dat ik geen afspraak heb gemaakt bij die bus.
Heb het overwogen maar toen ik zag dat ik er voor moet betalen ben ik afgehaakt.