De nieuwe coronaprik komt eraan
Vanaf maandag 2 oktober 2023 gaat een nieuwe prikronde tegen corona van start. Uit een enquête van het MAX Opinie Panel blijkt dat lang niet iedereen zit te wachten op een nieuw vaccinatie. Medisch specialisten raden risicogroepen aan dat toch te doen. Leverancier Pfizer meldt dat de nieuwe prik ruim 5 keer meer antilichamen tegen de XBB variant van het coronavirus geeft, ten opzichte van het vorige vaccin.
61 procent van MAX Opinie Panel gaat een nieuwe prik halen
Na zijn derde vaccinatie gaat het mis: De 76-jarige Hans Baltes wordt kortademig en voelt zich een paar dagen heel beroerd. “Het was alsof ik weer corona had,” zegt hij daar nu over. Hans weet als geen ander hoe ingrijpend een besmetting kan zijn: hij kwam in 2020 op de intensive care te liggen door corona en wordt een aantal dagen in coma gehouden. “Ik had 70 procent kans om te komen overlijden.”
Ondanks die opname en een maandenlange revalidatie, wil Hans geen prik tegen het coronavirus meer, als hij weer een Moderna-vaccin zou krijgen. Meldpunt krijgt meer reacties van mensen die na een paar prikken geen nieuwe vaccinatie meer nemen. Uit een enquête onder het MAX Opinie Panel blijkt dat 61 procent een nieuwe prik gaat halen, 16 procent het nog niet weet en 23 procent geen nieuwe booster wil. In totaal vulden zo’n 1.600 respondenten de vragenlijst in.
Hoeveel winst zit er nog in een nieuwe vaccinatie?
Belangrijkste reden om geen nieuwe prik te halen is dat sommige mensen niet bezig willen blijven met vaccineren. Anderen vragen zich af hoeveel winst er nog te behalen valt met een nieuwe ronde. Veelvoorkomende vraag die twijfelaars hebben: “Ben ik nog voldoende beschermd door mijn eerdere vaccinaties, als ik de prik deze keer oversla?” In 2022 waren er regelmatig nieuwe prikrondes voor een booster, vaak zelfs zonder dat er een afspraak voor nodig was.
Voor wie is de nieuwe coronaprik bedoeld?
Er zijn 4,8 miljoen Nederlanders uitgenodigd voor de nieuwe prikronde. Het gaat om 60-plussers, mensen die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden door een besmetting, zorgpersoneel en zwangere vrouwen. Het RIVM: “Met een coronaprik in het najaar gaat u beter beschermd de winter tegemoet. Hoewel het coronavirus het hele jaar door kan opleven, zullen de gevolgen van de ziekte waarschijnlijk groter zijn in de winterperiode.”
Om welk vaccin gaat het bij de nieuwe prikronde?
Het gaat om de nieuwste versie van het mRNA-vaccin van Pfizer/BioNTech, dat is aangepast aan de XBB.1.5 virusvariant, een subvariant van Omikron. Het virus blijft zich ontwikkelen en de vaccins moeten daar steeds op aangepast worden. Pfizer laat ons weten: “Het vaccin is aangepast aan het virus dat momenteel rondgaat waardoor de bescherming geoptimaliseerd is. Afgezien van de verandering in de mRNA-sequentie blijven alle andere componenten van het vaccin hetzelfde.”
Hoe groot is de kans op een nieuwe coronabesmetting?
Een vaccinatie zorgt niet voor een kleinere kans op besmetting. Het RIVM stelt dat de coronaprik wel de kans op infectie verlaagt, dus de kans op ziekte door het virus en dat het vaccin kan zorgen dat de ziekte minder lang of hevig verloopt. “Hoe lang deze bescherming overeind blijft is niet exact te zeggen,” schrijft de woordvoerder.
Nieuwe coronaprik blijft belangrijk voor risicogroepen
Marjolein van Egmond is hoogleraar immunologie bij het Amsterdam UMC. Ook zij hoort weleens vertwijfelde reacties op de nieuwe prik: “Alweer een booster? De pandemie is toch voorbij?” Maar het is voor de risicogroepen nog steeds belangrijk om een nieuwe prik te halen, benadrukt Van Egmond. “Het afweersysteem mist nu een stukje informatie, namelijk de veranderingen in de coronavariant XBB1.5, die dit winterseizoen waarschijnlijk het meeste zal voorkomen. En deze prik zorgt ervoor dat het afweersysteem XBB1.5 herkent.”
Gaat de weerstand omhoog na deze boosterprik?
Sommige respondenten uit de enquête willen weten met hoeveel hun weerstand tegen corona omhooggaat door de nieuwe booster. Het RIVM noemt het lastig om antistoffen-patronen te duiden. “Antistoffen zullen na een vaccinatie of infectie omhooggaan. Maar we weten ook dat na een aantal maanden de antistoffen weer afnemen, waardoor de bescherming tegen infectie afneemt. Echter, de bescherming tegen ernstige ziekte door corona blijft langer aanwezig, omdat het immuungeheugen aanwezig blijft,” aldus het RIVM
Wat is de werkzaamheid van de nieuwe prik?
Pfizer schrijft aan Meldpunt over de werkzaamheid van de nieuwe prik: “Ten opzichte van het vorige bivalente vaccin geeft de nieuwe prik ruim 5 keer meer antilichamen tegen XBB.1.5.” De verwachting is dat het vaccin zeker bescherming biedt tot voorjaar 2024. Het RIVM zegt over het cijfer van Pfizer: “Dit geeft aan dat het aangepaste vaccin naar verwachting effectief zal zijn tegen de nu meest voorkomende varianten van het coronavirus.”
De nieuwe prikronde gaat aanstaande maandag 2 oktober van start. Lees hier de antwoorden van Pfizer op vragen van Meldpunt over het vaccin: Pfizer antwoorden
(Foto: MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Al die jaren heb ik geen vaccinatie gehad ook geen griepprik Ben achter in de 50. En niet van plan om mee te gaan in deze ziekmakende gekte. Dan ook nog op televee durven te zeggen dat vaccinatie geen effect heeft op ons eigen immuunsysteem Dat is de mensen op het verkeerde been zetten en mijns inziens mag dat ook wel eens aan de kaak gesteld worden door anders denkende en niet door de “overheid of media” betaalde krachten.. warme groet TRuth
Oh ja en ook geen verschijnselen gehad, dus dan hoef ik ook geen prik te halen en ook niet te testen… woorden van iemand die daar geen effectieve herinnering aan heeft 😉
please am busy reply back directly to my email ,I have something very important to tell you this my email ( mellissaetien@aol.com) ( mellissaetien ( at ) ( a o l ) ( d o t ) ( c o m ) also i will sent you my picture Ok,bye for now, Mellissa
https://www.wanttoknow.nl/gezondheid/corona-kwestie/kijk-t-bedrog-voordat-je-je-weer-laat-prikken/