Registeren Inloggen

Dagelijks 13 doden door valpartij

Elk jaar overlijden er meer en meer Nederlandse ouderen door een val. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekenbureau rekent uit dat er 4.628 mensen overlijden in 2018 nadat zij zijn gevallen. Dat zijn 13 sterfgevallen per dag. De meest dodelijke slachtoffers zijn 80-plus.

Flinke stijging

Het CBS buigt zich elk jaar over het aantal sterfgevallen door valpartijen en ziet de afgelopen jaren een flinke stijging. In 2016 overlijden er 3.883 mensen na een val. In 2017 zijn dit er al 4.028 en in 2018 dus 4.628. Wie verder terugkijkt ziet dat het aantal sterfgevallen door een val tijdens de jaren 90 vrij stabiel is. In 1990 overlijden er hierdoor bijvoorbeeld 1.584 , een getal dat de gehele jaren 90 ongeveer gelijk blijft. Vanaf 2000 ziet het CBS de aantallen telkens toenemen, waardoor de teller nu uitkomt op 4.628.

Oorzaken

De gigantische stijging heeft volgens het statistiekenorgaan meerdere redenen. Allereerst zijn er gewoonweg meer ouderen in Nederland dan 25 jaar geleden. Ook wonen deze oudere mensen tegenwoordig veel langer thuis dan voorheen. In huis bevinden zich vaak allerlei obstakels die een val kunnen veroorzaken, zoals hoge opstapjes of losliggende kleden. De vergrijzing en het langer thuis blijven wonen worden aangestipt als redenen van het groeiende percentage. Maar dit zijn volgens het CBS niet de enige redenen. “Ook na correctie voor de veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking is vooral in de laatste 4 jaar bij zowel mannen als vrouwen een stijging te zien”, aldus het bureau op de eigen website.

Preventie

Om het aantal (dodelijke) valpartijen onder oudere Nederlanders te voorkomen wordt er al jaren ingezet op valpreventie. Zo is er een speciale valpreventieweek. Hierin krijgen ouderen uitleg over de verschillende manieren om een valpartij te voorkomen. Ook zijn er allerlei oefeningen die het valrisico verkleinen. Bewegen is essentieel om het risico over nare valpartijen te verkleinen, zeker voor oudere mensen. Hoe ouder wij worden, hoe meer wij inleveren aan spierkracht en hoe makkelijker het wordt om totaal verkeerd terecht te komen tijdens een val. Ook het op tijd laten controleren van de ogen is erg belangrijk. Wie niet goed ziet, kan situaties moeilijker inschatten, waardoor een val mogelijk in een klein hoekje zit. Daarnaast is het dragen van goede schoenen erg belangrijk. Als het schoeisel goed past, voorkomt u dat u hierdoor valt. Sloffen voor in huis moeten ook goed passen en niet te glad zijn. Ook is het goed bijhouden van een eventueel medicatieoverzicht erg belangrijk.

Zo voorkomt u dat u valt

Wilt u nog meer tips lezen over hoe u een valpartij kunt voorkomen? Hoogleraar valpreventie Nathalie van der Velde geeft in dit artikel 9 tips om vallen te voorkomen.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie