Cursus omgaan met Alzheimer. Deel 2: gedragsverandering
Het moeilijkste van Alzheimer is wellicht de veranderingen in gedrag. Vaak verandert de relatie die u heeft met een persoon met dementie. Voorheen was de vader-zoonverhouding duidelijk. Het kan best ingewikkeld worden wanneer de persoon waar u veel van geleerd heeft, opeens een persoon wordt waar u aan moet vertellen hoe iets moet.
Accepteer de gedragsveranderingen
Hoe moeilijk het ook is, accepteer de gedragsverandering.
Iemand gaat lijden aan geheugenverlies, wordt heel achterdochtig en verandert als persoon. Het zijn helaas kenmerken die bij de ziekte horen.
De persoon met de ziekte van Alzheimer kan zich steeds eenzamer voelen en zich daardoor afhankelijker op gaan stellen.
Ga nooit de strijd aan
Boosheid en agressief gedrag zijn bij iemand met dementie vaak een reactie op iets niet meer kunnen, frustratie of een reactie op achterdocht. Hij reageert dat direct af op familie of vrienden.
Blijf kalm
Hoe moeilijk het ook is, laat de boze bui soms maar even over u heen komen. Ook de dementerende zelf moet de vervelende ziekte accepteren.
Erover praten kan nog wel eens helpen. Blijf zo kalm mogelijk, loop anders even weg en vertel dat u dit niet wilt en even iets anders gaat doen.
Een ander onderwerp aansnijden waar iemand niet boos over is, kan ook wel eens helpen.
Als agressie vaker voorkomt en de situatie niet simpel oplosbaar is, is het beter om de ondersteuning in te schakelen. Wees duidelijk in welk gedrag u wel en niet accepteert.
In deel 3 speelt communicatie een grote rol. Achterdocht behoort namelijk tot de eerste symptomen van dementie. Speel daarom vanaf het begin open kaart. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bedankt voor de bruikbare tips!
Geen probleem!