Registeren Inloggen

Coronavirus: werken paracetamol en ibuprofen?

Naast desinfecterende middelen kopen Nederlanders ook steeds meer doosjes paracetamol en ibuprofen. Is het verstandig deze middelen in huis te halen en werken ze ook echt tegen het coronavirus?

Middelen tegen griep

Er is nog geen medicijn tegen het coronavirus, maar er zijn wel allerlei middelen te koop die normaal gebruikt worden in het geval van een griepvirus. Waaronder de pijnstillers paracetamol en ibuprofen. Bij drogisterijen is er een verhoogde vraag te bemerken, meldt onder andere RTL Nieuws. Maar is het verstandig deze middelen te kopen en werken ze ook echt tegen het COVID-19 virus? RTL heeft deze vraag voorgelegd aan Esther Zwart van het Nederlands Huisartsen Genootschap: “Dat is helemaal geen gek idee”, stelt zij. “Hoewel er nog geen medicijn is tegen het coronavirus, kunnen paracetamol en ibuprofen koortsverlagend werken en helpen om de symptomen bij lichte klachten te bestrijden.”

Paracetamol

Paracetamol is de veiligste pijnstiller en bij milde pijn- en koortsklachten kan het beste voor dit middel gekozen worden. U moet er doorgaans wel meer van innemen, omdat het korter werkt. Wanneer u pijn heeft kunt u het beste om de 6 uur 2 paracetamollen innemen. Dat is tevens het maximaal aantal paracetamol wat u op een dag mag slikken. Neemt u meer dan kunnen er complicaties optreden.

Ibuprofen

Wanneer paracetamol niet genoeg werkt, dan kan ibuprofen geprobeerd worden. Deze pijnstiller heeft een ontstekingsremmende werking en behoort tot de NSAID. Het nadeel is dat deze middelen meer bijwerkingen hebben. Mensen van boven de 60 kunnen van dit soort middelen bijvoorbeeld sneller een maagbloeding krijgen dan jongere mensen. Daarom is het verstandig om een maagbeschermer te gebruiken als u middelen uit de NSAID-groep gebruikt. Lichte maagbeschermers kunt u kopen bij de drogist, maar het is wel aan te raden om eerst de huisarts of apotheek te raadplegen voordat u deze aanschaft. Bij ernstige griepklachten is het sowieso verstandig de huisarts te bellen, benadrukt ook Esther Zwart.

Uitverkocht?

Nu er zoveel mensen pijnstillende middelen aanschaffen, is er dan een kans dat ze uitverkocht raken? “We hebben echt genoeg voorraad”, zeggen de woordvoerders van Kruidvat, Trekpleister en Etos tegenover RTL Nieuws. “We hebben op tijd geanticipeerd op de verhoogde vraag naar handgels, antibacteriële zepen en paracetamol”, zegt Pauline van den Brandhof van Albert Heijn en Etos. Er zijn volgens haar genoeg voorraden in de winkels. “En als dat niet zo is, wordt het heel snel aangevuld.”

Angst voor hamsteren

Toch zijn er ook andere geluiden te horen. Het Financieele Dagblad meldt dat diverse apotheken, drogisterijen en supermarkten door hun voorraden heen zijn of de verkoop hebben gemaximeerd op maximaal 2 doosjes. Apothekers zijn volgens FD echter huiverig hun zorgen naar buiten te brengen, omdat ze daarmee juist tot hamsteren kunnen aanzetten. De brancheorganisatie van apothekers, de KNMP, is om een reactie gevraagd, maar heeft daarvoor doorverwezen naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie stelt op zijn beurt geen signalen te hebben over het hamsteren van geneesmiddelen. Individuele apothekers zeggen zich wel zorgen te maken over mogelijke tekorten. Zo is paracetamol een belangrijk medicijn voor patiënten die niet zonder risico kunnen overstappen op een andere pijnstiller, zoals ibuprofen.

Geef een reactie

Reactie

    Er staat dat men in kan nemen 6×2 paracetamol, ik neem aan van 500 mg, zoals te koop in de winkel.
    Er zijn ook tabletten van 1000 mg, daarvan mogen maar 3 tabletten per dag.