Registeren Inloggen

Cafeïnepillen: zijn ze gevaarlijk en waar moet u op letten?

Veel mensen drinken weleens koffie. En hoewel er over de effecten en eventuele gevolgen van meerdere kopjes per dag verschillende onderzoeken zijn gedaan, is het een ander verhaal met cafeïnepillen. Ze zijn vrij verkrijgbaar, maar zijn de pillen wel gezond? En is het veilig om cafeïne te slikken?

1 cafeïnepil = 5 koppen koffie

Misschien denkt u: ik drink koffie, heeft dat dan niet hetzelfde effect? Nou, dat zal u dan verbazen. Want in 1 kop koffie zit ongeveer 40 mg cafeïne, maar in 1 pil zit maar liefst 200 mg van deze stof. Dat betekent dat u met 1 pil zo’n 5 koppen koffie tegelijk inneemt. De pillen zorgen ervoor dat het centrale zenuwstelsel op volle toeren draait met als gevolg een verhoogde concentratie en verbeterde fysieke prestaties. Maar neemt u er te veel, dan kunt u gezondheidsproblemen krijgen.

Vergiftiging

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum komen in 2017 in totaal 14 meldingen binnen over de ongewenste gezondheidseffecten van cafeïnepillen. Dat is een verdubbeling van het aantal meldingen van 2016. Vaak wordt er meer cafeïne gebruikt dan de aanbevolen dosering. Op de verpakking staat vaak niet wat de gevaren daarvan zijn.

Hartaanval

Zo neemt David van Dugteren op 14 februari 2018 ook te veel cafeïnepillen en hij belandt met een hartaanval in het ziekenhuis. De overdosis aan pillen zorgt voor een slechte bloedsomloop waardoor zijn onderbenen worden geamputeerd. Ook loopt hij niet aangeboren hersenletsel op. David realiseert zich vooraf niet dat het nemen van meer pillen dan de aanbevolen hoeveelheid op de pot, grote lichamelijke gevolgen heeft.

Zoveel cafeïne mag wel

Maar wat is dan de aanbevolen hoeveelheid? Het Voedingscentrum adviseert maximaal 400 mg cafeïne per dag voor een volwassen en gezond persoon. Zwangere vrouwen en kinderen kunnen beter helemaal geen cafeïne innemen.

Fabrikanten van cafeïnepillen hanteren echter andere adviezen. Meldpunt bestelt diverse potjes bij verschillende webwinkels. Het advies op de potjes varieert van 200 mg cafeïne tot 1000 mg cafeïne per dag. Ook wordt er op verschillende potjes niet gewaarschuwd voor de lichamelijke gevaren die men loopt, bij een overschrijding van de geadviseerde hoeveelheid.

Controle

Er is geen wettelijke norm die voorschrijft hoeveel cafeïnepillen mensen per dag in mogen nemen. Omdat er geen norm is, houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen toezicht op cafeïnepillen, zo vertelt Benno Bruggink van de NVWA in een eerdere uitzending van Meldpunt in 2019. Wel houdt de NVWA risicogericht toezicht. Dit betekent dat de toezichthouder onderzoek doet als ze vermoeden dat een producent in overtreding is. Bij cafeïnepillen heeft de organisatie dat vermoeden niet.

Meerdere supplementen

De NVWA adviseert wel om bij een gezond eetpatroon geen voedingssupplementen te nemen. Doet u dit alsnog, volg dan het doseringsadvies op de verpakking en neem niet meerdere supplementen tegelijk.

Alternatief cafeïnepillen

Heeft u een lange autorit voor de boeg? Of moet u zich echt even goed focussen maar wilt u liever geen cafeïne innemen? Toxicoloog Daan Touw geeft tips voor veilige alternatieven in deze video.

VIDEO: David verliest onderbenen door cafeïnepillen

(Bron: Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie