Blauwalg in zwemwater neemt snel toe: zo kunt u het vermijden
‘Vermijd het water, blauwalg’, ook deze zomer duiken de waarschuwingsborden met een negatief zwemadvies voor mens en dier op tal van plaatsen op. Door de hitte van de afgelopen dagen groeit het aantal plekken waar je door blauwalg niet meer kunt zwemmen. Hoe kunt u zelf weten of er sprake is van blauwalg of juist niet?
Groene smurrie
Allereerst een misverstand uit de weg helpen: blauwalgen zijn eigenlijk helemaal geen algen of wieren, het zijn bacteriën. U herkent het als een groene verfachtige substantie die op het wateroppervlakte drijft. Het komt voornamelijk voor in gebieden waar de waterstand laag is of waar weinig tot geen doorstroming van het water is. “Als de temperatuur stijgt, neemt de kans op blauwalg ook toe. Veel mensen herkennen blauwalg niet, en dat is zorgelijk”, zegt Miquel Lurling van de Wageningen University & Research.
Beroerd na het zwemmen
Blauwalg veroorzaakt huidirritatie als u erin zwemt. Krijgt u een slok natuurwater binnen, dan levert dit maag- en darmkrampen op met diarree tot gevolg en dat wilt u natuurlijk niet. Kijk deze zomer dus goed naar het water voordat u erin duikt. Heeft het een heldere kleur, dan kunt u er gerust in zwemmen. Is het water troebel en drijft er een groene smurrie? Zoek dan een andere plek op.
Troebel water betekent overigens niet altijd dat de waterkwaliteit slecht is. Zwevende (zand)deeltjes in het water maken het water ondoorzichtig. Daardoor is ook niet goed te zien hoe diep het water is en of er voorwerpen op de bodem liggen die gevaarlijk of hinderlijk zijn bij het zwemmen. Duik daarom nooit in troebel water.
Zwemmersjeuk
Ook andere bacteriën en de ontlasting van watervogels en honden in het water kunnen uw zwemuitje achteraf flink verpesten. Bij uw duik in het water krijgt u vaak ongemerkt meer water binnen dan u denkt. Zeker water met bacteriën die u niet ziet, kunnen u flinke last bezorgen, met diarree en een jeukende huid tot gevolg.
Blauwalg ook voor de hond levensgevaarlijk
Lurling wil de zwemliefhebbers van natuurwater ook nog op het hart drukken vooral niet het water in te gaan als er een dode vis of dode eend in het water drijft. Die zijn vaak niet voor niets dood. Laat ook uw hond niet in dit water zwemmen, ook niet als er blauwalg op het water ligt. Er zijn in de afgelopen jaren honden overleden die teveel water met blauwalg binnenkregen.
Wanneer verdwijnt blauwalg weer?
Op plekken waar blauwalg is aangetroffen, kan het nog wel tot september duren voor u er weer kunt zwemmen. Blauwalg gedijt het best bij temperaturen tussen de 20 en de 30 graden. Een koude augustus zou al kunnen helpen, maar pas als in september de dagen korter worden, is de kans dat het water voldoende afkoelt het grootst.
Check het zwemwater
Wilt u toch een verkoelende duik nemen? Kijk goed naar het water. Twijfelt u, kijk dan op zwemwater.nl waar u in uw buurt veilig kunt zwemmen. Dat scheelt achteraf een hoop gezondheidsklachten.
Bron: MAX Vandaag. Foto: Shutterstock