Registeren Inloggen

Bent u meer gestrest dan normaal? Dit zijn de kenmerken

Iedereen voelt zich weleens een beetje gestrest, maar er zijn momenten waarop we meer gestrest zijn dan normaal. De coronacrisis brengt voor veel mensen bijvoorbeeld extra stress met zich mee. Maar waar merkt u eigenlijk aan dat u (extra) gestrest bent?

Symptomen

Voortdurende stress kan op de lange termijn vervelende gevolgen hebben, denk bijvoorbeeld aan een burn-out. Soms heeft u niet eens in de gaten dat u veel last heeft van stress en kan het opeens teveel zijn en loopt u uzelf voorbij. Ondanks dat stress soms dus vrij lastig te herkennen is, kunt u door te letten op de onderstaande symptomen toch inschatten of u misschien last heeft van extra stress.

Zeurende hoofdpijn

Stress zorgt bij veel mensen voor hoofdpijn. Dit is veelal een zeurende hoofdpijn die de hele dag aanhoudt. Wanneer u merkt vaker last van hoofdpijn te hebben kunt u dus het best even voor wat extra rust zorgen. Als de hoofdpijn daadwerkelijk door stress wordt veroorzaakt zal deze dan weer langzaam afnemen.

Stresszweet

Een typisch symptoom waaraan u stress kan herkennen is veel zweten. Stresszweet zit in uw oksels, het voorhoofd en de liezen. Er bestaan verschillende soorten zweet, want stresszweet is anders dan bijvoorbeeld warmtezweet. Het is wat melkachtiger en vetter. In principe is stresszweet geurloos, maar als u het te lang op uw lichaam laat zitten gaat het wel stinken.

Maagproblemen

Naast uw hoofd is ook de maag één van de eerste plekken in het lichaam die last heeft van stress. Uit een onderzoek van Harvard Health blijkt dat dit komt doordat het brein een directe invloed heeft op uw maag en andere ingewanden. Een gestresst brein stuurt dan als het ware signalen naar uw maag, waardoor ook deze van streek raakt.

Stress kan er in uw maag bijvoorbeeld voor zorgen dat u meer last heeft van maagzuur, wat kan zorgen voor maagpijn, misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Ook vergroot veel maagzuur de kans op een maagzweer.

Haaruitval

Haaruitval klinkt erg heftig, maar iedereen verliest elke dag wel wat haren en dat is volkomen normaal. Maar wanneer u merkt dat u meer haar verliest dan normaal, kan dat duiden op stress.

Bij sommige mensen kan veel stress zelfs leiden tot alopecia. Dit is extreem haarverlies waarbij u last krijgt van kaalheid op uw hoofd, maar ook op andere plekken op het lichaam. Merkt u dat u veel haar verliest en maakt u zich daar ongerust over? Maak dan een afspraak bij uw huisarts, deze kan u hierbij helpen.

Zorg voor voldoende hydratatie

Uit onderzoek blijkt dat een te lage vochtinname kan zorgen dat het stresshormoon cortisol wordt verhoogd. Goede hydratatie kan het stresshormoon onderdrukken. Zorg er daarom voor dat uw lichaam altijd genoeg vocht binnenkrijgt. Wanneer u niet genoeg drinkt zorgt dit er ook voor dat uw lichaam minder goed kan functioneren, wat ook weer extra stress tot gevolg kan hebben.

Slaapritme

Slaapt u slecht, heeft u een onregelmatig slaappatroon of last van rare dromen? Dit alles kan erop wijzen dat u last heeft van stress.

Veel stress kan grote invloed hebben op uw slaappatroon, waardoor u bijvoorbeeld lastig in slaap kunt vallen of vaak wakker wordt. Dit kan op den duur zorgen voor een slaaptekort, wat nog meer stress oplevert.

Ook zorgt stress bij sommige mensen voor rare of vervelende dromen. Volgens onderzoekers aan de universiteit van Cardiff kan stress voor specifieke droomscenario’s zorgen. Dit zijn dromen waarin u valt, wordt aangevallen of opgesloten of waarin u telkens iets probeert wat mislukt. Deze dromen worden veroorzaakt door frustraties of vervelende ervaringen die voor extra stress zorgen.

Mentale gezondheid

Stress kan ook invloed hebben op uw mentale gezondheid. Merkt u dat u nergens meer plezier in hebt, vaak somber bent en niet lekker in uw vel zit? Hier heeft iedereen natuurlijk weleens last van, maar als u dit gevoel constant heeft kan dit worden veroorzaakt door stresshormonen die van invloed zijn op het plezier in alledaagse dingen.

Wanneer u hier last van blijft houden, is het zaak om hulp in te roepen voor het erger wordt en omslaat naar een mogelijke depressie.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie