Registeren Inloggen

“Bent u gezond, voelt u zich gelukkig en bent u tevreden met uw buurt?”: GGD voert nieuwe Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen uit

In 2022 voert de GGD voor het laatst de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen uit. Begin september is er een nieuwe oproep de deur uitgedaan naar een groep vooraf geselecteerde burgers. De GGD loopt hierin samen op met het CBS en de gemeentes om zo meer inzicht te krijgen over het welzijn van Nederlanders. Meldpunt duikt in de uitputtende vragenlijst.

Onderzoek door GGD naar gezondheid en leefomgeving

“Bent u gezond, voelt u zich gelukkig en bent u tevreden met uw buurt?” Zo luidt de openingszin van de uitnodiging van de GGD om deel te nemen aan de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen. Onderzoekspartners zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en gemeentes.

“Door mee te doen helpt u de GGD en de gemeente om te weten hoe het gaat met de inwoners.” Niet iedereen van 18 jaar en ouder krijgt deze uitnodiging. Het is een steekproef onder een geselecteerd deel van de bevolking. Als u onder de geselecteerden valt, dan ligt een flinke vragenlijst voor u klaar om in te vullen. Meldpunt heeft zo’n lijst weten te bemachtigen en is die gaan invullen.

Waarom is dit onderzoek?

De vragenlijst kunt u digitaal of op papier invullen. Maar wat zijn de vragen? En wat gebeurt er met de antwoorden? Om met dat laatste te beginnen. Met uw antwoorden krijgen de instanties een goed beeld van de gezondheid van de inwoners in uw gemeente en van heel Nederland. Daar kan op termijn nieuw beleid uit voortvloeien. Aarzelt u om mee te doen als u ben uitgekozen? Uw gemeente verloot cadeaubonnen ter waarde van 10 euro om u tot deelname te verleiden.

Waar vraagt de Gezondheidsmonitor precies naar?

De vragenlijst is lang en neemt echt wel minimaal een halfuurtje in beslag om in te vullen. Vragen zijn met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ of ‘eens’ of ’oneens’ te beantwoorden of u kunt een cijfer geven over uw bevindingen bij een bepaald onderwerp. Daar komt u vast wel uit. En anders kunt u hulp vragen. Maar wat zijn de vragen precies? De lijst is behoorlijk uitputtend. Hier volgt een kleine selectie:

  • Algemene gezondheidsvragen, of u klachten heeft of niet.
  • Vragen over uw lichamelijke activiteiten, of u wel aan beweging doet en hoe vaak per week. Het gaat van dagelijkse wandelingen tot de vraag of u aan sport doet. Welke? En hoe vaak?
  • Ook voor uw mentale staat is veel aandacht. Ervaart u veel stress of juist helemaal niet? Stress kan zich om diverse redenen uiten. Uit onderzoek eerder dit jaar blijkt dat 6 op de 10 50-plussers zich zorgen maakt om de oude dag, in het bijzonder de woonsituatie.
  • Uw leefomgeving komt ter sprake met vragen over geluidshinder door verbouwingen, verkeer, industrie of burengericht. Dat dit een bron is van stress is al aan de orde gekomen in Meldpunt.
  • Voelt u zich weleens eenzaam? Hier zijn de vragen tamelijk gedetailleerd. U krijgt hier vragen of u genoeg mensen ziet, vrienden of familie, maar ook of u henzelf bezoekt en hoe vaak? Dat dit belangrijk is, heeft u misschien ondervonden in de Week tegen Eenzaamheid die net voorbij is (26 september-2 oktober 2024).

Conclusies van de Gezondheidsmonitor

Ingevulde vragenlijsten met de feedback van bewoners kunnen resulteren in nieuw beleid. Als er te weinig wordt bewogen, kan een gemeente zijn aanbod aan sportactiviteiten eens onder de loep gaan nemen. Misschien zijn de sportparken ontoereikend. En bij te veel lawaai dichtbij een drukke weg, kan de overweging volgen geluidswallen of verkeersdrempels aan te leggen. In 2018 is een van de opvallendste conclusies uit de Gezondheidsmonitor nog dat ouderenmishandeling veel voorkomend is in Nederland. Pas als zoiets aan het licht, komt kan de overheid erop acteren.

Daarom is invulling van de vragenlijst ook aan te bevelen, ook met de aantekening dat het wel enige tijd van u kost. Overigens krijgt u zelf ook enkele conclusies over uw eigen antwoorden toegestuurd, direct na invulling van de enquête al. Dat kan bijvoorbeeld een gericht sportadvies zijn of een beoordeling van uw BMI (body mass index). Die laat zien of uw gewicht wel gezond is in relatie tot uw lengte. Die kunt u ook zelf berekenen bij de Hartstichting.

(Bron: GGD, RIVM, VNP. Foto: MAX)

6 op de 10 50-plussers maken zich zorgen over oude dag: vooral toekomstige woonsituatie leeft erg

 

 

Geef een reactie