Apotheken kampen met agressie door medicijntekort
Gefrustreerde en agressieve patiënten aan de balie in de apotheek zijn de belangrijkste reden voor de uitstroom van apotheekpersoneel. Dit blijkt uit een peiling van apothekersorganisatie KNMP onder ruim 800 apothekers. Voorzitter Aris Prins: ‘Onze collega’s ondervinden veel last van zowel verbale als fysieke agressie. Graag stel ik voorop dat we een prachtig vak hebben, maar het kan niet zo zijn dat wij continue de kastanjes uit het vuur moeten halen.’
Agressie
Van de apotheekteams hebben 7 op de 10 dagelijks last van frustratie en/of onbegrip van patiënten. Afgelopen jaar had 40 procent van hen wekelijks last van verbale en/of fysieke agressie. 20 procent maakte deze vormen van agressie zelfs dagelijks mee. ‘Volstrekt onacceptabel’, zegt Prins.
Oorzaak
De grootste oorzaken voor frustratie in de apotheek zijn de tekorten aan medicatie. Ook de wisselingen van geneesmiddelen of medische hulpmiddelen omdat deze goedkoper zijn voor de zorgverzekeraar spelen mee. Apothekers en -assistenten stuiten volgens Prins op veel onbegrip van patiënten als zij het beleid van zorgverzekeraars en de Rijksoverheid moeten verdedigen. “Hun beleid komt niet bij ons in de apotheek in de wijk tot stand, maar de patiënt spreekt het apotheekteam daar wel op aan.”
Medicijntekort
De tekorten van geneesmiddelen zijn geen nieuw probleem. Voor het 3e jaar op rij zijn in 2021 meer dan 1000 geneesmiddelentekorten genoteerd. Het zijn echter niet alleen te weinig middelen voor een kleine groep patiënten. Het KNMP ziet ook tekorten ontstaan van bekende middelen die door grote groepen worden gebruikt. Deze tekorten ontstaan door problemen met productie, distributie en kwaliteit, vertelt Prins. “En denk ook aan economische redenen. Zodra de productie op gang komt, staat Nederland – als goedkoop medicijnland – achterin de rij.”
Verplichte voorraad
De KNMP wil samen met zorgverzekeraars en de Rijksoverheid ervoor zorgen dat de farmaceutische zorgverlening in Nederland een aantrekkelijke zorgsector blijft. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft al besloten om per 2023 een lijst op te stellen met geneesmiddelen waarvan handelaren verplicht een voorraad moeten aanleggen van 2,5e maand. De KNMP verwacht dat een deel van de tekorten hiermee worden opgelost.
Bron: KNMP, ANP, NOS. Foto: Shutterstock
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het commentaar moet wel eerlijk zijn, want voor een groot deel ligt het probleem ook bij de concern apotheken, omdat het concern een goedkoper medicijn vindt moet de apotheek dat gaan leveren, het ligt dus niet alleen bij de zorgverzekeringen, want met dezelfde verzekering krijg je bij verschillende apotheken verschillende merken medicijnen met dezelfde smoes.
Als het dan goedkoper moet, waarom dan voor drie maanden, wat meestal gebeurt bij chronisch gebruik, geen potjes met een veelvoud van 90 stuks ipv die steeds stugger wordende blisterverpakking, met doosjes met steeds verschillende aantallen, zoals, 28 of 30 of 100 per doosje. Dat is erg lastig als men per 3 maanden moet herhalen. Want dat is volgens de regels de maximaal te leveren hoeveelheid per keer. Ook dat zou best wel eens kunnen veranderen uit kosten overweging.
Het is niet botweg agressie welke zich tentoonspreidt.
E.e.a. hangt er óók van af hoe er door de apotheekmedewerker wordt gereageerd.
Een apotheek kan er in principe niets aan doen wanneer medicatie niet aanwezig is of veel te laat wordt geleverd.
Mensen maken zich zorgen of e.e.a. wel goed komt.
Het is meer angst.
Mensen zijn er óók wel eens klaar mee dat dit al maanden aan de gang is.
Een goed communicatie met enig begrip doet al erg veel om agressie voorkomen