Registeren Inloggen

Alsnog apothekersstaking op 9 en 10 januari; haal uw recepten eerder op

De rechter had een apothekersstaking voor de kerst nog verboden. Maar nu gaan op 9 en 10 januari alsnog duizenden apotheekmedewerkers in Nederland staken om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Patiënten doen er goed aan om de dagen ervoor hun recepten op te halen. Maar spoedzorg blijft gegarandeerd.

Waarom staken apotheekmedewerkers?

De reden van de apothekersstaking is al langer bekend. Vakbonden FNV en CNV organiseren de actie om een nieuwe cao af te dwingen, waaronder een salarisverhoging van minimaal 6 procent met terugwerkende kracht (vanaf juli 2024), een minimumloon van 16 euro per uur, en maatregelen tegen hoge werkdruk. De werkgevers bieden echter slechts een beperkte loonsverhoging aan. Zij beweren namelijk dat beleid van zorgverzekeraars en de overheid hen financieel beperkt.

Apothekersstaking nog verboden tijdens de kerstdagen

De staking is een vervolg op eerdere acties, zoals stiptheidsacties en regionale stakingen. Hoewel de bonden oorspronkelijk rond de Kerst wilden staken, werd dit door de rechter verboden. Die oordeelde dat apotheken anders wel tot 9 (aaneengesloten) dagen dicht zouden zijn. Patiëntenfederatie Nederland noemde een staking toen “een onacceptabel risico voor patiënten die afhankelijk zijn van hun medicijnen.” Nu ligt de situatie aanmerkelijk anders, want het gaat om slechts 2 dagen.

Apothekersstaking treft niet de spoedzorg

Tijdens de staking blijft spoedzorg overigens gegarandeerd. Apotheken zullen in noodgevallen open zijn voor urgente medicijnverstrekking. Consumenten wordt aangeraden hun medicijnen vooraf op te halen om ongemak te voorkomen. Dan weet u zeker dat u op tijd uw recept in huis zult hebben.

Medicijntekorten

Een van de redenen dat apotheekmedewerkers een hoge werkdruk ervaren is een schrijnend medicijntekort in ons land. Dat zal dit jaar recordhoogtes bereiken. Maar liefst 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers hebben er nu al last van. Apothekers geven patiënten alleen de meest cruciale hoeveelheden mee om de voorraad eerlijk te verdelen. Dat zorgt voor veel stress bij zowel apothekers als patiënten. 

(Bron: ANP, CNV, FNV, archief. Foto: Shutterstock)

Record aan medicijntekorten: wat betekent dit voor u?

Geef een reactie