Registeren Inloggen

6 tips die helpen tegen eenzaamheid

Johan is zo eenzaam dat hij in zijn bed ligt te huilen. Hij weet niet wat hij kan doen om zijn eenzaamheid kwijt te raken, tot hij via een stichting vrienden maakt. Elke maand gaan ze samen klaverjassen. We geven u 6 tips om net als Johan uit de eenzaamheid te raken.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is het gevoel van alleen zijn. Iemand voelt zich niet verbonden aan anderen en ervaart gevoelens van gemis, het er niet toe doen, leegte en verdriet. Eenzaamheid versterkt lichamelijke en psychische klachten. Soms is iemand echt alleen, en heeft hij of zij geen familie of vrienden. In andere gevallen voelt iemand zich alleen, en neemt hij geen initiatief om contact op te nemen met vrienden of familie.

Tips tegen eenzaamheid

Eenzaamheid betekent voor iedereen wat anders. U kunt zich eenzaam voelen als u mensen verloren hebt. Maar ook als u nog mensen om u heen heeft. Er zijn kleine stappen die u kunt zetten om uw contacten te verbeteren en weer een netwerk op te bouwen. We geven u 6 tips die komen van mensen bij wie ze hebben geholpen.

Tip 1: Buurthuizen

Het wordt vaak gezegd, maar neem een kijkje bij een buurthuis bij u in de buurt. Vaak zijn daar mensen die ook behoefte hebben aan sociaal contact. Gezellig een bakje koffie drinken en een praatje maken kan al enorm helpen om uit het sociaal isolement te komen.

Tip 2: Vrijwilligerswerk

Bent u nog lichamelijk fit en heeft u de behoefte om zich nuttig te voelen? Vrijwilligerswerk is de manier. Zo komt u onder de mensen en vaak geeft dit een gevoel van zin. Iets organiseren of  u aansluiten bij een organisatie bij u in de buurt kan u en vele mensen helpen.

Tip 3: Buddy

Mist u het om gezellig op stap te gaan? Dan is een buddy misschien fijn voor u. Een buddy is iemand die met u afspreekt om er samen op uit te gaan. Een dagje strand of samen winkelen zijn maar voorbeelden. U kunt natuurlijk ook zelf een buddy worden van iemand anders. Zelf buddy worden of een buddy zoeken, kunt het beste eerst proberen via de gemeente. Heeft uw gemeente geen buddy-project? Zoek dan via Google naar een landelijke organisatie.

Tip 4: Vriendschapscursus

Het kan zijn dat u niet meer weet hoe u contact moet maken. Een vriendschapscursus kan u hierbij helpen. Met verschillende weekopdrachten kunt u weer oefenen hoe u contact maakt.

Tip 5: Sluit u aan bij een organisatie

Het aansluiten bij een club is een grote stap, maar het kan veel plezier geven. Net als bij Johan die nu elke 3 weken geniet van een gezellig potje klaverjassen en een etentje. Zoek in uw buurt naar een club of organisatie die u aanspreekt. En wie weet zit u binnenkort gezellig te kaarten, knutselen of biljarten.

Tip 6: Matchingwebsite

Als u het moeilijk vindt om buiten uw huis contact te leggen is een matchingsite een laagdrempelige oplossing. Via verschillende websites kunt u mensen zoeken die dezelfde interesses als u hebben. U kunt contactgegevens uitwisselen om elkaar in het echt te ontmoeten of online chatten. Een lijst van goede matchingwebsites vindt u op deze pagina van Een tegen Eenzaamheid.

Bel de luisterlijn

Voor mensen die graag anoniem hun verhaal, irritaties, moeites of juist blijdschap willen delen bestaat er de luisterlijn. Een telefoonlijn die speciaal aandacht heeft voor u en die u eventueel kan helpen. Met het algemene nummer van 0900 0767 kunt u deze lijn bereiken. Vindt u telefonisch contact toch nog een grote stap? Via de website van luisterlijn kunt u ook mailen of een chatberichtje sturen.

Bron: Luisterlijn, Eenzaamheid.nl

Geef een reactie

Reacties (2)

    Mijn moeder van 94 zelfstandig wonend in een oude wijk in Utrecht, komt haar huis niet meer uit.
    Komt niet meer uit huis na val heup ,en voelt zich onveilig door 2 x van haar tasje beroofd te zijn. is weg dus ook de activiteiten
    Bejaardenhuis is weg dus ook zijn de activiteiten voor ouderen gestopt.
    Zij is net als haar zus afhankelijk van ons , maar ik zelf gepensioneerd woon 150 km weg.en heb klein pensioen., dus reis en parkeerkosten hakken erin.

    Mijn moeder heeft U pas omdat ze alleen AOW heeft , maar op U pas staat niets voor deze groep ouderen.
    Heb al gevraagd o dit voor de parkeerkosten te gebruiken is, mijn moeder vind het fijn als ik met de auto kom en haar mee kan nemen.
    Mijn. Moeder zou graag naar een bejaardehuis gaan maar die zijn er niet meer, en particulier is er niets of onbetaalbaar.
    De adviezen in u reportage zijn voor een groep ouderen niet haalbaar, Opgehaald worden door de regiotaxi durft zij naar een paar vervelende ervaringen niet meer.

      Hoi Marij, ik ken toevallig veel mensen in Utrecht. Als ik iemand kan vinden die het leuk vindt af en toe een kopje koffie te komen drinken bij uw moeder, zou ze dat leuk vinden? Dan vraag ik even rond 🙂