Worden boodschappen duurder door corona?
Toiletpapier, suiker, pasta en aardappels vliegen in corona-tijd de supermarkten uit. Als er een enorme vraag is naar bepaalde producten, dan stijgt meestal de prijs. In dit geval hoeven klanten daar niet bang voor te zijn, klinkt het vanuit de supermarkten. Sterker nog, de prijzen van producten als suiker en aardappels dalen juist hard.
Tekorten?
‘Nee, er zijn geen tekorten aan basisproducten’, zegt Jan Willem Grievink, expert voedselketen en consumentengedrag. En ook de komende tijd verwacht hij geen tekorten aan producten als aardappels, suiker en verse groenten. Ondanks alle gehamster en onzekerheid over de ontwikkeling van het corona-virus. Integendeel. ‘Wat betreft voedsel en vers lopen we eerder het risico op overschotten.’
Minder voor buitenland, meer voor ons
De reden is simpel. Pakweg tweederde van wat boeren en tuinders in Nederland produceren is bestemd voor de export. Die uitvoer van producten verloopt nu moeizamer dan normaal. Uit angst voor het virus gaan grenzen dicht, transportroutes worden onderbroken. Neem alleen al het sterk afgenomen vliegverkeer. Grievink: ‘Als je dan blijft zitten met producten, leidt dat eerder tot een prijsdaling dan een prijsstijging.’
Verschil aan de kassa
Op de wereldmarkt is de prijs voor van suiker met bijna een derde gedaald, die van aardappelen nog veel meer: met bijna driekwart. Toch zullen de prijzen aan de kassa’s van de supermarkt daardoor niet snel heel erg veranderen, verwacht Grievink. De meeste agrariërs leveren voor een jaar op basis van contracten met vooraf afgesproken prijzen. Albert Heijn laat bij monde van Pauline van den Brandhof weten dat van prijsstijgingen op dit moment nog geen sprake is.
Normale prijzen
Dus de prijzen in de supermarkten gaan in elk geval niet stijgen? ‘Nee’, aldus een stellige directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), namens de supermarkten. ‘Wij gaan als supermarkten uit van goed ondernemerschap in deze tijd. We zijn nu één supermarkt, met zijn allen. We zijn solidair, met elkaar en met de klanten. Mensen zullen normale prijzen blijven betalen.’
Lees ook
Hamsteren is niet nodig en de bron van problemen
Geen serieuze tekorten in supermarkten door corona
Houd het veilig in de winkel, zeker voor ouderen
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De prijzen gaan wel degelijk omhoog. Schandalig
Diverse supermarkten hebben wel degelijk de prijzen van veel producten verhoogd.
Sommige producten zelfs met 20-40 cent.
Zelfs al enkele uitschieters gezien van 50-60 cent hogere prijs voor exact hetzelfde product.
Ja dus. Ook bij onze supermarkten
leuk antwoord van iemand van retail, maar klopt niet met de dagelijkse werkelijkheid ij de kassa. Bananen van €1,19 naar €1,59 hoezo?!
Waarom verlaagt DenHaag de BTW niet op onze dagelijkse benodigdheden.
Net zoals vele landen dat doen en belastingen omlaag, help de gewone burger naar eens i.p.v de rijken.
De prijzen zijn inderdaad verhoogd ondanks dat de directeur van CBL(Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) gisterenavond in Radar dit tegensprak. Ook kun je soms alleen de duurdere merken online bestellen, terwijl diezelfde directeur vertelde dat de supermarkten vaker per dag bevoorraad worden en nadrukkelijk zei dat er geen schaarste is. Als je bij ah boodschappen online bestelt en wijzigingen achteraf nog aanbrengt, wordt 10 euro in rekening gebracht. Terwijl ah tussentijds zelf per mail laat weten, dat je de lijst nog kunt aanpassen. Dit ontdek je pas bij levering van boodschappen.
ik heb gemerkt dat vele producten iets duurder zijn geworden dus het is niet waar wat supermarkten zeggen helaas misbruik van de situatie jammer
Zeker dat ze de boodschappen omhoog gegooid hebben, het is echt schandalig en dan ook nog roepen dat het niet zo is net als met de invoering van de euro.
Vandaag boodschappen gedaan, de vleeswaren zijn deze week met 0,30 verhoogd per ons..waar ik normaal per week voor 100,00 euro per week kan rond komen is dut sinds de crisis niet meer haalbaar..schandalig!!
In de gulden tijdperk ging ik ook geen 5 gulden betalen voor een ons vleeswaren.
De prijzen zijn zeker de laatste weken sinds de corona duurder geworden.
Bij alle supermarkten zoals de Jumbo, de Albert Heijn en zelfs de Lidl.
Ze zeggen dat het niet zo is maar iedere keer bij het afrekenen zie je dat bijna elk artikel een paar dubbeltjes duurder is geworden. Dat scheelt een paar euro per keer boodschappen doen. Waar is dit voor nodig? Dit is misbruik maken van de situatie. Als alles straks voorbij is wordt het echt niet meer goedkoper. Schandalig!
Vooral de Jumbo is een meester in het verhogen van de prijzen, soms wel 25% hoger dan de prijzen die op de website staan. Ouderen zijn als risicogroep aangewezen op buurtwinkels, waarvan Jumbo al eerder heeft verklaard flexibel met de prijzen om te gaan.
De groenten zijn stervensduur geworden.
Levensmiddelen, en dan met name groenten en fruit zijn inderdaad stervensduur, met name bij de Jumbo. Neem me niet kwalijk maar vanmiddag…1,49 voor ’n kleine avocado!
Waar ik voorheen ca. 45-50 euro betaalde voor een tas boodschappen, en dat is nog niet eens zo lang geleden want ik hou een kasboek bij, betaal ik nu voor een zelfde (en ik heb meestal dezelfde producten) vrijwel altijd 60-65 euro tot zelfs 75 euro! Ik eet geen koolhydraten dus vanzelfsprekend meer groenten, fruit, zuivel en vlees of vis. Dit moest juist goedkoper zijn dan de koolhydraatrijke producten (die evengoed duurder zijn dan voorheen..) Schandalig!
Ja de prijzen gaan al maanden steeds verder omhoog div artikelen zijn van de ene op de andere dag vaak met 40 a 50cent verhoogd.
Klagen helpt niet slechts wij de consumenten kunnen dit tegen gaan door gezamenlijk steeds een supermarkt kompleet te boycotten.
1 week geen maar dan ook geen enkele boodschap doen bij bvb Albert heijn. Daald de prijs niet dit verlengen met nog 1 week. Op een gegeven moment zal Albert heijn de prijzen verlagen. Pas dan gaan we er weer naartoe en boycotten dan bvb jumbo. Niemand doet nog boodschappen bij de jumbo tot daar de prijzen dalen.
Wij de consumenten hebben zelf de macht maar we moeten wel de koppen bij elkaar steken en daar schort het wel eens aan.
Leuk idee, maar dat gaat volgens mij niet werken. We kunnen volgens mij beter stoppen met A-merken kopen. Vaak is een huismerk ook goed en veel voordeliger. En even nadenken voordat er gekocht wordt. Heb ik het wel nodig. In de reclamefolders staan leuke aanbiedingen, maar hebben we dat wel allemaal nodig???
Moet het bier per tray of chips in diverse smaken, gebak bij de koffie.
Ik vraag het me vaak af, en het antwoord is nee. We hoeven niet alles te kopen wat we in de folder zien.
Iedere Januari worden de boodschappen wel iets duurder. Dus selectief inkopen en kortingen in de gaten houden. Een vast bedrag per week pinnen en daar moet het dan mee lukken om een maaltijd per dag te koken. Zo hou je zelf overzicht over de financiën en met een beetje inzet en creativiteit kom je een heel eind.
Koken, stoven, ovenschotel, wokken. Er zijn genoeg mogelijkheden om een lekkere maaltijd te maken voor weinig geld.