Wat als eindafrekening overwaarde van de notaris niet klopt?
Bij het verkopen van een huis moet je altijd langs de notaris. Dat kost wat, maar dan heb je ook wat, namelijk zekerheid. De notaris heeft ervoor doorgeleerd om verkoopafspraken op papier te zetten en checkt van voor naar achter of klopt wat er al op papier staat. Maar betekent dit dat er echt niks mis kan gaan?
Notaris controleert, bank berekent
De rol van de notaris is beperkter dan veel mensen denken. Waar de notaris op let, is of de verkoopopbrengst van het huis voldoende is om de bank af te betalen. Is dat het geval, dan heft de notaris de hypotheek op en gaat – indien die er is – de overwaarde naar de verkoper van het huis. Hierbij gaat de notaris af op de berekening die de bank stuurt. Als achteraf blijkt dat hier een fout in is gemaakt, dan heeft de bank juridisch gezien alsnog een vordering op de verkoper. De notaris valt daar tussenuit, die is in feite alleen maar een boodschapper.
Met overwaarde schuld aflossen
Het echtpaar Eillert kwam daar ook achter. Jarenlang leefden ze in een net iets te duur koophuis. Er ging langdurig net wat meer geld uit dan er binnenkwam. De enige echte oplossing was dat ze goedkoper zouden gaan wonen. Begin dit jaar verkochten ze hun huis en verhuisden ze naar een huurwoning. Met de verkoopprijs en de opbrengsten van de beleggingshypotheken konden ze alle hypotheekschuld aflossen en hielden ze zelfs 16.000 euro over. Met dat geld konden ze de privélening terugbetalen en de verhuizing bekostigen. Ze hielden niets over, maar waren van hun schulden verlost. En ze konden nu elke maand precies rondkomen. Bij de notaris werd een periode vol geldzorgen feestelijk gesloten.
Foute berekening ING
Maar na een paar maanden meldt de ING zich weer. Bij de berekening van de opbrengsten van de beleggingshypotheek is per ongeluk een bedrag dubbel geteld. Daardoor heeft het echtpaar 6.000 euro te veel aan overwaarde ontvangen. ING wil dit bedrag terug hebben. De heer en mevrouw Eillert begrijpen er niets van en geven aan niets te kunnen betalen. ING schakelt daarop een incassobureau in, dat net doet alsof de fout bij het echtpaar ligt. Dit is de wereld op zijn kop, vinden ze. En dit was toch eens en voor altijd geregeld bij de notaris?
Schuld kwijtgescholden
Al snel nadat de MAX Ombudsman zich ermee bemoeit, trekt ING trekt het boetekleed aan en scheldt alsnog de schuld kwijt. ‘De klant mag er vanuit gaan dat de eindafrekening correct is. Zo niet, dan moeten wij deze fout herstellen.’ Eindelijk kunnen meneer en mevrouw Eillert dit boek definitief sluiten. De video over het verhaal van Kees en Gerie bekijkt u op deze pagina.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik begrijp dat mijn vorige reactie door de beheerder is weggehaald. Begrijp ik niet. Het was een net en eerlijke reactie.