Vrijdag op tv: doorwerken na pensioen loont niet
Sommige gepensioneerden die een paar dagen per week blijven werken, houden daar netto vrijwel niets aan over. Wie naast zijn pensioen bijverdient, levert dat extraatje in door hoge belastingen of, bij lagere inkomens, door het inhouden van toeslagen. Hoe zorgen we ervoor dat doorwerken beter loont? Want doorwerken is nuttig en noodzakelijk.
Doorwerken na pensioen voor 5 euro netto per uur
Ton Klarenbeek (69) werkt na zijn pensionering als machinist bij de NS, 3 jaar lang als sluiswachter voor Rijkswaterstaat. Dan komt de Belastingdienst langs met een aanslag van 6000 euro. En meteen er achteraan volgt een voorlopige aanslag voor 2024 van eenzelfde bedrag. Omgerekend zegt Ton gewerkt te hebben voor 5 euro netto per uur; “Het grootste deel van wat ik bij de sluis verdiende, heb ik aan de Belastingdienst weer terugbetaald.” Hierop heeft Klarenbeek dit werk neergelegd. Meldpunt ontvangt meer meldingen dat werken naast het pensioen nauwelijks loont.
Krapte op de arbeidsmarkt
Door de vergrijzing ontstaat de komende jaren meer krapte op de arbeidsmarkt. De inzet van gepensioneerden is bijna onontkoombaar. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de gezondheid. Joan Aptroot (68) was een leven lang stewardess en keek uit naar haar pensioen. De eerste maanden genoot ze van haar vrijheid. Maar al gauw werd ze het wandelen zat en miste ze de sociale contacten van haar werk. Ze is opnieuw aan het werk gegaan, nu als hostess/horecamedewerker in een uitvaartcentrum. Het werk geeft haar energie. “Het is goed voor je hoofd en je lichaam”, zegt Aptroot. Elles de Bruin praat in de studio over doorwerken na het pensioen met Annet de Lange, hoogleraar duurzame inzetbaarheid en Piet Fortuin van vakbond CNV.
Kijkersvragen over aankopen bij buitenlandse webshops
En verder in Meldpunt: Met Black Friday en de feestdagen op komst wordt het ook weer druk in de webshops. Op sociale media adverteren webshops met bekend klinkende namen die net niet overeenkomen met echte webshops. Wie hier aankopen doet, kan in de problemen komen: geen artikel, een ondeugdelijk artikel of er wordt helemaal geen artikel opgestuurd. MAX Ombudsman Jeanine Janssen behandelt 3 kijkersvragen over online aankopen.
De uitzending van Meldpunt is te zien op vrijdag 10 november om 19:50 uur bij MAX op NPO 2. Of bekijk de uitzending later hier terug.
(Foto: © MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bovendien is de methodiek van arbeidskorting toepassen, zeker voor aow’rs, zodanig gekozen dat je voor de eerst verdiende euro’s nauwelijks korting krijgt.
Probeer te zzpen ipv loondienst. Niet altijd mogelijk, wel proberen.
Zo af en toe maken wij het ook mee dat een gepensioneerde ergens anders gestopt is omdat ze een enorme aanslag hebben ontvangen van de Belastingdienst. Dat is heel vervelend en komt meestal omdat werkgevers vooraf geen duidelijke uitleg geven aan de gepensioneerde over in welke schaal ze verloond gaan worden. Als ze dan de laagste schaal aanhouden dan loopt de gepensioneerde die AOW en een goed pensioen heeft de kans om een flinke naheffing te krijgen.
Daarom bespreken wij dit ook voordat de gepensioneerde bij ons aan het werk gaat en ziet de Pensionado al op zijn eerste “loonstrook” hoieveel hij/zij netto per uur overhoud. Geen verrassingen achteraf, wel duidelijkheid vooraf.
Eerlijk is eerlijk, de meeste gepensioneerden doen het werken tijdens hun pensioen niet voor het geld. Het is inderdaad mooi meegenomen, maar ze doen met andere motieven zoals nog actief meedoen, nog bijdragen en vitaal blijven. Het verrijkt hun leven, waardoor ze waarschijnlijk langer zullen leven… 😀
De Pensionado’s | bewust (door)werken tijdens pensioen
Waarom niet zo’n regeling als in Duitsland. Daar kunnen gepensioneerden € 450 onbelast per maand bijverdienen. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Zou ook hier in Nederland moeten kunnen.
Doorwerken na je pensioen datum loont wel degelijk.
Maar laat dan wel je pensioen later ingaan, je gaat er dan zelfs netto op vooruit door een lagere heffing op je loon i.v.m sociale verzekeringen.
Zelf 3 jaar doorgewerkt en hiervan geprofiteerd, met als bijkomend voordeel een hoger pensioen.
Gewerkt in de transport als chauffeur , je wordt gevraagd om in te vallen om zieken op te vangen en als het nodig is een paar uur meer in de week te maken die paar uur werd al snel tussen de 30 en de 60 uur niets in de gaten en verdient lekker ,,,,maar dan komt het andera jaar de problemen ,wij hadden zorg en huur toeslag konden we dus geheel weer terug betalen .
Oke prima maar je krijg dan ook het volgend jaar geen toeslag nu was het zo dat ik in het eerste halfjaar haast niets verdiende dus had ik dir toeslag nodig dat werd weer bekeken na het eerste halfjaar dus het tweede halfjaar weer toeslag had het dan niet nodig en moest dat dus het volgend jaar weer terug betalen ,,kan u het nog volgen ,,,
Dan kwam de belastingdienst met een vordering van ongeveer 3500 euro bij elkaar zo’n 6000 euro .
Verdiende 10 euro per uur dus de eerste 600 uur werk je voor niets en daarna ging je pas wat verdienen .
Dan zeggen ze dat de mens graag doorwerkt na zijn pensioen je moet wel bedoelen ze zeker op mij 70 gestopt van wegen ziekte zit nu dus al weer 5 jaar op een houtje te bijten .
Groetjes Hans