Voorkom financieel misbruik en houd regie over uw eigen financiën
Financieel misbruik komt vaker voor dan u denkt: familieleden of mantelzorgers die zonder toestemming geld of bezittingen inpikken van iemand uit de huiselijke kring. Wilt u dit voorkomen dan is het verstandig om een goed plan te maken voor het beheer van uw financiën als u ouder of hulpbehoevend wordt. In dit artikel geven wij tips.
Wat is financieel misbruik?
Financieel misbruik kent vele vormen. Denk aan het betalen van boodschappen met andermans pinpas, het overmaken van bedragen naar de eigen rekening of gedwongen testamentwijzigingen. Maar ook het verkopen van eigendommen van een ander, iets kopen op naam van een slachtoffer of financieel kort houden vallen hier onder. Wat alle slachtoffers gemeen hebben is dat ze afhankelijk zijn (gemaakt) van anderen. Maar ook in een afhankelijke situatie kunt u zelf de regie houden.
Regel de betaling van de boodschappen
Komt u in de situatie dat een ander boodschappen voor u gaat doen? Geef dan nooit uw pinpas mee. Wilt u dat wel doen, open dan een bankrekening waar u alleen geld op stort voor de boodschappen. Zo kunt u besluiten om er elke maand 250 euro op te storten. Is dat geld uitgegeven, dan is het op. Vraag ook altijd om bonnetjes als iemand voor u een betaling heeft gedaan. Zo houdt u zelf zicht op de uitgaven.
Maak alles transparant
Vraagt een (klein)kind u om geld? Geef er dan een juridische kwalificatie aan. Zo kunt u het overmaken onder de benoeming van ‘schenking’ of ‘lening’. Op deze manier worden andere kinderen niet benadeeld. Of leg het vast als dit juist wel de bedoeling is. Bewaar altijd de kopie van het desbetreffende bankafschrift, want deze is na 7 jaar niet meer opvraagbaar.
Regel uw bankzaken goed
Met een bankvolmacht regelt u dat iemand u helpt met uw financiën. Deze persoon heeft toestemming om uw bij- en afschrijvingen te bekijken en/of geld over te maken. Deze persoon mag niet de limieten van uw rekening veranderen, een betaalpas aanvragen of andere wijzigingen aan uw rekening of passen doorgeven. Dat kunt u alleen als volmachtgever zelf. Een bankvolmacht is tijdelijk of voor een langere tijd, dat bepaalt u zelf. Zorg er wel voor dat de gevolmachtigde door een derde persoon wordt gecontroleerd. Dan maakt de gevolmachtigde minder snel een misstap.
Maak een levenstestament
Met een notariële volmacht geeft u iemand volmacht om financiële zaken over te nemen. Met een levenstestament kunt u naast de financiële zaken ook iemand aanwijzen als het om medische en persoonlijke zaken gaat. Een levenstestament kan worden ingezet op het moment dat uzelf niet meer in staat bent om bepaalde handelingen te verrichten. Denk aan het regelen van bankzaken of het verkopen van uw woning. Wijs ook iemand aan die als toezichthouder dient. Denk aan een broer, zus, nicht of accountant. Mochten er zware beslissingen over u moeten worden genomen, dan zijn er 2 personen die daar met elkaar over kunnen sparren.
Gaat het toch mis?
Is er toch sprake van financieel misbruik? Ga dan het gesprek aan. Dat kan onder leiding van een professionele mediator. Ook kunt u een bewindvoerder aanstellen die de overgebleven financiën veilig kan stellen en verder misbruik kan voorkomen. Daarnaast kunt u naar de rechter stappen om ervoor te zorgen dat het verdwenen geld terug wordt betaald.
Veilig Thuis
Bij Veilig Thuis zijn er deskundige medewerkers met wie u hierover kunt praten. Ook als het om iemand anders gaat. Zij bieden hulp, advies en ondersteuning. Is er direct gevaar, bel dan met 112. Bel met Veilig Thuis via 0800-2000 als er geen direct gevaar is. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. U kunt ook anoniem bellen.
Foto: MAX
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Mijn dood zieke vader werd in 2009 ook bestolen van zn geld op zn bankrek.
Om deed niks ondanks onze bewijzen.
In een door ons aangespannen sifiele procedure moest ze alles terug betalen.
Ze isoleerde hem geheel van zn kinderen.
En sloeg toen toe.
Pa was ook in een afhankelijke positie gekomen.
Jammer dat ook toen al het om niks deed.
[…] met een hele andere uitspraak. In de uitzending van 26 april ziet u wat die uitspraak is. Lees ook dit artikel over hoe u financieel misbruik kunt […]