Registeren Inloggen

Vergoeding voor thuisbatterij om stroomnet te ontlasten: Liander en Eneco starten proeven

Met een thuisbatterij kan de gebruiker het teveel aan door zonnepanelen opgewekte stroom opslaan voor later gebruik. De particulier kan ook de energiemarkt opgaan en zelf stroomleverancier worden. Netbeheerder Liander voorziet vanaf 2026 problemen op het al overvolle stroomnet. Energiebedrijf Eneco doet een proef voor het op afstand aansturen van de batterij, met een beloning voor klanten.

Waarom is de thuisbatterij in beeld gekomen?

De thuisbatterij is in beeld gekomen als oplossing om het teveel aan eigen opgewekte zonnestroom voor eigen gebruik op te slaan. Lees hier wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Tegelijkertijd kan de batterij helpen het stroomnet te ontlasten door energie op te slaan wanneer er een overschot is en terug te leveren bij een tekort. Zo kan de kleinverbruiker ook optreden als energiehandelaar.

Welke nadelen kleven aan de thuisbatterij?

Tot voor kort heeft niemand erbij stilgestaan dat thuisbatterijen het stroomnet juist belasten als ze op ongelegen momenten energie afnemen of terugleveren. Dit is vooral problematisch in wijken met veel huishoudens met batterijen, wat kan leiden tot lokale overbelasting en storingen op het stroomnet. Dat is een probleem dat netbeheerder Liander nu geleidelijk aan ziet ontstaan.

De rol van de afbouw van het salderingssysteem

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 1 januari 2027 volledig zal worden afgeschaft. Klanten krijgen in dat systeem een vergoeding voor hun overtollige teruggeleverde stroom. Dat gaat ook thuisbatterijen raken. Het maakt ze namelijk minder aantrekkelijk voor handel in energie. Zonder deze regeling moeten huishoudens energiebelasting betalen over de stroom die ze uit het net halen, zelfs als ze die later weer terugleveren.

Dit vermindert het financiƫle voordeel van thuisbatterijen. De concurrentie met grote batterijparken is toch al moeilijk genoeg. Tegelijkertijd werken veel kleine batterijen samen als 1 groot batterijpark. Dat maakt kleinverbruikers op zich toch interessant voor grote energiebedrijven. Vandaar dat ze ook hun aandacht krijgen. Er lopen momenteel diverse proeven waarin beide kanten van de markt elkaar tegemoet moeten komen.

Netbeheerder Liander overweegt een vergoeding

Liander overweegt nu om eigenaren van thuisbatterijen een vergoeding te geven. Dit moet kleinverbruikers stimuleren om bij te dragen aan het voorkomen van overbelasting van het net. Dit systeem is vergelijkbaar met bestaande beloningen voor grote stroomverbruikers, die de spits in stroomverbruik vermijden.

In Arnhem wordt momenteel een proef gedaan met energiehandel door particulieren om de effecten op het stroomnet te onderzoeken. Daartoe is Liander in gesprek met batterijleverancier Zonneplan, die daar zulke batterijen heeft verkocht. Eigenaren moeten hiervoor wel hun batterijen aanmelden bij Liander. Maar de naleving van deze meldplicht is vooralsnog aan de lage kant. Tot 2026 verwacht de netbeheerder nog geen grote problemen, omdat de aantallen van verkopen van deze batterijen nog niet heel erg groot zijn.

Eneco lanceert ook een proef

Energieleverancier Eneco start samen met de Nederlandse batterijproducent Sessy een proef waarbij thuisbatterijen op afstand met speciale software worden aangestuurd om het stroomnet te ontlasten. Deelnemers ontvangen een beloning en kunnen daarnaast profiteren van btw-teruggave (21 procent). Bij deelname aan de proef kunnen klanten maandelijks 5 euro ontvangen voor het delen van hun data. Er is een variabele vergoeding in het leven geroepen per teruggeleverde kilowattuur.

Aanschafkosten van thuisbatterij en terugverdienmogelijkheden

Een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh kost ongeveer 3.550 euro, inclusief btw, met installatiekosten van 500 euro. In totaal kunnen deelnemers ongeveer 700 euro aan btw terugkrijgen. Deelnemen aan de proef geldt voor een periode van 1 jaar.

Met hun aanpak hopen Liander en Eneco niet alleen het stroomnet te stabiliseren, maar ook de haalbaarheid van het terugverdienen van de aanschaf van thuisbatterijen te vergroten. Zo moeten ze aantrekkelijk blijven voor consumenten, ondanks de afschaffing van de salderingsregeling.

(Bron: NU, Bright, archief, MAX Vandaag, RTL. Foto: Shutterstock)

De thuisbatterij slaat uw eigen groene stroom op

 

Geef een reactie